Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι


Σε ένα τεταμένο διπλωματικό σκηνικό, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές πραγματοποίησαν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους εδώ και τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως να επιτύχουν συμφωνία για εκεχειρία.

Σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, η ρωσική πλευρά κατέθεσε σειρά απαιτήσεων που ξεπερνούν το σχέδιο ειρηνευτικής πρότασης που είχαν διαμορφώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες τον προηγούμενο μήνα.

Κατά τις συνομιλίες της Παρασκευής, οι Ρώσοι φέρονται να πρότειναν τους εξής όρους στους Ουκρανούς ως προϋπόθεση για εκεχειρία:

  • Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, περιοχές που τελούν σε μερικό ή πλήρη ρωσικό έλεγχο. Το αίτημα αυτό δεν περιλαμβανόταν στην αμερικανική πρόταση.
  • Διεθνής αναγνώριση πέντε ουκρανικών περιοχών (περιλαμβανομένης της Κριμαίας) ως ρωσικών. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε μόνο de jure αναγνώριση της Κριμαίας και de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στις υπόλοιπες.
  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής και χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της. Η απαίτηση αυτή δεν υπήρχε στην αμερικανική πρόταση.
  • Αμοιβαία αποκήρυξη αιτημάτων πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ η αμερικανική πρόταση προέβλεπε αποζημιώσεις υπέρ της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές απαιτήσεις διατυπώθηκαν προφορικά, χωρίς επίσημο έγγραφο, ενώ μια ουκρανική πηγή χαρακτήρισε τους όρους ως «μη βιώσιμους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους, λέγοντας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται «κεκλεισμένων των θυρών».

Πιθανότητα συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι

Παρά το αδιέξοδο, το Κρεμλίνο δήλωσε πως μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι δυνατή, μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί συμφωνίες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων. Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι δεν έχουν συναντηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Ζελένσκι είχε καλέσει τον Πούτιν σε συνάντηση στην Τουρκία, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος απέστειλε αντ’ αυτού αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι έθεσε το αίτημα για συνάντηση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Παρασκευής.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το ποιος θα υπογράψει συμφωνίες εκ μέρους της Ουκρανίας αποτελεί καθοριστικό ζήτημα για τη Μόσχα. Ο Πούτιν έχει στο παρελθόν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου, καθώς η θητεία του έχει λήξει και, λόγω στρατιωτικού νόμου, δεν έχουν διεξαχθεί νέες εκλογές στην Ουκρανία.



Πηγή: www.lifo.gr