Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε- μετά το επίμαχο δημοσίευμα των Financial Times- ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον πόλεμο, είπε ότι «δεν είμαι με το μέρος κανενός» αλλά απλώς θέλει «να σταματήσουν οι σκοτωμοί», συμπληρώνοντας πως «θα δούμε τι θα συμβεί με τον πρόεδρο Πούτιν».
Το σχόλιο αυτό έγινε μία ημέρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο και σκλήρυνε την στάση του απέναντι στη Ρωσία, και λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη Financial Times για την ερώτηση που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ουκρανό ομόλογό του.
Τραμπ σε Ζελένσκι: «Μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;»
«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;», φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Ζελένσκι, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η ερώτηση του Τραμπ διατυπώθηκε στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση και μίλησαν αποκλειστικά στους Financial Times.
Η συνομιλία αυτή αποτελεί σαφή απόκλιση από την προεκλογική δέσμευση του Τραμπ να τερματίσει την αμερικανική εμπλοκή σε ξένες συγκρούσεις. Αν και παραμένει ασαφές αν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να εγκρίνει την αποστολή τέτοιων όπλων, η εν λόγω συζήτηση αντανακλά τη διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του Τραμπ απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξακολουθεί να απορρίπτει προτάσεις για εκεχειρία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι επισπεύστηκε μετά από συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν στις 3 Ιουλίου, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να χαρακτήρισε «κακή».
Σύμφωνα με τρεις γνώστες της κατάστασης, η συζήτηση Τραμπ–Ζελένσκι οδήγησε στην παρουσίαση λίστας πιθανών όπλων στο Κίεβο από Αμερικανούς εκπροσώπους στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με Αμερικανούς αξιωματούχους και μεσολαβητές από κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι ενημερώθηκε για όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να παρασχεθούν μέσω τρίτων χωρών.
Το σχέδιο προβλέπει την παράκαμψη του αμερικανικού Κογκρέσου: Οι ΗΠΑ θα πουλούσαν τα όπλα σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα παρέδιδαν στην Ουκρανία.