Στο Αιγαίο για την υπεράσπιση των νησίδων: Εκστρατεία ενημέρωσης σε Δονούσα και Νάξο


Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων πλέει ξανά στο Αιγαίο με δύο σημαντικές στάσεις — στη Δονούσα και τη Νάξο — οργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης και αντίστασης απέναντι στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση των αιολικών εγκαταστάσεων, που απειλούν να αλλοιώσουν οριστικά το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο των νησιών.

«Το ιστιοπλοϊκό της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων πλέει σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες για δράσεις ενημέρωσης ενάντια στην καταστροφή του Αιγαίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της συλλογικότητας, η οποία εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται ενάντια «στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της αιολικής βιομηχανίας».

Στο επίκεντρο της τρέχουσας εκστρατείας βρίσκονται η Δονούσα και η Νάξος, δύο νησιά που, σύμφωνα με την Κίνηση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της απειλής από την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών, χερσαίων και υπεράκτιων.

Η περίπτωση της Δονούσας

Η μικρή Δονούσα απειλείται άμεσα, αναφέρει η οργάνωση, καθώς σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), σχεδιάζεται η εγκατάσταση 57 πλωτών ανεμογεννητριών σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τις ακτές της. Κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος 280 μέτρων – σχεδόν όσο ο Πύργος του Άιφελ.

Η εγκατάσταση αυτή, που εντάσσεται στην πρώτη φάση ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έως το 2030, προμηνύει, όπως τονίζεται, μια άμεση και βίαιη αλλοίωση του φυσικού και πολιτισμικού χαρακτήρα του νησιού. Η παραγόμενη ενέργεια, υπογραμμίζεται, δεν προορίζεται για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, ούτε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά για εξαγωγή στο εξωτερικό προς όφελος των επενδυτών.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Νάξο

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Νάξο, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση 46 νέων χερσαίων ανεμογεννητριών, επιπρόσθετα σε όσες ήδη λειτουργούν. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων κινδυνεύει να δει το φυσικό του τοπίο, την οικονομία του και τον τουριστικό του χαρακτήρα να υποβαθμίζονται μόνιμα.

Η Κίνηση καταγγέλλει ότι τεράστια ποσά από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, το οποίο παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες, δεν αξιοποιούνται για την ουσιαστική ενεργειακή αυτονομία των νησιών. Αντίθετα, επιδοτούνται μεγάλοι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί, καθώς και τα απαραίτητα έργα για τη διασύνδεση των νησιών με το δίκτυο, ώστε να λειτουργούν ως «μπαταρίες» για εξαγωγή ενέργειας.

Η Κίνηση, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, οργανώνει δύο δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα:
«Οι απειλές για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αιγαίο»
Κυριακή 4 Μαΐου 2025, 19:00 — Χαλκί, Αίθουσα εκδηλώσεων Λυκείου Τραγαίας
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας.
Δευτέρα 5 Μαΐου 2025, 19:00 — Χώρα, Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Παντάνασσας
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου και τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων καλεί κάθε πολίτη να ενημερωθεί και να συμμετάσχει ενεργά στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου του Αιγαίου.

«Η προστασία της Δονούσας, της Νάξου και όλων των νησιών του Αιγαίου περνά μέσα από τη συλλογική δράση και την έμπρακτη αντίσταση απέναντι στη βίαιη εκβιομηχάνιση της φύσης και των τοπικών κοινωνιών στο όνομα μιας στρεβλής ‘πράσινης’ ανάπτυξης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

 



Πηγή: www.lifo.gr