Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 2026 ανακοίνωσε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για το ιστορικό αυτό βήμα.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στο Μουσείο «Σύγχρονης Τέχνης» του Ιδρύματος Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστήριξε ότι σύμφωνα με εντολή του Τούρκου προέδρου έχει αναλάβει τις διαδικασίες ο υπουργός Παιδείας της γειτονικής χώρας και τον Σεπτέμβρη του 2026, η Θεολογικής Σχολής Χάλκης αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός και η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη θεολογική εκπαίδευση στην περιοχή, καθώς η Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971. Η επαναλειτουργία της θεωρείται σημαντική επίσης τόσο για τη θρησκευτική ελευθερία όσο και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Σχολή, που ιδρύθηκε το 1844 στη Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, υπήρξε για δεκαετίες το βασικό θεολογικό κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκπαίδευσε γενιές Ορθοδόξων κληρικών και θεολόγων.
Ωστόσο, από το 1971, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή παρέμεινε κλειστή, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για την επαναλειτουργία της. Ήδη αυτό το διάστημα οι εργασίες αποκατάστασης και προετοιμασίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την ομιλία του, χαιρέτισε και την εκλογή του νέου Πάπα, που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
«Όπως ενημερώθηκα ο νέος Πάπας έλαβε το όνομα Λέων ο 14ος. Ενθυμούμαι από όσα έμαθα στη Ρώμη, ότι ο Λέων ο 13ος είχε διακριθεί για την κοινωνική διδασκαλία του και το κοινωνικό έργο του. Ευχόμεθα και ο Λέων 14ος να χαιρετίσει την προσφορά τις Εκκλησίας όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς, αλλά να προσφέρει στην Καθολική Εκκλησία και σε όλο τον κόσμο απάντηση και στα υπαρξιακά προβλήματα που και σήμερα απασχολούν την ανθρωπότητα».
Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την επιθυμία ο νέος Πάπας να συνεχίσει το έργο που είχε ξεκινήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών. Αναμένεται, όπως είπε, να παρευρεθεί στην ενθρόνιση του και να του απευθύνει πρόσκληση ώστε σύντομα να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.