Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη διεθνώς η Ελλάδα στη συχνότητα εμφάνισης


Για τον καρκίνο ουροδόχου κύστης και την αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστοτέλης Μπάμιας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, είναι η Ελλάδα, ενώ κατέχει και τη δεύτερη θέση, διεθνώς, μετά το Λίβανο.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα, με τους καπνιστές να παρουσιάζουν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με μη καπνιστές της ίδιας ηλικίας. Η έγκαιρη διάγνωση -ιδιαίτερα με την πρώτη εμφάνιση αίματος στα ούρα- παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου. Ο κ. Μπάμιας, μιλώντας στο Ertnews.gr, απάντησε σε βασικά ερωτήματα, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο καρκίνος ουροδόχου κύστης και τα βασικά μέτρα πρόληψης.

«Στην πατρίδα μας, η συχνότητα αυτού του καρκίνου είναι ιδιαιτέρως υψηλή, στις διεθνείς κατατάξεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο ο Λίβανος είναι αυτός, που μας ξεπερνάει σε συχνότητα. Είκοσι συμπολίτες μας ανά εκατό χιλιάδες νοσούν από τον καρκίνο αυτόν» είπε ο καθηγητής εξηγώντας στη συνέχεια, πού οφείλεται αυτή η αρνητική «πρωτιά» της Ελλάδας.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Οι κυριότεροι παράγοντες

«Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας, όμως δεν αρκεί μόνος του για να το δικαιολογήσει. Γενικά η υψηλότερη συχνότητα είναι στις μεσογειακές χώρες. Δηλαδή, ανέφερα το Λίβανο, όμως και η Ισπανία και η Ιταλία έχουν υψηλό ποσοστό. Άρα, εν μέρει, οφείλεται στο ότι οι Έλληνες συνεχίζουν και καπνίζουν ή τέλος πάντων, συνέχιζαν να καπνίζουν, πριν από αρκετά χρόνια. Γιατί χρειάζεται ένα διάστημα πολλών ετών, για να εκδηλωθεί ο καρκίνος, από τη στιγμή, που το κάπνισμα θα προκαλέσει μία μεταβολή στο επιθήλιο» συνέχισε.

Ο καθηγητής εξήγησε ακόμη, ότι εκτός από το κάπνισμα και «οι χημικές ουσίες, οπωσδήποτε έχουν σχέση, οι βιομηχανίες με τα χρώματα, με τα πλαστικά κλπ, αλλά αυτό θα έπρεπε να αφορά και άλλες χώρες, το οποίο, όμως, δεν ισχύει. Άρα, λοιπόν, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, γιατί στη χώρα μας έχουμε αυτήν την αυξημένη επίπτωση».

Αφού τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, ο κ. Μπάμιας αναφέρθηκε στις τρεις βασικές θεραπείες στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, που είναι το χειρουργείο, η ακτινοβολία της κύστεως και η συστηματική θεραπεία με φάρμακα, χημειοθεραπεία. 



Πηγή: www.lifo.gr