Ανησυχία προκαλούν οι εικόνες των νεκρών ψαριών που καταγράφονται και αυτή την χρονιά στο Δέλτα του Έβρου, με τους επαγγελματίες της περιοχής να βρίσκονται ξανά σε απόγνωση, καθώς, δεν έχουν κλείσει ακόμα οι «πληγές» τους από πέρυσι, που το φαινόμενο ήταν για πρώτη φορά τόσο έντονο. Φέτος, τα νεκρά ψάρια επανεμφανίστηκαν και μάλιστα, έναν μήνα νωρίτερα. Πού οφείλεται το πρόβλημα; Σύμφωνα με καταγγελίες, η ροή γλυκού νερού προς το ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου εμποδίζεται από την τουρκική πλευρά, που κλείνει το φράγμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών της κατά μήκος του ποταμού. Αυτή η μειωμένη εισροή γλυκού νερού σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και την αυξανόμενη διείσδυση θαλασσινού νερού όλο και πιο βαθιά μέσα στον ποταμό, έχει ως αποτέλεσμα την υφαλμύρωση των υδάτων, η οποία οδηγεί στον θάνατο των ψαριών.
Ρεπορτάζ: Μαρία Πασαλίδου
«Δεν υπερχειλίζει το γλυκό νερό, ώστε να πέσει μέσα στο Αινήσιο (σ.σ. Δέλτα Έβρου). Παράλληλα, το θαλασσινό νερό που εισχωρεί στο ποτάμι αυξάνεται, με συνέπεια τα ψάρια του γλυκού νερού που έχουν παγιδευτεί από κάτω, να αρχίσουν να σκάνε και να πεθαίνουν» εξηγεί μιλώντας στο enikos.gr, o κ. Νίκος Μουσουνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα».
Όπως ο ίδιος τονίζει, «φέτος το φαινόμενο ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου, ενώ πέρυσι, παρατηρήθηκε κοντά στα τέλη Ιουνίου. Επαναλαμβάνεται το ίδιο ”σενάριο” και ξεκινούν ξανά οι ζημιές».
Το φαινόμενο και η αιτία του
Η αιτία του φαινομένου, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται πρωτίστως με την κλιματική αλλαγή και την λειψυδρία λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς, όπως ο κ. Μουσουνάκης επισημαίνει: «Οι Τούρκοι κλείνουν το φράγμα κάθε χρόνο, για να κρατήσουν τα νερά και να ποτίζουν τους οριζόντές τους, με αποτέλεσμα να μην υπερχειλίζει στο ελληνικό τμήμα», συμπληρώνοντας ότι παλαιότερα «το νερό ήταν αρκετό (σ.σ. επειδή οι βροχοπτώσεις ήταν περισσότερες), εισχωρούσε μέσα στο Αινήσιο και δεν είχαμε τέτοια θέματα».
Ο κ. Μουσουνάκης, που εκπροσωπεί μέσω του Συλλόγου όσους διαβιούν μέσα στο Δέλτα του Έβρου, περιγράφει στη συνέχεια τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή: «Σε αυτό το νότιο κομμάτι του φράγματος που κλείνουν οι Τούρκοι στον Έβρο, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ένα μέρος του είναι χερσαίο. Η κοίτη του Έβρου είναι ξερή και έτσι δημιουργεί μια νέα κοίτη, ένα ”πέταλο”, το οποίο εισχωρεί μέσα στην Τουρκία και ξαναενώνεται με την κοίτη του συνόρου του Έβρου. Οι Τούρκοι κλείνουν αυτήν την κοίτη, που είναι στο κομμάτι τους, αυτό δηλαδή το ”πέταλο” που περνάει μέσα στην Τουρκία. Το κάνουν για να εξασφαλίσουν νερά, ώστε να αρδεύουν τα χωράφια τους. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι κάτω, στο νότιο κομμάτι».
Όσον αφορά τις μετρήσεις, που δείχνουν ότι το νερό είναι όντως αλμυρό, ο ίδιος ανέφερε ότι: «Οι τελευταίες πληροφορίες που πήραμε από την αστυνομία σύμφωνα με μέτρηση που έγινε την περασμένη Κυριακή, αναφέρουν ότι το νερό έχει γίνει πιο αλμυρό. Και ήδη ξεκίνησαν να ψοφούν τα ψάρια. Εντοπίστηκε την Κυριακή ένα ψάρι, χθες και προχθές βρέθηκαν και άλλα και σε μερικές ημέρες αναμένεται να εντοπιστούν ακόμα περισσότερα, καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν».
