Νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξελέγη ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ 69 ετών, με καταγωγή από το Σικάγο, ο οποίος διάλεξε το όνομα «Λέων 14ος».
Ο νέος Πάπας δεν συγκαταλέγεται στους συντηρητικούς και είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός εκλέγεται σε αυτή τη θέση. Έως τώρα ο Πρέβοστ ήταν υπεύθυνος του «υπουργείου» του Βατικανού για το σύνολο του καθολικού κλήρου.
«Ειρήνη μαζί σας» ήταν το πρώτο μήνυμα που απηύθυνε στο συγκεντρωμένο πλήθος ο κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μιλώντας σε άπταιστα ιταλικά, αν και με ελαφρώς αμερικάνικη προφορά. Μίλησε επίσης στα ισπανικά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτα στα αγγλικά.
Ο 267ος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ευχαρίστησε στο μήνυμά του τον Πάπα Φραγκίσκο και επανέλαβε την έκκληση του προκατόχου του για μια Εκκλησία που «θα αναζητά πάντα την ειρήνη, τη φιλανθρωπία και θα είναι κοντά στους ανθρώπους, ιδίως σε εκείνους που υποφέρουν».
Πάπας Λέων 14ος: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά για την εκλογή του νέου Πάπα: «Συγχαρητήρια στον Πάπα Λέοντα ΙΔ’. Η ηγεσία σας έρχεται σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον νέο Πάπα, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά ένας Αμερικανός εκλέγεται προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Συγχαρητήρια στον καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος μόλις χρίστηκε πάπας. Είναι μεγάλη τιμή, αφού συνειδητοποιούμε πως είναι ο πρώτος αμερικανός πάπας. Τόσος ενθουσιασμός και τόσο μεγάλη τιμή για τη χώρα μας. Προσβλέπω σε συνάντηση με τον πάπα Λέοντα τον 14ο. Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!», έγραψε ο Τραμπ στο μήνυμά του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε «το νέο ποντιφικάτο να κομίσει την ειρήνη και την ελπίδα», την ώρα που τιμάται σήμερα η 80ή επέτειος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, απευθύνοντας «αδελφικό μήνυμα» στον νέο Πάπα Λέοντα ΙΔ’ και «σε όλους τους Καθολικούς της Γαλλίας και του κόσμου». Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χαιρέτισε επίσης αυτή την «ιστορική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία και τα εκατομμύρια των πιστών της» μετά την εκλογή του Αμερικανού Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, του πρώτου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην ιστορία που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαιρέτισε τη «σπουδαία εκλογή» του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο ποντίφικα, τον πρώτο στην ιστορία που κατάγεται από τις ΗΠΑ. «Η εκλογή του πάπα Λέοντα ΙΔ΄είναι μια στιγμή βαθύτατης χαράς για τους Καθολικούς του Ηνωμένου Βασιλείου και όλου του κόσμου, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη διοίκηση της Εκκλησίας, και στον κόσμο», δήλωσε ο Στάρμερ σε ανακοίνωσή του. «Ο πάπας Λέων είναι ο πρώτος Αμερικανός πάπας. Αυτό είναι μια μεγάλη στιγμή».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την ελπίδα πως ο Πάπας Λέων 14ος, όπως είναι το όνομα που επέλεξε ο αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ο οποίος εξελέγη σήμερα νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα μπορέσει να συμβάλει στην «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Είθε ο ποντίφικας να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη από ελπίδα και ενότητα», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου πάπα.
