Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στη Νομική Σχολή Αθηνών, στον 1ο όροφο.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ όταν μια ομάδα 5 ατόμων που φορούσαν κουκούλες και κράνη εισέβαλαν στον 1ο όροφο του κτιρίου της Νομικής, όπου πραγματοποιούνταν ημερίδα, και επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας φοιτητής που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική: Αντιδράσεις για την επίθεση
Σε ανάρτηση που έκανε ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Γρίβας, αναφέρει πως οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο χώρο και χτύπησαν άγρια μεταπτυχιακό φοιτητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος και νοσηλεύεται με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
«Τέτοιες χυδαίες ενέργειες βίας και εκφοβισμού παραπέμπουν μονάχα σε φασιστικές πρακτικές και δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς προσβάλλουν βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τα επεισόδια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο «καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων» και ότι η ηγεσία του εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή του στα θύματα της επίθεσης και αναμένει την άμεση και πλήρη διερεύνηση του περιστατικού από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε οι υπαίτιοι των αποτρόπαιων αυτών πράξεων να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, κατά την επίθεση τραυματίστηκε διδακτορικός φοιτητής, ενώ υπέστησαν προπηλακισμούς μέλη του διδακτικού προσωπικού και φοιτητές, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
«Απερίφραστη καταδίκη του γεγονότος. Ως υπουργείο Παιδείας καταδικάσαμε το φασιστικό αυτό γεγονός από χθες το βράδυ. Ήταν μία αναίτια εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας διδακτορικός φοιτητής, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό» επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».
«Μίλησα απευθείας με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η υγεία του ευτυχώς, απ’ ό, τι ενημερώθηκα και εχθές το βράδυ, πέρα από κάποιους μώλωπες, κάποια επιφανειακά τραύματα, δεν έχει κάτι άλλο και νομίζω ότι έχει ήδη εξέλθει του νοσοκομείου. Μάλιστα όμως αυτές οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ποιοι πιστεύουν στη δημοκρατία και στην ακαδημαϊκή ελευθερία, άσχετα αν την επικαλούνται και με τις πράξεις τους αυτές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν αντανακλαστικά και αντισώματα σε όλη την κοινωνία εναντίον τους» συμπλήρωσε.
Περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη, ανέφερε τα εξής: «Ήταν μία εκδήλωση Ημέρες Καριέρας, την οποία εκδήλωση την έκανε μία συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Άσχετα όμως ποια παράταξη την έκανε, η ακαδημαϊκή ελευθερία ορίζει ότι οποιαδήποτε συνδικαλιστική παράταξη μπορεί να κάνει το οτιδήποτε ακαδημαϊκά και ελεύθερα στα πλαίσια της δημοκρατίας μέσα σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Την ώρα λοιπόν που, όχι μόνο ήταν φοιτητές αλλά και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού τόσο της Νομικής όσο και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, δέχθηκαν αυτήν την αναίτια επίθεση. Νομίζω ότι κανένας λογικός νους, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την φασιστική εγκληματική ενέργεια».
Ερωτηθείς εάν οι δράστες ήθελαν να υπάρξουν θύματα, είπε «δεν ξέρω αν ήθελαν ή δεν ήθελαν θύματα όμως όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε τέτοιες καταδρομικές ενέργειες που τα χτυπήματα πέφτουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, το οποιοδήποτε τέτοιο χτύπημα ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι θανατηφόρο, άσχετα αν το θέλεις ή δεν το θέλεις. Όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι τραγικό εν έτει 2025».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, αυτές οι καταδικαστέες ενέργειες παλιότερα, πριν από 7- 8 χρόνια ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ τώρα έχουν μειωθεί πάρα πολύ «όμως διαπιστώνουμε ότι σε μια πολύ ακαδημαϊκή συνάντηση με χαρακτηριστικά ακαδημαϊκά συνέβη αυτό το αποτρόπαιο γεγονός χθες, το οποίο βεβαίως και ως Υπουργείο Παιδείας το καταδικάσαμε και το καταδικάζουμε απερίφραστα».
