Μπορεί ο Καναδάς να ενταχθεί στην ΕΕ; Απίθανο, αλλά όχι αδύνατο


Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα των κρίσιμων εκλογών στον Καναδά αργότερα αυτό το μήνα, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καναδοί είναι γοητευμένοι από την ιδέα της ένταξης στο μπλοκ.

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέπει τη σχέση με τον βόρειο γείτονά του μέσω σαρωτικών τιμωρητικών δασμών και επιθετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Καναδοί αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συμφιλιωθούν με νέους, πιο αξιόπιστους συμμάχους.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 44% των Καναδών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ, ενώ μόνο το 34% απέρριψε την ιδέα.

Η επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Paula Pinho, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες «αισθάνονται τιμή για τα αποτελέσματα μιας τέτοιας δημοσκόπησης», αλλά επιβεβαίωσε ότι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες είναι επιλέξιμες για ένταξη, σύμφωνα με τις συνθήκες που διέπουν το μπλοκ.

Αλλά ενώ η ένταξη του Καναδά στην ΕΕ μπορεί να ακούγεται τραβηγμένη, οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ που μίλησαν για το ζήτημα στο Politico δήλωσαν ότι αν και ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν απίθανο να πετύχει,δεν είναι στην πραγματικότητα αδύνατο.

«Ο Καναδάς θα μπορούσε σίγουρα να πληροί τις προϋποθέσεις»

Αν και χωρίζονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και χιλιάδες χιλιόμετρα, ο Καναδάς και η ΕΕ μοιράζονται πολλά κοινά συμφέροντα: ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, κοινές δημοκρατικές αξίες και, λοιπόν, τον πονοκέφαλο της διάσπασης που προκαλεί η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό εγείρει το ερώτημα -δεδομένου ότι η Paula Pinho επισήμανε την ορολογία του άρθρου 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει ότι «κάθε ευρωπαϊκό κράτος μπορεί να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος της Ένωσης»- υπάρχει κάτι πέρα από τη γεωγραφία που καθιστά μια χώρα ευρωπαϊκή και θα μπορούσε ο Καναδάς να πληροί τις προϋποθέσεις;

«Το να είσαι Ευρωπαίος είναι περισσότερο θέμα αντίληψης», δήλωσε στο Politico η Giselle Bosse, καθηγήτρια εξωτερικής υποστήριξης της δημοκρατίας της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

«Νομικά και τυπικά ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν ορίζεται στην πραγματικότητα και κοιτάζοντας στο παρελθόν, είχαμε ευρωπαϊκά κράτη που κατά κάποιον τρόπο δεν περιορίζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο» δήλωσε η Bosse, επισημαίνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν υπερπόντια εδάφη στην Καραϊβική, τον Ειρηνικό και την Αρκτική.

Αποκάλεσε τους Καναδούς «ειδικούς Ευρωπαίους, κατά κάποιον τρόπο», για λόγους που περιλαμβάνουν την πίστη τους στο κράτος πρόνοιας, τα πολιτικά και νομικά τους συστήματα που βασίζονται σε ευρωπαϊκά πρότυπα και πολλούς Καναδούς που έχουν ηπειρωτική καταγωγή.

Ο Frank Schimmelfennig, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο  Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης (ETH), είχε μια παρόμοια άποψη, αναπτύσσοντας μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πέρα από την τοποθέτηση σε έναν παγκόσμιο χάρτη. «Ο Καναδάς θα μπορούσε σίγουρα να πληροί τις προϋποθέσεις» είπε, καθώς είναι «με πολύ πολλούς τρόπους πιθανώς πιο κοντά σε αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, θεσμούς και πολιτικές από ό,τι πολλές από τις σημερινές υποψήφιες χώρες».

Στις εν λόγω υποψήφιες χώρες περιλαμβάνονται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η Ουκρανία και η Μολδαβία, οι οποίες προχωρούν καλά (αν και αργά) στην πορεία προς την ΕΕ, αλλά και η Τουρκία και η Γεωργία, οι οποίες έχουν μείνει στάσιμες λόγω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου.

Το Μαρόκο, όπως σημειώνει το Politico, υπέβαλε αίτηση ένταξης το 1987 και απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν ήταν ευρωπαϊκό κράτος.

Η ένταξη του Καναδά στην ΕΕ δεν θα άρεσε στους Γάλλους αγρότες

Ο Ian Bond, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, πιστεύει ότι «θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι ο Καναδάς είναι ευρωπαϊκή χώρα» για διάφορους λόγους. Ακόμη και αν περνούσε το τεστ της λεγόμενης ευρωπαϊκότητας, θα εγείρονταν ζητήματα οικονομίας..

«Ο Καναδάς θα έπρεπε τότε να βάλει τα τελωνειακά σύνορα μεταξύ του ίδιου και των ΗΠΑ και να εφαρμόσει τους δασμούς και τους κανονισμούς της ΕΕ στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα ήταν απίστευτα οικονομικά καταστροφικό. Θα υπερέβαινε τα όποια οφέλη θα περίμενε να έχει από την ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ) για πολλά, πολλά χρόνια», είπε ο Bond.

Όπως επισήμανε, η αποδοχή ενός νέου μέλους στο μπλοκ θα απαιτούσε ομοφωνία – ακόμη και δημοψηφίσματα σε ορισμένες χώρες μέλη, όπως η Γαλλία. «Πόσες φορές οι Γάλλοι αγρότες ψήφισαν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου με άλλα μέρη του κόσμου; Είναι πιο πιθανό να βάλουν φωτιά σε μια προσπάθεια να το αποτρέψουν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Politico



Πηγή: www.lifo.gr