Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τους κατασκευαστές όπλων να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να «παραδώσουν» τα όπλα, καθώς αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στον Financial Times.
Ο Πιστόριους τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαλείψει τα παλιά εμπόδια με νέες δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. «Δεν υπάρχει πλέον λόγος για παράπονα», είπε, καλώντας τη βιομηχανία να ανταποκριθεί στις ευθύνες της.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Ρωσίας, καθώς η αμερικανική δέσμευση φθίνει. Η Γερμανία στοχεύει να δαπανά 162 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2029, αύξηση κατά 70% σε σχέση με φέτος. Παρά την ενίσχυση, ο υπουργός παραδέχθηκε καθυστερήσεις σε έργα όπως πυρομαχικά, drones και άρματα μάχης. «Η βιομηχανία πρέπει να αυξήσει τις ικανότητές της», δήλωσε.
Ο Πιστόριους, απεσταλμένος της επονομαζόμενης Zeitenwende (ιστορικής στροφής), επιδιώκει να αναβαθμίσει τον γερμανικό στρατό μετά χρόνια υποεπένδυσης και να τον καταστήσει κεντρικό πυλώνα ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Αυτή τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, για να συμφωνήσουν σε «οδικό χάρτη» για αμερικανική στήριξη προς την Ευρώπη. Προειδοποίησε ότι μείωση της αμυντικής ικανότητας θα ήταν «πρόσκληση για Πούτιν». Στη λίστα βρίσκεται και η κρίσιμη συνεργασία για τα συστήματα Patriot στην Ουκρανία. Η Γερμανία έχει ήδη παραχωρήσει τρεις πυραυλικές συστοιχίες – το ένα τέταρτο των αποθεμάτων της – και διατηρεί μόνο έξι. Ο Πιστόριους πρότεινε να αγοραστούν δύο επιπλέον από τις ΗΠΑ προς όφελος του Κιέβου.
Ο υπουργός απέκλεισε την αποστολή βαλλιστικών Taurus στην Ουκρανία και διαφώνησε με τη δημιουργία κοινών ευρω-ομολόγων για τη χρηματοδότηση άμυνας, θεωρώντας τα άδικα για χώρες που ανταποκρίνονται ήδη στις ευθύνες τους. Για τα άρματα, υποβρύχια, drones και μαχητικά, προαναγγέλλονται μακροχρόνιες συμβάσεις με εγγυημένες ετήσιες παραγγελίες—λύση για την αστάθεια επενδύσεων των προηγούμενων δεκαετιών.
«Χρειαζόμαστε συνεχείς παραδόσεις ώστε ο αριθμός των επιχειρησιακών αρμάτων να παραμένει σταθερός», είπε, αναφερόμενος στην κρίση επάρκειας του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων. Όσον αφορά τη στρατιωτική τεχνολογία, υποσχέθηκε προϊόντα «κορυφαίας τεχνολογίας» και προκαταβολές στους προμηθευτές για την επιτάχυνση παραγωγής.
Έρευνα από το think‑tank Bruegel και το Ινστιτούτο Kiel τονίζει αύξηση ικανότητας πυρομαχικών στην Ευρώπη, αλλά κενό όσον αφορά τα εντυπωσιακά Leopard 2A8 σε σύγκριση με ΗΠΑ και Ρωσία.
Ο Πιστόριους δεσμεύεται για πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία προμηθειών, λέγοντας «Πρέπει να καταργήσουμε περιττούς κανόνες». Ως στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, ο 65χρονος υπουργός απέδειξε την αποφασιστικότητα για ισορροπία ειρήνη–ασφάλεια: «Μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη μόνο από θέση ισχύος», είπε. Ένα έντονο σύμβολο της αλλαγής αυτής είναι η μόνιμη γερμανική ταξιαρχία στη Λιθουανία, που φυλάσσει τη Βαλτική – απόδειξη της επανεμφάνισης της Γερμανίας ως πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Ζητώντας ειλικρινείς απαντήσεις: «Αν η αποτροπή αποτύχει και η Ρωσία επιτεθεί, θα νικήσουμε; Ναι», τόνισε, καλώντας να μην υπάρξει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Με πληροφορίες από Financial Times