Ο κυνηγός αστεροειδών Lucy στέλνει εικόνες από την… πρόβα τζενεράλε (βίντεο)


Το σκάφος Lucy της NASA πραγματοποιεί ένα 12ετές ταξίδι στη διάρκεια του οποίου θα πλησιάσει και θα μελετήσει τους αποκαλούμενους Τρωϊκούς αστεροειδείς. Πριν την συνάντηση με αυτούς τους αστεροειδείς το Lucy πραγματοποίησε μια δοκιμαστική πτήση σε άλλο διαστημικό βράχο στέλνοντας εντυπωσιακές εικόνες και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το σκάφος πλησίασε σε απόσταση 223 εκατομμυρίων χιλιομέτρων τον αστεροειδή Donaldjohanson που πήρε το όνομα του παλαιοανθρωπολόγου Ντόναλντ Γιόχανσον ο οποίος ανακάλυψε το 1974 τα απολιθώματα της «Λούσι» του αυστραλοπίθηκου η ύπαρξη του οποίου άλλαξε τα δεδομένα στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου και το όνομα της δόθηκε στην αποστολή της NASA.

Το σκάφος πλησίασε με ταχύτητα περίπου 48 χιλιάδων χλμ./ώρα τον αστεροειδή καταγράφοντας δεδομένα και εικόνες που θα βοηθήσουν στο να αποσαφηνιστεί το μέγεθος του και τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά. «Ο αστεροειδής Donaldjohanson έχει εντυπωσιακά περίπλοκη γεωλογία. Καθώς μελετάμε λεπτομερώς τις πολύπλοκες δομές, θα αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τα δομικά στοιχεία και τις διαδικασίες σύγκρουσης που σχημάτισαν τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα» λέει ο Χαλ Λέβισον, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής.

Οι Τρωϊκοί

Πρόκειται για δύο ομάδες αστεροειδών με ονόματα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου: μία πριν τον Δία και μία μετά από αυτόν, παγιδευμένους αφενός από την ισχυρή βαρύτητα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και αφετέρου από τη βαρύτητα του Ήλιου. Η μία ομάδα αστεροειδών (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L4 στο διάστημα) φέρει ονόματα Ελλήνων ηρώων του πολέμου της Τροίας και η άλλη (με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L5) ονόματα Τρώων.

Η κόστους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αποστολή θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ρίξουν την πρώτη κοντινή ματιά σε αυτούς τους αστεροειδείς, οι οποίοι έχουν μια ποικιλία χρωμάτων από το γκρι έως το σκούρο κόκκινο και πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια που ξέμειναν στο διάστημα μετά τον σχηματισμό του Δία, του Κρόνου και των άλλων μακρινών εξωτερικών πλανητών.
Εκτιμάται ότι οι εν λόγω αστεροειδείς – που αριθμούν πάνω από 7.000 – είναι αρκετά μακρινοί για να «βάζουν το χεράκι» τους στους μετεωρίτες που κατά καιρούς πέφτουν στη Γη. Δεν έχουν μελετηθεί ποτέ έως τώρα και μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικοί από τους γνωστότερους και κοντινότερους αστεροειδείς μεταξύ Άρη-Δία.

Τον Αύγουστο του 2027 θα προσεγγίσει τον πρώτο Τρωικό αστεροειδή, τον Ευρυβάτη (διαμέτρου 64 χιλιομέτρων) και τους τέσσερις μικρούς δορυφόρους του. Θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη κοντινές διελεύσεις σε άλλους αστεροειδείς της ίδιας οικογένειας, με την τελευταία προσέγγιση – στον αστεροειδή Πάτροκλο και το μικρότερο ταίρι του να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2033.

Naftemporiki.gr



Πηγή: www.naftemporiki.gr