Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους θα άρει κάθε νομική αμφιβολία για το δικαίωμα της Παλαιστινιακής Αρχής να αναπτύξει το υποθαλάσσιο κοίτασμα Gaza Marine, σύμφωνα με τον ειδικό Μάικλ Μπάρον, συγγραφέα βιβλίου για τα αναξιοποίητα ενεργειακά αποθέματα της Γάζας.
Ο Μπάρον εκτιμά ότι το πεδίο θα μπορούσε να αποφέρει 4 δισ. δολάρια σε έσοδα στις παρούσες τιμές και να προσφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή έως και 100 εκατ. δολάρια ετησίως για 15 χρόνια. «Δεν θα μετατρέψει τους Παλαιστίνιους σε Καταρινούς ή Σιγκαπουριανούς, αλλά θα είναι δικά τους έσοδα – όχι διεθνής βοήθεια», σημειώνει.
Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων, ιδίως μετά την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς το 2007. Η BG Group, η οποία είχε επενδύσει στην από κοινού εκμετάλλευση με την παλαιστινιακή CCC, εγκατέλειψε το έργο λόγω των περιορισμών.
Νομική επιστολή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την ιταλική εταιρεία ENI υποστηρίζει ότι 62% της περιοχής «Ζώνη G», όπου το Ισραήλ έδωσε άδειες εξόρυξης, ανήκει στην παλαιστινιακή ΑΟΖ. Η Παλαιστίνη έχει καταθέσει θαλάσσια σύνορα στον ΟΗΕ από το 2015, ενώ το Ισραήλ δεν είναι μέλος της UNCLOS.
Ο Μπάρον επισημαίνει ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης, ειδικά από χώρες με ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες, θα ξεκαθάριζε το νομικό καθεστώς και θα προσέφερε ενεργειακή και δημοσιονομική αυτονομία στην Παλαιστινιακή Αρχή. Όπως λέει, «η εκμετάλλευση φυσικών πόρων ήταν κεντρικό στοιχείο της πολιτικής οικοδόμησης του Αραφάτ και παραμένει κομβικό ζήτημα στη σύγκρουση».
Το πεδίο Gaza Marine εκτιμάται ότι περιέχει 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – μικρό μέρος σε σύγκριση με τα 1.000+ δισ. κυβικά μέτρα που βρίσκονται στα ύδατα του Ισραήλ. Ωστόσο, η αξία του για την Παλαιστίνη θεωρείται τεράστια. Ο EastMed αγωγός που περνά παραλιακά της Γάζας θεωρείται παράνομος από οργανώσεις όπως η Global Witness, επειδή διασχίζει παλαιστινιακά ύδατα χωρίς να αποδίδει έσοδα.
Ο ΟΗΕ, μέσω της ειδικής εισηγήτριας Φραντσέσκα Αλμπανέζε, έχει ζητήσει από τις εταιρείες να αποχωρήσουν από δραστηριότητες που συνδέονται με την ισραηλινή κατοχή, καλώντας τις να μη συμβάλουν στην παρεμπόδιση της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης. Το Ισραήλ απορρίπτει τη θέση αυτή.
Παρά τα μικρά αποθέματα του Gaza Marine, η ενεργειακή του σημασία για τη Γάζα και τη διεθνή αναγνώριση των παλαιστινιακών κυριαρχικών δικαιωμάτων το καθιστούν κρίσιμο γεωπολιτικό μέτωπο.
Με πληροφορίες από Guardian