Η OpenAI ετοιμάζει λειτουργία αγορών εντός ChatGPT, στο «κυνήγι» νέων εσόδων


Η OpenAI σχεδιάζει να περιορίσει τις εξωτερικές πωλήσεις προϊόντων μέσω του ChatGPT και να μεταβεί σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, επιτρέποντας την ολοκλήρωση αγορών απευθείας μέσα από την πλατφόρμα του chatbot της. 

Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς επεκτείνεται πέρα από τις συνδρομές σε premium υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η νεοσύστατη -αλλά ήδη αποτιμώμενη στα 300 δισ. δολάρια- εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης σχεδιάζει να ενσωματώσει ένα σύστημα checkout εντός του ChatGPT, ώστε οι χρήστες να ολοκληρώνουν αγορές χωρίς να μεταφέρονται σε άλλες ιστοσελίδες. Οι έμποροι που θα εκτελούν παραγγελίες με αυτό το σύστημα θα καταβάλλουν προμήθεια στην OpenAI, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να δημιουργήσει έσοδα ακόμα και από χρήστες της δωρεάν έκδοσης.

Η νέα λειτουργία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στροφής προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα ισορροπία στο ψηφιακό οικοσύστημα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Google και τις μηχανές αναζήτησης, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε AI chatbots για την ανακάλυψη προϊόντων.

Το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη, ωστόσο η OpenAI και συνεργάτες όπως η Shopify έχουν ήδη παρουσιάσει πρώιμες εκδοχές της λειτουργίας σε brands και έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τους οικονομικούς όρους. Η Shopify, η οποία παρέχει τεχνολογία checkout σε πλατφόρμες όπως το TikTok, συνεργάζεται στενά με την OpenAI για την τεχνική υποστήριξη της μετάβασης.

Τι αλλάζει στις αγορές μέσω ChatGPT

Μέχρι σήμερα, το ChatGPT εμφανίζει προτάσεις προϊόντων με βάση το ερώτημα του χρήστη, ενδεχόμενες προτιμήσεις ή άλλες πληροφορίες από τη μνήμη του μοντέλου. Εάν ο χρήστης επιλέξει κάποιο προϊόν, η πλατφόρμα εμφανίζει διαθέσιμους εμπόρους που το προσφέρουν, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την τιμή ή το κόστος αποστολής. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της OpenAI, η σειρά εμφάνισης των εμπόρων βασίζεται σε μεταδεδομένα που προέρχονται από τρίτους παρόχους, αλλά αναμένεται να εξελιχθεί καθώς θα βελτιώνεται η εμπειρία αγορών.

Το ChatGPT έχει αποκτήσει πρόσφατα δυνατότητα μνήμης, που του επιτρέπει να διατηρεί τις προτιμήσεις του χρήστη και να παρέχει πιο εξατομικευμένες απαντήσεις, κάτι που η OpenAI σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών.

Διαφημίσεις για αγορές μέσω ChatGPT – Τι υποστηρίζει η OpenAI

Παράλληλα, εταιρείες και διαφημιστικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει να πειραματίζονται με το πώς να «τοποθετούν» τα προϊόντα τους στις απαντήσεις του chatbot, ακολουθώντας στρατηγικές αντίστοιχες με τη βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (SEO). Η πρακτική αυτή έχει αρχίσει να αποκαλείται στον κλάδο «AIO» (Artificial Intelligence Optimization).

«Αρχίζει να θέτει μεγάλα και δύσκολα ερωτήματα – όπως το ποιες “προτιμήσεις” δείχνει η τεχνητή νοημοσύνη στα αποτελέσματά της», δήλωσε διευθύνων σύμβουλος διαφημιστικού ομίλου. «Αυτό μπορεί να ανατρέψει πλήρως την έννοια της πληρωμένης αναζήτησης και να αποσυνδέσει τον τρόπο λειτουργίας των διαφημιστικών γραφείων σήμερα».

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, η OpenAI -που βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού σε κερδοσκοπική εταιρεία- είχε δηλώσει ότι «δεν έχει ενεργά σχέδια για την ενσωμάτωση διαφημίσεων». Ωστόσο, η οικονομική διευθύντρια Σάρα Φράιερ ανέφερε στους Financial Times ότι η εταιρεία εξετάζει τρόπους εισαγωγής διαφημιστικού περιεχομένου, σημειώνοντας πως αυτό θα γίνει «με σκέψη ως προς το πότε και πού θα εφαρμοστεί».

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, είχε δηλώσει στο newsletter Stratechery τον Μάρτιο: «Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε χρήματα για να αλλάξουμε τη σειρά εμφάνισης ή κάτι αντίστοιχο, αλλά αν αγοράσετε κάτι μέσω του Deep Research [του ερευνητικού εργαλείου του ChatGPT], θα χρεώσουμε περίπου μία προμήθεια συνεργάτη της τάξεως του 2%».

Με πληροφορίες από Financial Times



Πηγή: www.lifo.gr