Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο άνοιας


Η άνοια προκαλείται από μία σειρά διαταραχών, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά, ακόμα και την βάδιση.

Η πιο συχνή αιτία άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, που ευθύνεται για το 60-70% των περιστατικών.

Παρότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της ή ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχουν σημαντικά οφέλη για την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Σωματική άσκηση

Η τακτική σωματική άσκηση είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή για την προστασία του εγκεφάλου μας. Εξάλλου, η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό μας.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο άνοιας.

Ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες

Όπως το σώμα χρειάζεται άσκηση, έτσι και ο εγκέφαλος ωφελείται από την πνευματική δραστηριότητα. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, η ενασχόληση με σταυρόλεξα και η ανάγνωση βιβλίων ενισχύουν σημαντικά τη γνωστική υγεία.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως επιτραπέζια παιχνίδια ή συζητήσεις, μπορεί να ενισχύει την μνήμη και τη συγκέντρωση.

Υγιεινή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής άλεσης, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξείδωση και τις φλεγμονές.

Παράλληλα, η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών παίζει καθοριστικό ρόλο για την βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου.

Ποιοτικός ύπνος

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος απομακρύνει τοξίνες, όπως η βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αντίθετα, για τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία, αυξάνεται ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης.

Κοινωνικές σχέσεις

Η απομόνωση και η μοναξιά είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη γνωστική φθορά. Ωστόσο, η κοινωνικοποίηση, μέσω φίλων, προσώπων από το οικογενειακό περιβάλλον ή ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, ενισχύει την ψυχική ευεξία και την πνευματική εγρήγορση.

Διαχείριση του στρες

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και η κατάθλιψη έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Πίσω από αυτές τις παθήσεις μπορεί να κρύβεται το έντονο στρες, πέραν της κακής διατροφής.

Επίσης, το άγχος μπορεί να προκαλέσει και αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκέφαλου. Ωστόσο, τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να προστατεύσουν περαιτέρω την υγεία του εγκεφάλου.



Πηγή: www.newsit.gr