Ένα εκπληκτικό «μελίσσι» άστρων το δώρο του Hubble για τα γενέθλια του (βίντεο)


Το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας, το Hubble, γιορτάζει 35 έτη ζωής και απρόσκοπτης προσφοράς στην εξερεύνηση του Σύμπαντος και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η NASA στα πλαίσιο του εορτασμού δημοσιεύει κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες και ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου. Μια από αυτές φέτος είναι η εικόνα του εντυπωσιακού σφαιρωτού σμήνους M72 που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.

Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble διαθέτει όργανα που εντοπίζουν σφαιρωτά σμήνη και μπορούν να καταγράφουν εντυπωσιακές εικόνες από αυτά δυνατότητα που δεν έχουν στο ίδιο επίπεδο τα νεότερα διαστημικά τηλεσκόπια ούτε καν το πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος και μπορεί να βλέπει με λεπτομέρειες τα βάθη του Σύμπαντος, το James Webb.

Τα χρώματα στην εικόνα του M72 υποδεικνύουν ομάδες διαφορετικών τύπων άστρων. Τα μπλε άστρα είναι εκείνα που αρχικά είχαν μεγαλύτερη μάζα και έχουν φτάσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες μετά την καύση μεγάλου μέρους του καυσίμου υδρογόνου τους. Τα φωτεινά κόκκινα αντικείμενα είναι άστρα μικρότερης μάζας που έχουν γίνει ερυθροί γίγαντες. Η μελέτη αυτών των διαφορετικών ομάδων βοηθά τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκαν αρχικά τα σφαιρικά σμήνη και οι γαλαξίες στους οποίους γεννήθηκαν.

Naftemporiki.gr



Πηγή: www.naftemporiki.gr