Η σχέση της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές και λοιπούς τρομοκράτες του πλανήτη είναι γνωστή, καθώς τα διάτρητα σύνορα της χώρας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ανύπαρκτος εποπτικός μηχανισμός και οι σε οθωμανικά πρότυπα δωροδοκούμενες υπηρεσίες ασφαλείας (με προεξάρχουσα τη Χωροφυλακή), έχουν καταστήσει την τουρκική επικράτεια χώρο τον οποίο εκμεταλλεύθηκαν και εκμεταλλεύονται οι άνδρες διαφόρων τρομοκρατικών και μαχητικών ομάδων της Μέσης Ανατολής (και όχι μόνο) για να μεταβαίνουν στην Ευρώπη, για να βρίσκουν κρησφύγετο, για να διατηρούνται σε αδράνεια μέχρι να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν, αλλά και να κινούν τα νήματα της οικονομικής διαχείρησης διαφόρων οργανώσεων.
Απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ανησυχητικές λεπτομέρειες για έναν χρηματοδότη του Ισλαμικού κράτους (ISIS), τον Wisam Hikmat Ahmed Faiq al-Barazanchi, ο οποίος διαχειρίζεται μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κωνσταντινούπολη ενώ διευκολύνει τη μετακίνηση των μελών του ISIS σε όλη την Ευρώπη.
Ο al-Barazanchi, που κατάγεται από το Ιράκ, είναι ένας βασικός χρηματοδότης και διαχειριστής των οικονομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων του ISIS. Ο 43χρονος μπήκε στην Τουρκία ως πρόσφυγας και αργότερα απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα με το όνομα Umut Albarazanchi. Παρά την υποβολή αίτησης για την απόκτηση υπηκοότητας, η οποία απαιτεί αυστηρή αξιολόγηση από τις τουρκικές αρχές, η διαδικασία απόδοσης υπηκοότητας παραμένει ασαφής.
Με την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, ο al-Barazanchi ίδρυσε γρήγορα την επιχείρηση SRT Platinum Oto Kiralama Ticaret Limited Şirketi, μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην περιοχή Avcılar της Κωνσταντινούπολης. Φαίνεται ότι η επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες του ISIS, κυρίως διευκολύνοντας τη μεταφορά μελών της οργάνωσης και τη λαθραία διακίνηση μέσω των τουρκικών συνόρων. Τα έγγραφα του εμπορικού μητρώου δείχνουν ότι ο al-Barazanchi ανέλαβε πλήρως την επιχείρηση το 2022, ακριβώς όταν το ISIS αναδιοργάνωσε τις δραστηριότητές του στην Τουρκία.
Εκτός από τη διευκόλυνση της μετακίνησης, ο al-Barazanchi διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη συντήρηση ασφαλών σπιτιών για τους τρομοκράτες του ISIS στην Τουρκία. Συνεργάστηκε στενά με τον Abu Nour, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ISIS, ο οποίος διευκόλυνε τη μετακίνηση τρομοκρατών από τη Συρία και το Ιράκ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Η σύνδεση της επιχείρησης ενοικίασης αυτοκινήτων του al-Barazanchi με το ISIS θέτει ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τουρκικών αρχών να παρακολουθούν και να διαλύουν τα δίκτυα του ISIS στην Τουρκία. Παρά τα όσα στοιχεία υπάρχουν, παραμένει ασαφές αν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βοήθησαν στην εξασφάλιση της υπηκοότητάς του και αν παρακάμφθηκαν τυχόν «κόκκινες σημαίες» κατά την αξιολόγηση της αίτησης υπηκοότητας του al-Barazanchi.
Η συνεργασία του al-Barazanchi με τον Abu Nour, έναν ISIS operatίve που χρησιμοποιεί πολλαπλές ψευδώνυμες ταυτότητες και ιρανικά έγγραφα, επεκτείνεται πέρα από την Τουρκία. Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Abu Nour έχει διατηρήσει δίκτυα ασφαλών σπιτιών στην Κωνσταντινούπολη, χρηματοδοτούμενα από τις δραστηριότητες του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, για να στεγάσουν μέλη της οργάνωσης που περνούν από την Τουρκία.
Η Επανεμφάνιση του ISIS στην Ευρώπη
Η αναδιοργάνωση του ISIS στην Τουρκία έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η οργάνωση βασίζεται όλο και περισσότερο σε πλαστά έγγραφα και μυστικά δίκτυα μεταφοράς για να στείλει τα μέλη της στην ήπειρο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Ελλάδα ως βασικό σημείο εισόδου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα από τα μέλη του ISIS έχουν εισέλθει στην Ευρώπη υπό το πρόσχημα προσφύγων, κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αποτροπή της απειλής.
Ο ρόλος της Τουρκίας ως βασικό κέντρο διέλευσης για τους τρομοκράτες του ISIS είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Οι τουρκικές αρχές, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το FBI, επικρίνονται για την αποτυχία τους να διαλύσουν τα δίκτυα του ISIS στην Τουρκία. Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει πλήρως τις τζιχαντιστικές οργανώσεις συχνά αποδίδεται σε πολιτικούς λόγους, όπως η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας.
Αυτό το ανησυχητικό μοτίβο καταγράφεται και στην επίθεση του ISIS τον Ιανουάριο του 2024 στην εκκλησία Santa Maria στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προηγήθηκε από εκτενή εργασία επιτήρησης από μέλη του ISIS, συμπεριλαμβανομένου του Abu Nour. Τα έγγραφα πληροφοριών υποδεικνύουν ότι ο Abu Nour διατηρούσε σχέσεις με τα δίκτυα του ISIS που λειτουργούσαν τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, και η επαφή του στην Τουρκία ήταν ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της επίθεσης.
Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκταση των δραστηριοτήτων του ISIS στην Τουρκία και τις ευρύτερες συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης. Παρά τις προσπάθειες των αρχών να καταπολεμήσουν την επιρροή του ISIS, η ικανότητα της οργάνωσης να κινείται ελεύθερα πέρα από τα σύνορα και να δημιουργεί νέες λογιστικές βάσεις στην Τουρκία παραμένει σημαντική ανησυχία για τις αρχές.