Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας βαθαίνει, καθώς νέα έκθεση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προειδοποιεί για «κρίσιμο κίνδυνο λιμού», εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην τελευταία της έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η οργάνωση IPC καταγράφει «σημαντική επιδείνωση» από τον Οκτώβριο του 2024, ενώ υπογραμμίζει ότι ο λιμός δεν έχει ακόμη συντελεστεί, αλλά η απειλή είναι «όλο και πιο πιθανή». Το δίμηνο της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς είχε προσφέρει μια προσωρινή ανάσα, αλλά η επανέναρξη των συγκρούσεων και ο νέος αποκλεισμός, που εφαρμόζεται από τις αρχές του Μαρτίου, «ανέστρεψαν» οποιαδήποτε βελτίωση, σημειώνει.
Η IPC είναι ένας διεθνής μηχανισμός, στον οποίο συμμετέχουν οργανισμοί του ΟΗΕ, ανθρωπιστικές ΜΚΟ και κυβερνήσεις, και αποτελεί το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η διεθνής κοινότητα για να αξιολογήσει την έκταση και τη σοβαρότητα των διατροφικών κρίσεων και να καταλήξει στο αν υπάρχουν συνθήκες λιμού.
Περίπου 244.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με «καταστροφικά» επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, με την IPC να καλεί για επείγουσα δράση ώστε να αποτραπεί η εξαθλίωση ενός ήδη σκληρά δοκιμαζόμενου πληθυσμού.
Το 93% του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια
Συνολικά, το 93% του πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων στη Γάζα βιώνει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με περίπου 71.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών να αναμένεται ότι θα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό έως τον Απρίλιο του 2026. Η έκθεση καταγράφει ότι πολλές οικογένειες αναγκάζονται να ζητιανεύουν ή να πουλούν απορρίμματα για να εξασφαλίσουν τροφή.
Οι Ισραηλινές αρχές αρνούνται ότι υφίσταται κρίση πείνας, επικαλούμενες την ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθε κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Ωστόσο, εδώ και 70 ημέρες, το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών στη Γάζα, λέγοντας ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.
Ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχουν προμήθειες στα σύνορα έτοιμες να εισέλθουν, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου, πρακτική που μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.
«Εντελώς ανεπαρκές» το σχέδιο για παροχή βοήθειας από ιδιωτικές εταιρείες στη Γάζα
Η έκθεση της IPC χαρακτηρίζει τις ισραηλινές προτάσεις για ανάληψη της διανομής της βοήθειας από ιδιωτικές εταιρείες ως «εντελώς ανεπαρκείς» και προειδοποιεί ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα προτεινόμενα σημεία διανομής.
Η νέα έκθεση δημοσιεύεται ενόψει της άφιξης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία έως το τέλος της επίσκεψής του, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τον Ισραηλινοαμερικανό όμηρο Ένταν Αλεξάντερ, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η είσοδος βοήθειας και να υπάρξει πρόοδος προς μια νέα συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει δεσμευτεί για εκεχειρία, παρά μόνο για «ασφαλή δίοδο» για την απελευθέρωση του Αλεξάντερ.
Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 52.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας.
Με πληροφορίες από BBC