Το σχέδιο ψηφιακής ταυτότητας Worldcoin του Σαμ Άλτμαν ξεκίνησε στις ΗΠΑ, καθιστώντας την αμφιλεγόμενη τεχνολογία σάρωσης ίριδας και το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα διαθέσιμα στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αγκαλιάζει τον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Ο Σαμ Άλτμαν, ο άνθρωπος πίσω από την OpenAI, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ταυτοτήτων μέσω του Worldcoin. Το εγχείρημα του Άλτμαν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κυβερνήσεις παγκοσμίως.
Η εχθρική στάση Μπάιντεν
Ο όμιλος στοχεύει να καταστήσει τις ΗΠΑ τη βασική του αγορά, αφού αρχικά κυκλοφόρησε το προϊόν εκτός της χώρας το 2023, εν μέρει λόγω της πιο εχθρικής στάσης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην κρυπτογράφηση. Ο Άλτμαν, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, αξίας 300 δισ. δολαρίων, παραπονέθηκε τότε ότι το εγχείρημά του, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε World, θα είναι «World μείον το νόμισμα των ΗΠΑ».
Ο Τραμπ έχει από τότε δεσμευτεί να κάνει την Αμερική την «κρυπτογραφική πρωτεύουσα του πλανήτη», σύμφωνα με τους FT.
«Υπήρχαν πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους επικεντρωθήκαμε στο να βεβαιωθούμε ότι το προϊόν λειτουργούσε σε ολόκληρο τον κόσμο πριν έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι από αυτούς σχετίζονται με ρυθμιστικές αλλαγές», δήλωσε ο Άντριαν Λούντβιγκ, επικεφαλής αρχιτέκτονας της Tools for Humanity, του βασικού προγραμματιστή πίσω από το World.
Ο Άλτμαν και ο Άλεξ Μπλάνια ίδρυσαν την Tools for Humanity το 2019. Έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 200 εκατ. δολάρια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz και Khosla Ventures, του συνιδρυτή του LinkedIn Reid Hoffman, καθώς και του ιδρυτή της FTX Sam BankmanFried, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι σε 25 χρόνια φυλάκιση για απάτη.
Σάρωση οφθαλμού
Η World κατασκευάζει «σφαιρίδια» που σαρώνουν το μάτι και δημιουργούν μοναδικές ταυτότητες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσβαση στο Token Worldcoin της ομάδας. Οι σφαιρικές συσκευές έχουν περίπου το μέγεθος μιας μπάλας μπάσκετ, αλλά η World θέλει να ενσωματώσει την τεχνολογία απευθείας σε κάμερες ιστού ή κινητές συσκευές.
Οι Άλτμαν και Μπλάνια υποστηρίζουν ότι μια αξιόπιστη μέθοδος διάκρισης των ανθρώπων από τους υπολογιστές είναι απαραίτητη καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο προηγμένη.
Χωρίς κέρδη αλλά…
Η World δεν έχει ακόμη βγάλει κέρδη και αντιμετώπισε αντιδράσεις σε πολλές χώρες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Πέρυσι, ο όμιλος μπλοκαρίστηκε από τη ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Ισπανίας, η οποία εξέφρασε ανησυχίες ότι η εταιρεία συνέλεγε προσωπικές πληροφορίες για ανηλίκους. Αντιμετώπισε επίσης απαγορεύσεις, έρευνες ή πρόστιμα στην Πορτογαλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.
Ο Λούντβιγκ δήλωσε ότι η World, η οποία παρέχει σαρώσεις οφθαλμικού βολβού σε περίπου 20 χώρες, διασφαλίζει ότι όλα τα βιομετρικά δεδομένα είναι ανώνυμα.
Εκτίμησε ότι σε «18 μήνες περίπου θα αρχίσουμε να βλέπουμε το κόστος λειτουργίας του δικτύου να αρχίζει να αντισταθμίζεται από τις αμοιβές που προκύπτουν από το δίκτυο».