Το Ιράν επιταχύνει τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός μεγάλου διαστημικού κέντρου στο Τσαμπαχάρ, με στόχο να ενισχύσει τη γεωστρατηγική και στρατιωτική του ισχύ, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.
Το νοτιοανατολικό λιμάνι Τσαμπαχάρ του Ιράν, γνωστό για τις επιβλητικές παραλίες του και τα «βουνά που μοιάζουν με το έδαφος του Άρη», ετοιμάζεται να αποκτήσει και κυριολεκτική σύνδεση με το Διάστημα. Εκεί κατασκευάζεται ένας νέος διαστημικός σταθμός, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2025, με στόχο να αποτελέσει το «Κανάβεραλ» της Μέσης Ανατολής.
Παρά τις αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ και τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα, η Τεχεράνη συνεχίζει απτόητη. Ήδη έχει στείλει δορυφόρους σε τροχιά με τη βοήθεια των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός δικτύου 20 δορυφόρων με το όνομα του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Παρότι το Ιράν υποστηρίζει ότι το διαστημικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ επισημαίνουν πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται μπορεί να αξιοποιηθεί και για την ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM). Το γεγονός ότι το διαστημικό κέντρο Τσαμπαχάρ βρίσκεται πιο κοντά στον ισημερινό ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή του απόδοση.
Στήριξη από Ρωσία και τεχνογνωσία δεκαετιών
Η Μόσχα έχει αναδειχθεί σε βασικό στρατηγικό σύμμαχο της Τεχεράνης. Ήδη ρωσικός πύραυλος εκτόξευσε δύο ιδιωτικούς ιρανικούς δορυφόρους, ενώ η Ρωσία παρέχει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών. Η Τεχεράνη, με περιορισμένο προϋπολογισμό, αφιέρωσε πέρυσι περίπου 11 εκατ. δολάρια στο διαστημικό της πρόγραμμα.
Κατά τη γνώμη δυτικών στρατιωτικών αναλυτών, η πρόοδος του Ιράν στο διάστημα δεν αφορά μόνο την τεχνολογία ή το κύρος. Οι νέοι δορυφόροι μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες στοχοποίησης και καθοδήγησης βαλλιστικών πυραύλων. Παράλληλα, το Ιράν επιχειρεί να αποκαταστήσει την αποδυναμωμένη επιρροή του μετά τις απώλειες των συμμάχων του στη Γάζα, το Λίβανο και τη Συρία.
Παρότι οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στον Ομάν για ένα νέο πυρηνικό συμφωνητικό, η πρόοδος στο διάστημα δείχνει την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να παρουσιάσει εαυτόν ως περιφερειακή υπερδύναμη.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Πεζεσκιαν δήλωσε ότι «οι επιστημονικές και τεχνολογικές επιτυχίες είναι η απάντησή μας σε όσους θέλουν να μας κρατήσουν γονατισμένους», ενώ η στρατηγική του Ιράν στο διάστημα θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής εθνικής άμυνας.
Με πληροφορίες από Bloomberg