Στην Τσεχική Δημοκρατία άνοιξε μουσείο Ολοκαυτώματος σε ένα πρώην εργοστάσιο που ανήκε στον διάσημο Γερμανό επιχειρηματία της εποχής, Όσκαρ Σίντλερ, ο οποίος έγινε διάσημος στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η Λίστα του Σίντλερ».
Το μουσείο παρουσίασε δύο εκθέσεις – μία για την τύχη των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και η άλλη για το πρωτοποριακό κίνημα Bauhaus.
Το εργοστάσιο, το οποίο έχει τεθεί υπό προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2016, βρίσκεται στο Μπρνένετς, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας.
«Προς το παρόν, το μουσείο είναι ανοιχτό μόνο για ξεναγήσεις συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου», σύμφωνα με εκπρόσωπο του μνημείου, όπως μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.
Πριν από τα εγκαίνια του μουσείου, τα βιομηχανικά ερείπια έπρεπε να καθαριστούν από τοξικά απόβλητα και να αποκατασταθούν σε διάστημα αρκετών ετών.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σίντλερ απασχολούσε περισσότερους από 1.000 Εβραίους εργάτες στο εργοστάσιο πυρομαχικών του, προστατεύοντάς τους από την απέλαση και τη δολοφονία.
Το 1944, το εργοστάσιο μεταφέρθηκε από την κατεχόμενη από τους Γερμανούς Κρακοβία στο Brněnec (πρώην Brünnlitz).
Χρησίμευε ως υποστρατόπεδο του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Γκρος-Ρόζεν.
Ο Σίντλερ τιμήθηκε αργότερα στο Ισραήλ για τις προσπάθειές του να σώσει τους εργάτες.
Η ιστορία του Γερμανο-Μοραβού επιχειρηματία έγινε αρχικά παγκόσμια γνωστή μέσα από το μυθιστόρημα «Η Λίστα του Σίντλερ» του συγγραφέα Τόμας Κένιλι και αργότερα από την ταινία του Σπίλμπεργκ.
Οι απόγονοι της οικογένειας Low-Beer, οι οποίοι ήταν πλούσιοι Εβραίοι βιομήχανοι πριν ο Χίτλερ ανέλθει στην εξουσία, ίδρυσαν το ίδρυμα «Η Σωτηρία της Κιβωτού του Σίντλερ» και ανέλαβαν τον ιστορικό χώρο πριν από λίγα χρόνια για την ανέγερση του μνημείου. Η οικογένεια ήταν οι αρχικοί ιδιοκτήτες του εργοστασίου μέχρι την κατάσχεσή του από τους Ναζί το 1938.
Πηγή: ATSH-DPA
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος