Δάφνη Λαμπρόγιαννη για Σπύρο Παπαδόπουλο: “Είχε πολύ…

Νέες διαστάσεις παίρνει η πολύκροτη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, καθώς ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάστηκε – ως στοιχείο με έμμεση αποδεικτική αξία – η κατάθεση της ηθοποιού Δάφνης Λαμπρογιάννη σχετικά με ένα έντονο επεισόδιο που φέρεται να είχε με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια της θεατρικής συνεργασίας τους, το 2022, στην παράσταση «Sexy Laundry».

Η μαρτυρία προσκομίστηκε από τον δικηγόρο των καταγγελλουσών, Αλέξανδρο Μίντζια, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τον ισχυρισμό της πλευράς Φιλιππίδη, ότι η ηθοποιός αποχώρησε από την παράσταση λόγω στήριξης του Παπαδόπουλου στον κατηγορούμενο ηθοποιό.

Στην καταγραφή του περιστατικού, η κ. Λαμπρογιάννη περιγράφει με λεπτομέρεια ένα ξέσπασμα οργής του συμπρωταγωνιστή της, με συμπεριφορά που – όπως η ίδια υποστηρίζει – την έκανε να αισθανθεί απειλή:

«Συμπρωταγωνιστούσα με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Μια μέρα εκείνος είχε πολύ σκοτεινή διάθεση. Πήγα στο καμαρίνι μου μόλις τελείωσε η παράσταση αναστατωμένη. Ήθελα να φύγω. Πριν προλάβω να κλείσω καλά την πόρτα του καμαρινιού μου ήρθε ο Σπύρος από πίσω και χτύπησε την πόρτα. Ήταν πολύ θυμωμένος. Είπαμε δυο λόγια και μου είπε θα τα πούμε αύριο. Κάτι του είπα και εξερράγη. Άρχισε να φωνάζει. Μπήκε μέσα ένας τεχνικός και τον πέταξε έξω. Μείναμε οι δυο μας. Του είπα κοίταξε να δεις δουλεύω χρόνια σε αυτό το επάγγελμα. Μου είπε “σκάσε” και χτύπησε με το χέρι του με δύναμη τον πάγκο με τα καλλυντικά. Νόμιζα ότι θα με χτυπήσει. Έκλεισε με το σώμα του την πόρτα. Υποθέτω ότι είχε θέμα με την συμπεριφορά μου».

Το περιστατικό αυτό φαίνεται πως ήταν η αφορμή για την άμεση αποχώρησή της από την παράσταση, η οποία έγινε σε μια χρονική στιγμή όπου η παραγωγή σημείωνε υψηλή επιτυχία. Τη θέση της κ. Λαμπρογιάννη ανέλαβε η Ρένια Λουιζίδου, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος, παρότι ρωτήθηκε επανειλημμένα από τα ΜΜΕ, δεν προέβη ποτέ σε δημόσια τοποθέτηση για το θέμα.

Σε παλαιότερη δήλωσή της, δια του δικηγόρου της, η κ. Λαμπρογιάννη είχε σκιαγραφήσει το περιστατικό ως ακραία και απρόσμενη έκρηξη, η οποία, όπως είπε, «δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού που πρέπει να διέπει δύο ενήλικες επαγγελματίες στο σανίδι».

«Η γενιά μας έμαθε να αντέχει, να δικαιολογεί, να προχωρά. Αλλά η ανοχή δεν είναι αδυναμία», είχε υπογραμμίσει με νόημα.

Η εν λόγω κατάθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της δίκης, καθώς ενισχύει – έστω έμμεσα – το προφίλ μιας διαδεδομένης κουλτούρας φόβου και αυταρχισμού, που φέρεται να επικρατούσε στο θεατρικό παρασκήνιο για αρκετά χρόνια, με αφορμή και άλλες σχετικές καταγγελίες.

Το δικαστήριο συνεχίζει τις εργασίες του, με την υπεράσπιση και την πολιτική αγωγή να αναπτύσσουν διαφορετικές αφηγήσεις γύρω από την αξιοπιστία των καταγγελλουσών, τη συμπεριφορά του Πέτρου Φιλιππίδη, αλλά και το γενικότερο κλίμα στον χώρο του θεάτρου.

Πηγή www.media.gr