Υπογεννητικότητα στην Κίνα: Μειώθηκαν κατά 25% τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς


Ο αριθμός των νηπίων που εγγράφονται σε κινεζικά νηπιαγωγεία μειώθηκε κατά 12 εκατομμύρια μεταξύ 2020 και 2024, από αιχμή 48 εκ. σε μόλις 36 εκ., σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, χάθηκαν 41.500 νηπιαγωγεία από συνολικά σχεδόν 295.000 το 2021, ενώ εξυπηρετούσαν παιδιά ηλικίας 3–5 ετών.

Σύμφωνα με τον Stuart Gietel‑Basten από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, αυτή η πτώση είναι μη αναστρέψιμη και συγκρίνεται με τη μεγάλη διαφοροποίηση των γεννήσεων των προηγούμενων ετών.

Η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος προκαλεί προειδοποίηση για μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης: από το 2021 η Κίνα μπήκε σε τετράχρονη πτωτική πορεία πληθυσμού, μετά την κατάργηση του «ένα παιδί» πολιτικής το 2016. Το 2023 γεννήθηκαν 9,3 εκ. παιδιά, αλλά αυτό απέχει πολύ από το ρεκόρ των 17,9 εκ. το 2017.

Η Zhuang Yanfang, ιδιοκτήτρια 3 νηπιαγωγείων στην επαρχία Zhejiang, μετατρέπει ένα από αυτά με χωρητικότητα 270 παιδιών σε γηροκομείο 42 κλινών. Υπολογίζει ότι το 90% των ιδιωτικών νηπιαγωγείων στην ηλικιωμένη κοινότητά της έχει ήδη κλείσει. Παρά την επέκταση με φροντίδα νηπίων από 10 μηνών, ο συνολικός πληθυσμός μαθητών έπεσε από πάνω από 1.000 σε μόλις 150.

Ο Gietel‑Basten προτείνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να επαναπροσανατολίσει πόρους σε βελτίωση ποιότητας, επένδυση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον, η αναμόρφωση εξετάζεται για το gaokao — την πανεπιστημιακή εξεταστική δομή.

Ωστόσο, ποιο θα είναι το μέλλον της τεράστιας εκπαιδευτικής υποδομής — σχολικά κτίρια, τάξεις, εγκαταστάσεις — παραμένει αμφίβολο.

Η transistion της Zhuang σε γηροκομείο αντιμετωπίζει δυσκολίες: σήμερα φιλοξενεί μόνο 16 κατοίκους σε μονάδα 42 κλινών, προσφέροντας στο υπόλοιπο κοινωνικό πλαίσιο υπηρεσίες για περίπου 200 ηλικιωμένους. Όπως αναφέρει, οι περισσότεροι προτιμούν να ζουν με την οικογένεια και επιλέγουν την εγκατάσταση μόνο ως έσχατη λύση.

Η Κίνα βιώνει ραγδαία μείωση των νηπίων, με συνέπεια το μαζικό κλείσιμο νηπιαγωγείων και τον αναπροσανατολισμό προς τη φροντίδα ηλικιωμένων. Μια κρίση που ζητά εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και νέες πολιτικές για διαχείριση των δημογραφικών αλλαγών.

Με πληροφορίες από Financial Times



Πηγή: www.lifo.gr