Ποινικές διώξεις σε 17 λιμενικούς για το ναυάγιο της Πύλου


Δικαστική εξέλιξη με βαρύνουσα σημασία για την υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου σημειώθηκε από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, η οποία άσκησε ποινικές διώξεις για βαριά κακουργήματα σε βάρος 17 λιμενικών, ανάμεσά τους ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού, καθώς και αξιωματικοί του περιπολικού σκάφους ΛΣ-920 και του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Οι διώξεις σχετίζονται με τις ευθύνες για την τραγωδία της 14ης Ιουνίου 2023, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγηκαν σε διεθνή ύδατα νότια της Πύλου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδίδεται στους εμπλεκόμενους σειρά πράξεων και παραλείψεων, που περιλαμβάνουν πρόκληση ναυαγίου με πολλαπλούς θανάτους, επικίνδυνη διατάραξη συγκοινωνίας πλοίων και παράλειψη διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο.

Κατηγορούμενοι είναι μεταξύ άλλων:

  • Ο κυβερνήτης του ΛΣ-920 πλωτάρχης, 
  • Τα μέλη του πληρώματος του σκάφους,
  • Στελέχη των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ),
  • Ανώτατοι αξιωματικοί του ΕΚΣΕΔ, που βρίσκονταν σε επιφυλακή το βράδυ του ναυαγίου.

Η δίωξη ήρθε μετά από μηνύσεις δεκάδων επιζώντων, οι οποίοι εκπροσωπούνται από ανθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγορικές πρωτοβουλίες. Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως αποτέλεσμα της συνεχούς πίεσης του κινήματος αλληλεγγύης και των αποκαλύψεων ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ που ανέδειξαν την αδράνεια των αρχών και τις μαρτυρίες για παράνομη ρυμούλκηση του σκάφους.

Η Εισαγγελία αποφάσισε την απαλλαγή του νυν αρχηγού του Λιμενικού Τρύφωνα Κοντιζά και τριών ακόμη στελεχών, απόφαση που μπορεί να προσβληθεί από τους επιζώντες.

Το πλήρες κατηγορητήριο στηρίζεται σε συνδυασμό στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων, ανεξάρτητων ερευνών του Συνηγόρου του Πολίτη και της Frontex, καθώς και δημοσιογραφικών ερευνών που αποκάλυψαν απόκρυψη συνομιλιών και ενδεχόμενη απόπειρα συγκάλυψης.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως κομβική για τη λογοδοσία των αρχών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα.



Πηγή: www.lifo.gr