Τον αμερικανικής καταγωγής ποντίφικα συνεχάρη επίσης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Μόσχας και του Βατικανού. «Είμαι βέβαιος ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και Βατικανού θα αναπτυχθούν περαιτέρω στη βάση των χριστιανικών αξιών που μας ενώνουν», αναφέρει ο Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ για την εκλογή του και εξέφρασε την ελπίδα πως το Βατικανό θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το Κίεβο στις προσπάθειές του για δικαιοσύνη και διαρκή ειρήνη ύστερα από τρία χρόνια πολέμου με τη Ρωσία. «Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή για τη χώρα μας, ελπίζουμε σε περαιτέρω ηθική και πνευματική υποστήριξη από το Βατικανό στις προσπάθειες της Ουκρανίας με στόχο την απόδοση δικαιοσύνης και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συνεχάρη σήμερα τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’ λίγο μετά την εκλογή του στο Βατικανό και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, που είναι κατά παράδοση καθολική, είναι έτοιμη να ενισχύσει τους «μοναδικούς δεσμούς» της με την Εκκλησία της Ρώμης. «Παρακαλώ δεχτείτε τη διαβεβαίωση της βούλησης της Δημοκρατίας (της Πολωνίας) να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους μοναδικούς δεσμούς, στο όνομα των κοινών αξιών, της ευθύνης για το κοινό καλό και της ενίσχυσης της ειρήνης στον κόσμο», δήλωσε ο Ντούντα, ένας πολύ θρησκευόμενος Καθολικός.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο χαιρέτισε την εκλογή ενός Αμερικανού Πάπα ο οποίος έχει βαθύτατους δεσμούς με τη Λατινική Αμερική, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος ποντίφικας, ο Λέων ΙΔ΄, να υπερασπιστεί τους Λατινοαμερικάνους μετανάστες στη γενέτειρά του, τις ΗΠΑ. «Είναι κάτι παραπάνω από ένας Αμερικανός», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο αριστερός πρόεδρος, αναφερόμενος στο παρελθόν του 69χρονου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, του πρώτου Αμερικανού Πάπα στην ιστορία. «Ελπίζω ότι θα γίνει ο μεγάλος ηγέτης των μεταναστών στον κόσμο και ότι θα εμψυχώσει τους αδελφούς Λατινοαμερικάνους μετανάστες, που σήμερα εξευτελίζονται στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Πέτρο.
Ο Πρέβοστ κατάγεται από το Σικάγο αλλά έζησε επί πολλές δεκαετίες στο Περού, αρχικά ως ιεραπόστολος και στη συνέχεια ως επίσκοπος του Τσικλάγιο. Έχει πάρει την περουβιανή υπηκοότητα. Οι σχέσεις μεταξύ Κολομβίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες, κυρίως λόγω των απελάσεων Κολομβιανών πολιτών από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, ο μόνος χριστιανός αρχηγός στον αραβικό κόσμο, συνεχάρη σήμερα την Καθολική Εκκλησία και «τον κόσμο» για την εκλογή του νέου Πάπα εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος ποντίφικας «θα ενισχύσει τον διαθρησκευτικό διάλογο». «Ο πρόεδρος Αούν συνεχάρη την (Ρωμαιοκαθολική) Εκκλησία και τον κόσμο για την εκλογή του Πάπα Λέοντα ΙΔ”, εκφράζοντας την ελπίδα “ότι (ο νέος Πάπας) θα ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών και θα καταστήσει την παπική του θητεία μια εποχή πλούσια σε επιτεύγματα στην υπηρεσία ολόκληρης της ανθρωπότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας του Λιβάνου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχήθηκε στον «πρώτο Πάπα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», επιτυχία στη συμφιλίωση όλων των θρησκειών. «Εύχομαι στον πρώτο Πάπα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχει στην προώθηση της ελπίδας και της συμφιλίωσης μεταξύ όλων των πίστεων», δήλωσε ο Νετανιάχου στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ.
Πάπας Λέων 14ος: Ποιος είναι ο νέος ποντίφικας
Οι γονείς του ήταν ιταλικής, γαλλικής και ισπανικής καταγωγής. Έχει πτυχίο θεολογίας και μαθηματικών και το 1982 χειροτονήθηκε καθολικός ιερέας. Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές θεολογίας στο πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης. Σημείο αναφοράς του, η ζωή και το έργο του Αγίου Αυγουστίνου, του «Αγίου της φιλοσοφίας».
Έχει διατελέσει ιερέας στο Περού, σε απομονωμένες και ιδιαίτερα ταπεινές περιοχές, δείχνοντας μεγάλη ευαισθησία για τους φτωχούς και τους μετανάστες. Το 2015 ορίζεται επίσκοπος του Τσικλάγιο στο Περού, με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.
Το 2023 ο Φραγκίσκος τον ορίζει «υπουργό» του Βατικανού με αρμοδιότητα για το σύνολο του καθολικού κλήρου και πρόεδρο της επιτροπής της Αγίας Έδρας για την Λατινική Αμερική.
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 ο εκλιπών ποντίφικας τον επιλέγει ως καρδινάλιο. Συνόδευσε τον Αργεντινό Πάπα στα τελευταία του ταξίδια και πήρε μέρος στην Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο χαρακτήρας του είναι συνεσταλμένος και ως κληρικός συμμερίστηκε την γραμμή του «Πάπα των φτωχών», του Φραγκίσκου, με έμφαση στην εκπαίδευση ενος «κλήρου με ανοικτούς ορίζοντες». Μιλά ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.