Την Πέμπτη, η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι εξαπέλυσε δεκάδες drones και πυραύλους εναντίον τριών στρατιωτικών βάσεων σε ινδικό έδαφος και στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, μια κατηγορία την οποία το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε αμέσως.
Το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε 25 ινδικά drones τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι αμοιβαίες επιθέσεις σηματοδοτούν μια επικίνδυνη νέα φάση στην πολυετή αντιπαλότητα, καθώς πλέον οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν όχι μόνο βαρύ οπλισμό αλλά και μη επανδρωμένα οπλισμένα συστήματα κατά μήκος των συνόρων.
Καθώς η Ουάσιγκτον και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις καλούν σε αυτοσυγκράτηση, η περιοχή βρίσκεται μια ανάσα πριν την κλιμάκωση, με τα αθόρυβα και τηλεκατευθυνόμενα drones να ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν.
«Έτσι, στους υπό αμφισβήτηση ουρανούς της Νότιας Ασίας, η πλευρά που θα κυριαρχήσει στον πόλεμο με drones δεν θα βλέπει απλώς το πεδίο της μάχης αλλά θα το διαμορφώνει», εξηγεί η Jahara Matisek, καθηγήτρια στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ.
Από το πρωί της Τετάρτης, το Πακιστάν αναφέρει ότι ινδικές αεροπορικές επιδρομές και διασυνοριακά πυρά έχουν σκοτώσει 36 ανθρώπους και τραυματίσει άλλους 57 σε πακιστανικό έδαφος και στο πακιστανικά διοικούμενο Κασμίρ.
Από την άλλη πλευρά, ο στρατός της Ινδίας αναφέρει ότι τουλάχιστον 16 πολίτες σκοτώθηκαν από πακιστανικούς βομβαρδισμούς.
Η Ινδία επιμένει ότι η πυραυλική της επίθεση ήταν αντίποινα για τη φονική τρομοκρατική επίθεση σε Ινδούς τουρίστες στην Παχαλγκάμ τον περασμένο μήνα, μια επίθεση για την οποία το Ισλαμαμπάντ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Ινδία – Πακιστάν: Πώς χρησιμοποιούνται τα drones
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέρριψε 25 ινδικά drones σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Καράτσι, της Λαχόρης και του Ραουαλπίντι.
Η Ινδία δήλωσε ότι εξουδετέρωσε αρκετά πακιστανικά ραντάρ και συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Λαχόρη, κάτι που το Ισλαμαμπάντ διαψεύδει.
Τα drones μπορούν να λειτουργήσουν ως δολώματα ή μέσα καταστολής της εχθρικής αντιαεροπορικής άμυνας, εισχωρώντας σε εχθρικό εναέριο χώρο για να προκαλέσουν την εκπομπή ραντάρ, τα οποία στη συνέχεια στοχοποιούνται από άλλα πυρομαχικά.
«Έτσι ακριβώς δρουν και η Ουκρανία και η Ρωσία στον πόλεμό τους. Αυτός ο διπλός ρόλος καθιστά τα drones πολλαπλασιαστή ισχύος στην αποδυνάμωση της εχθρικής άμυνας χωρίς να διακυβεύονται επανδρωμένα αεροσκάφη», εξηγεί η καθηγήτρια Matisek.
Παρόλο που οι πρόσφατες ανταλλαγές επιθέσεων με drones μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αποτελούν σοβαρή κλιμάκωση στη διαχρονική τους αντιπαράθεση, διαφέρουν ουσιαστικά από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα drones στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με ειδικούς.
Στην Ουκρανία, τα drones έχουν γίνει κεντρικό εργαλείο στρατιωτικών επιχειρήσεων, με χιλιάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) να χρησιμοποιούνται καθημερινά για αναγνώριση, στοχοποίηση και άμεσες επιθέσεις.
Αντίθετα, στην Ινδία και το Πακιστάν, η χρήση drones, μέχρι στιγμής, φαίνεται πιο περιορισμένη και πιο στοχευμένη.
Όπως επισημαίνει ο ινδός αναλυτής άμυνας Manoj Joshi: «Η χρήση drones αντί για μαχητικά ή βαλλιστικούς πυραύλους συνιστά πιο περιορισμένη στρατιωτική επιλογή. Είναι λιγότερο βαριά οπλισμένα, οπότε με μια έννοια, πρόκειται για μια συγκρατημένη κίνηση. Όμως, αν αυτό είναι απλώς πρόλογος για ευρύτερη εναέρια εκστρατεία, τότε οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά».
Με πληροφορίες από BBC