Πώς οι επίορκοι υπάλληλοι παρέκαμψαν το σύστημα και μετέτρεψαν τα γραφεία τους σε παραμάγαζα διαφθοράς – Το «δίκτυο» εντοπισμού των υποθέσεων


Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, για την υπόθεση του κυκλώματος που δρούσε στο Κτηματολόγιο. Τις μεγάλες ουρές και τις καθυστερήσεις σε υποθέσεις που δεν είχαν καταχωρηθεί ακόμα στο ψηφιοποιημένο σύστημα εκμεταλλεύτηκαν οι επίορκοι υπάλληλοι. Οι συλληφθέντες κατάφεραν να παρακάμψουν το σύστημα και να μετατρέψουν την υπηρεσία, σε παραμάγαζο διαφθοράς.

Χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι 9 επίορκοι υπάλληλοι με χειροπέδες στα χέρια πέρασαν το κατώφλι των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Στους 6 υπαλλήλους Κτηματολογικών Γραφείων οι διώξεις αφορούν σε δωροληψία κατ΄ επάγγελμα και κατά συρροή, ενώ στους 3 ιδιώτες που ασκούσαν καθήκοντα διεκπεραιωτών ασκήθηκαν διώξεις για άμεση συνέργεια στη δωροληψία κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

Το κύκλωμα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει και να επισπεύσει υποθέσεις με το αζημίωτο.  Η ταρίφα κυμαινόταν από 500 μέχρι 1.000 ευρώ. Αρχηγός φέρεται να είναι μία γυναίκα που είχε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου.

«Δεξί χέρι» της αρχηγού ήταν ένας εκ των συλληφθέντων ιδιωτών, ο οποίος τής έστελνε μέσω viber τα στοιχεία των αιτήσεων των πελατών, αφού εντόπιζε τις υποθέσεις. Ο τρίτος ιδιώτης είχε τον ρόλο του ενδιάμεσου και είχε επικοινωνία με συμβολαιογράφους και δικηγόρους. Και οι 6 υπάλληλοι αναλάμβαναν να «τρέξουν» τις υποθέσεις με το απαραίτητο «γρηγορόσημο».

Κτηματολόγιο

«Έσπασαν την ψηφιοποίηση»

Και μπορεί η ψηφιοποίηση να θεωρείται «άβατο», όμως, οι επίορκοι υπάλληλοι βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν το ηλεκτρονικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο όγκος των αρχείων ήταν τεράστιος για την ψηφιοποίηση και έτσι τα μέλη της οργάνωσης βρήκαν την τρύπα στους φακέλους που δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα και «έκοβαν» ταρίφες.

Πολίτες που έχουν ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια με υποθέσεις τους στο Κτηματολόγιο παραδέχονται ότι έχουν «λαδώσει» υπαλλήλους προκειμένου να τις επισπεύσουν.

Πηγές του υπουργείου Διακυβέρνησης επισημαίνουν ότι η ψηφιοποίηση δεν παράγει παρανομία, αλλά την αναδεικνύει. Τα ψηφιακά ίχνη σε κάθε βήμα της πράξης καταγράφονται και έτσι μπορεί να αναδειχθεί οποιαδήποτε ευθύνη ή παρανομία, πράγμα που έγινε και στη συγκεκριμένη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Ψηφιοποίηση σημαίνει διαφάνεια, τονίζουν πηγές του υπουργείου.

Στο μεταξύ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ανοίγουν τα στόματα για τους επίορκους υπαλλήλους. Όπως καταγγέλθηκε στον ΑΝΤ1 υπήρχαν ενδείξεις εδώ και αρκετό καιρό.
«Καταχώρισα μία πράξη του 2023 και την πήρα με φασαρία. Άλλοι έχουν πάρει πολύ πιο γρήγορα πράξεις, ακόμη και σε δύο εβδομάδες. Μάλιστα έχω καταγγείλει περιστατικό και αυτό γύρισε εναντίον μου. Έχω στοχοποιηθεί και έπαψαν να πηγαίνω και στη συγκεκριμένη υπηρεσία» υποστήριξε διεκπεραιωτής.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, συμπεριλαμβάνονται 60 άτομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει και Κτηματολογικά Γραφεία της Θεσσαλονίκης.

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Σε αργία οι συλληφθέντες για την υπόθεση διαφθοράς – «Έξι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζουν 1.400 υπαλλήλους»

Σε αργία τέθηκαν οι έξι υπάλληλοι του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηματολογίου, «έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τίθενται άμεσα σε αργία, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, οι έξι υπάλληλοι του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά, προχωρούσε στην κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση αιτημάτων έκδοσης εγγράφων και πιστοποιητικών σε Κτηματολογικά Γραφεία».

«Στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο είναι ο θεματοφύλακας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, δεν χωρούν φαινόμενα διαφθοράς. Προτεραιοποιήσαμε τις ψηφιακές συναλλαγές ώστε τα επείγοντα αιτήματα χιλιάδων επαγγελματιών και πολιτών να εξυπηρετούνται μέσω των κατάλληλων εργαλείων, όπως το akinita.gov.gr και το support.ktimatologio.gr. Μία σύγχρονη υπηρεσία, όπως το Κτηματολόγιο, επιδιώκει την ταχύτητα των συναλλαγών, διευκολύνοντας την κτηματαγορά και τη σύγχρονη στεγαστική πολιτική της χώρας, χωρίς φυσικά μεσάζοντες. Καλούμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα να μην φοβούνται και να τα καταγγέλλουν ακόμη και ανώνυμα» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Κτηματολογίου, Χρήστος Μπουκώρος.

«Έξι άνθρωποι που δεν τίμησαν την αποστολή και τον όρκο τους δεν μπορούν να εκθέσουν τους 1.400 εργαζομένους του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι οποίοι επιτελούν με ευσυνειδησία το καθήκον τους. Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν την απόφασή μας για την άμεση και μαζική κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και την αντικατάσταση των δια ζώσης συναλλαγών με νέες, σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες. Από το 5% των ψηφιακών συναλλαγών που καταγράφονταν τον Σεπτέμβριο του 2023, σήμερα έχουμε φτάσει στο 95%, χάρη σε υπηρεσίες και εργαλεία που λειτουργούν ως αντίδοτο στη γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί εστία πιθανής διαφθοράς» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, ανέφερε:

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, Ολυμπία Μαρκέλλου, ανέφερε: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι το θεμέλιο της λειτουργίας μας. Η υπόθεση αυτή, όσο σοβαρή και αν είναι, δεν αναιρεί το έργο που καθημερινά επιτελείται με διαφάνεια, συνέπεια και επαγγελματισμό από το σύνολο των εργαζομένων μας. Ενισχύουμε διαρκώς τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και εφαρμόζουμε πολιτικές μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αδιαφάνειας. Το Κτηματολόγιο δεν επιστρέφει στο παρελθόν – προχωρά με αποφασιστικότητα σε ένα μέλλον ψηφιακό, καθαρό και προσβάσιμο σε όλους».

 

 



Πηγή: www.enikos.gr