«Πριν από το 19 ήταν τόσο συνήθη αυτά τα γεγονότα, όλοι θυμόμαστε, χτίσιμο καθηγητών, χτίσιμο πρυτάνεων μέσα στα γραφεία τους. Όλοι θυμόμαστε τον αποκλεισμό καθηγητών, γιατί δεν μου άρεσε η βαθμολογία, στα γραφεία τους, διέλυαν μαθήματα. Από το 19 και μετά και θυμάμαι ότι, τότε ήμουν και πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τον Ιούλιο του 2019 μόλις είχε αναλάβει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκε ένας νόμος στη Βουλή, ο οποίος όριζε ξεκάθαρα ότι το προηγούμενο καθεστώς που όριζε ότι για την οποιαδήποτε είσοδο της αστυνομίας χρειάζεται η άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου, δηλαδή να βρεθεί ο πρύτανης, να βρεθούν οι αντιπρυτάνεις και τα μέλη του Πρυτανικού, μια χρονοβόρος διαδικασία, αυτό λοιπόν αντικαταστάθηκε και οποιοσδήποτε χώρος του πανεπιστημιακού campus, οποτεδήποτε λοιπόν υπάρχει κάποια παραβατική πράξη και ενημερωθεί, παρεμβαίνει χωρίς καμία άλλη εντολή. (…) Μειώθηκε αυτή η παραβατικότητα στο έπακρο. Τα τελευταία χρόνια όντως έχει μειωθεί, δεν έχει εξαλειφθεί. Συμφωνώ απόλυτα. Όμως από εκεί και πέρα το να γίνεται μία ειρηνική συνάντηση και κάποιοι πέντε, δέκα, είκοσι, δεν ξέρω πόσοι, προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες αυτό δεν είναι μόνο, κατά τη γνώμη μου, μία καλή ή κακή αστυνόμευση, είναι και η νοοτροπία που πρέπει να εξαλείψουμε».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαϊωάννου ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι υπάρχουν μέτρα ασφαλείας τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν για τους πανεπιστημιακούς χώρους. «Η ελεγχόμενη είσοδος ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Ενώ έχει προβλεφθεί, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. (…) Η κάρτα και γενικά η εφαρμογή πλήρως και όλων των διατάξεων και του νέου νόμου του 4957 είναι στα σχέδια να γίνει, όμως δεν είναι δικαιολογία αυτό, γιατί το έχω ζήσει εγώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου πριν από δύο χρόνια σπάσαμε μία κατάληψη χώρου 700 τετραγωνικών μέτρων, 34 ετών κατάληψη και αποδίδεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Όλα τα ιδρύματά μας είναι τόσο εκτεταμένα και τόσο ανοικτά όπως είχαν σχεδιαστεί. Όμως έχουμε στον προγραμματισμό μας να αυτές οι ενέργειες που είναι να γίνουν, να ολοκληρωθούν».
Εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική: Καθηγητής περιγράφει την επίθεση
Ο καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών ΕΚΠΑ, Γιάννης Σαριδάκης, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, σχετικά με την εισβολή των κουκουλοφόρων: «Ήταν μια εκδήλωση Ημέρας Καριέρας η οποία γινόταν με πρωτοβουλία των φοιτητών. Είχαμε προσκληθεί συνάδελφοι, 6-7 ομιλητές. Η συζήτηση εξελισσόταν ομαλά, σε ένα διάλειμμα, περίπου λίγο μετά το μισό της συζήτησης, είχε τελειώσει η δική μου παρέμβαση και άλλων 3-4 ομιλητών βγήκαμε από την αίθουσα για να συζητήσουμε.
Και εκεί ξαφνικά έγινε μια καταδρομική επίθεση, έχω πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια, έχουν δει πολλά τα μάτια μου αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Ήταν 8-10 άτομα, όλοι κουκουλοφόροι και με κράνη, ανέβηκαν τις σκάλες της Νομικής και του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών πολύ γρήγορα, έκαναν μια επίθεση σε εμάς, πρωτίστως σε μένα, αδειάζοντάς μας κάτι πυροσβεστήρες και μετά προσπάθησαν να μπουν μέσα στην αίθουσα όπου μέσα βρίσκονταν κυρίως φοιτήτριες, υπήρχαν και έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και 40-50 παιδιά. Εκεί προσπάθησε ένας διδακτορικός φοιτητής να σταθεί στην πόρτα για να τους απωθήσει και ακολούθησε πολύ βίαιο επεισόδιο, καθώς τον χτύπησαν στο κεφάλι, τον πέταξαν στις σκάλες. Το παιδί τραυματίστηκε, θα μπορούσε σήμερα να μην ζει, από τύχη ζει. Όπως ήρθαν έφυγαν. Πρακτικά δεν είπαν τίποτα, δεν ήταν δηλαδή πολιτική η παρέμβαση από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Ήρθαν, χτύπησαν, έφυγαν. Αυτό είναι το περιστατικό, που έγινε γύρω στις 19:45».
Για τα άτομα που εισέβαλαν στη Νομική, ο κ. Σαριδάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να ξέρω την πολιτική τοποθέτησή είχαν ή αν είχαν, ή από που είχαν σταλεί. Αυτό που μπορώ να ξέρω είναι ότι ήξεραν ακριβώς που κινήθηκαν, και τον χώρο και που θα χτυπούσαν και πως, ήταν προσχεδιασμένο. Βεβαίως η εκδήλωση δεν είχε κανέναν πολιτικό χαρακτήρα, όχι ότι δικαιολογείται -μια ένταση, πολλές φορές δηλώσεις που γίνονται με πολιτικό περιεχόμενο είτε από φοιτητές, είτε από άλλες οργανώσεις σε ένα πανεπιστήμιο, είναι λίγο-πολύ συνηθισμένη, ένταση λεκτική όμως. Ήταν μια εκδήλωση για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών».
Για το πως έζησε αυτό το περιστατικό ο καθηγητής επισήμανε: «Είναι αδιανόητο και είναι και η εικόνα του αίματος μέσα στο χώρο. Ήταν φόβος, φόβος για τους ανθρώπους, φόβος για την ζωή των ανθρώπων. Σας λέω ήταν φοιτήτριες 22-25, ήταν παιδιά στο πτυχίο ή λίγο μετά το πτυχίο. Κάποιοι ήταν με τις οικογένειες τους. Μια φοιτήτρια ήταν έγκυος και κόντεψε να λιποθυμήσει. Υπήρχε φόβος γιατί ήμουν μερικά βήματα έξω, υπήρχε τρόμος για τη ζωή των ανθρώπων και αν είναι όλα καλά και ειδικά όταν πήραμε τον παιδί -τον υποψήφιο διδάκτορα- από τις σκάλες, από το πάτωμα μέσα στα αίματα. Η αστυνομία άργησε να έρθει και λυπάμαι που το λέω αλλά δεν είχε καθόλου συντονισμό».