Αλιείς και κτηνοτρόφοι ζητούν βοήθεια
Δυσβάσταχτος φαίνεται πως είναι ο αντίκτυπος του φαινομένου στους επαγγελματίες της περιοχής και συγκεκριμένα στους αλιείς και τους κτηνοτρόφους, καθώς όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «οι αλιείς που ειδικεύονται στα ψάρια του γλυκού νερού, δεν μπορούν να δουλέψουν, αφού αυτά πεθαίνουν, ενώ από την μεριά τους οι κτηνοτρόφοι, δεν μπορούν να αφήσουν ελεύθερα τα ζωντανά τους, τα οποία χρειάζονται γλυκό νερό για να επιβιώσουν. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, γιατί δεν έχουν πού να τα σταβλίσουν».
«Οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τα κοπάδια τους. Πρόσφατα έμαθα ότι το έκανε ήδη ένας και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Όταν πέρυσι αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, βρήκαν κάποια μέρη να τα σταβλίσουν, ωστόσο, έπρεπε να βρουν τρόπο και να τα ταΐσουν, μη μπορώντας να τα αφήσουν ελεύθερα, λόγω του ακατάλληλου για αυτά νερού. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιβαρύνεται η τσέπη τους, αφού αναγκάζονται να αγοράσουν τροφές και οι άνθρωποι μου έχουν πει ότι δεν έχουν καν αποζημιωθεί», συμπληρώνει.
Περίπου 15 με 20 οικογένειες των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την αλιεία, πλήττονται, ενώ άλλες τόσες, οι οποίες βασίζονται στην κτηνοτροφία αντιμετωπίζουν πρόβλημα μέσα στο Αινήσιο, σύμφωνα με τον κ. Μουσουνάκη.
«Έχουν πάθει ζημιά»
Ο ίδιος υπογραμμίζει την απουσία κρατικής μέριμνας για τους ανθρώπους αυτούς, λέγοντας πως «δεν ”έσκυψε” κανένας από την Πολιτεία επάνω τους για να τους ανακουφίσει. Παρόλο που ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς και οι αρμόδιες αρχές εδώ, δεν τους έχει βοηθήσει κανείς. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την στήριξη του κράτους».
«Αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, έχουν πάθει ζημιά. Η λύση που ζητούν είναι να υπάρξει γλυκό νερό. Να μην αναγκαστούν ξανά οι κτηνοτρόφοι να βγάλουν τα ζώα τους έξω και οι αλιείς, να μπορούν να επιβιώσουν. Ήδη τώρα είναι περίοδος αναπαραγωγής για αυτά τα ψάρια. Σκεφτείτε ότι αυτά που είναι τώρα έτοιμα να αφήσουν τα αυγά τους, πεθαίνουν. Αυτό επιφέρει μελλοντικό κίνδυνο και για τα επόμενα χρόνια».
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας
Όπως έχει γίνει γνωστό, προ ημερών, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η οποία εγγυάται μια πενταετία απρόσκοπτης ροής των υδάτων του ποταμού Άρδα προς τις αγροτικές περιοχές του Έβρου.
Ο ποταμός Άρδας, που αποτελεί παραπόταμο του Έβρου, είναι μήκους 290 χλμ. εκ των οποίων τα 49 χλμ. βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 241 χλμ. στην Βουλγαρία, η οποία έχει κατασκευάσει τρία φράγματα για την λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών. Έτσι, η ροή του δεν εξαρτάται από την ελληνική πλευρά και μόνο μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας μπορεί να διασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα ύδατος για τους Έλληνες καλλιεργητές.
«Μάθαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του Άρδα και την διαχείρισή τους, ώστε να απελευθερώνονται περισσότερα (σ.σ. νερά) στον Έβρο και να ικανοποιούνται και οι δικοί μας αγρότες. Ωστόσο, αυτά τα νερά δεν έχουν ακόμη φτάσει κάτω», επισημαίνει ο πρόεδρος αναφερόμενος στην εν λόγω συμφωνία.