Tα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να είναι μια ευλογία τόσο για την παραγωγικότητα όσο και για την αποδοτικότητα όμως όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας στην εργασία, ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων απειλεί την ευρεία χρήση της.
Οι ηγέτες της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων πρέπει να αφυπνιστούν απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τα δυνητικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις, τα οποία περιλαμβάνουν βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών, αποτελεσματικότερη δημιουργία περιεχομένου, βελτιωμένη ανάλυση δεδομένων και εξοικονόμηση κόστους μέσω της αυτοματοποίησης.
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν αποτέλεσε μέρος της έρευνας, αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τα ανώτερα στελέχη τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών πληροφοριών και των διευθυντών τεχνολογίας, καθώς και άλλους ηγέτες του Csuite.
«Πρόσφατες μελέτες έχουν τεκμηριώσει σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας από εργαλεία όπως το ChatGPT», δήλωσε ο ‘Αντρες Χούμλουμ επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία σημαίνει ότι μπορεί να χάνουν αυτά τα οφέλη», είπε ο ίδιος στο CNBC.
Για τις επιχειρήσεις, αυτό αντιπροσωπεύει τόσο μια χαμένη ευκαιρία για την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας όσο και μια πιθανή αιτία διεύρυνσης των διαφορών μεταξύ των εργαζομένων
Σε μια έρευνα 18.000 εργαζομένων από 11 επαγγέλματα που ολοκληρώθηκε το 2024, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας διαπίστωσαν ότι το ChatGPT έχει υιοθετηθεί ευρέως στα εν λόγω επαγγέλματα, με το 41% των εργαζομένων να το χρησιμοποιούν για εργασίες που σχετίζονται με τη δουλειά τους.
Τα ποσοστά υιοθέτησης κατά τη διάρκεια της εργασίας κυμαίνονταν από 65% για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ έως 12% για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα γνώριζαν την τεχνολογία, σύμφωνα με την έκθεση.
Όταν όμως οι ερευνητές εξέτασαν τα δημογραφικά στοιχεία, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για εργασιακά καθήκοντα, ακόμη και όταν συγκρίνονται εργαζόμενοι στο ίδιο επάγγελμα και με παρόμοιες εργασιακές αρμοδιότητες.
Η έρευνα της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte έδειξε επίσης ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην υιοθέτηση της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάλυσή της έδειξε ότι οι γυναίκες στις ΗΠΑ υστερούν στην υιοθέτηση της τεχνολογίας. Το 2023, ανέφερε η Deloitte, η υιοθέτηση της ΤΝ από τις γυναίκες θα είναι περίπου η μισή σε σχέση με τους άνδρες. Το 2024, το χάσμα παρέμεινε.
«Τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT προσφέρουν στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να εξορθολογίσουν τις εργασίες και να ενισχύσουν την αποδοτικότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ομίλου και γενικός διευθυντής της έρευνας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών της International Data Corp. «Ωστόσο, προκύπτουν ανησυχίες εάν υπάρχει ανισότητα στη χρήση αυτών των εργαλείων, ιδίως μεταξύ των γυναικών. Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τη βελτίωση της παραγωγικότητας σε όλο το εργατικό δυναμικό τους».
Το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιδεινώσει τις ανισότητες στον εργασιακό χώρο, δήλωσε η Jyoti. «Η ουσία της καινοτομίας έγκειται στις διαφορετικές απόψεις», δήλωσε η ίδια. «Εάν οι γυναίκες δεν έχουν ίση εκπροσώπηση στη χρήση εργαλείων ΤΝ, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν νέες ιδέες και λύσεις που προκύπτουν από μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς».
Πρακτική και κατάρτιση
Μια πιθανή λύση για την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην ΤΝ είναι η παροχή καλύτερης κατάρτισης και υποστήριξης.
«Καθιερώστε ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες κατάρτισης για να διασφαλίσετε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως φύλου, είναι ικανοί στη χρήση εργαλείων ΤΝ», δήλωσε . «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργαστήρια, διαδικτυακά μαθήματα και εξατομικευμένες συνεδρίες καθοδήγησης».
Η έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έδειξε ότι η στοχευμένη εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης εργαλείων όπως το ChatGPT στις καθημερινές ροές εργασίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην κάλυψη των διαφορών μεταξύ των φύλων στη χρήση.
Οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν πρακτική εκπαίδευση, κατά την οποία εξοπλίζουν τους υπαλλήλους με πραγματικά παραδείγματα για το πώς το ChatGPT μπορεί να υποστηρίξει τα καθήκοντά του.
Επιπλέον, οι οργανισμοί που θεσπίζουν σαφείς πολιτικές που περιγράφουν την κατάλληλη χρήση της γεννητικής ΤΝ τείνουν να βλέπουν ευρύτερη υιοθέτηση, ιδίως μεταξύ των γυναικών, αναφέρει η έρευνα του πανεπιστήμιου. «Ορίστε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές χρήσης», τονίζεται. «Αποσαφηνίστε τις προσδοκίες σχετικά με το πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η παραγωγική ΤΝ. Αυτό συμβάλλει στην ομαλοποίηση της υιοθέτησης και δίνει στους εργαζόμενους την άδεια να εξερευνήσουν τα εργαλεία».
Είναι επίσης μια καλή πρακτική να αναδεικνύετε πρότυπα και ιστορίες επιτυχίας με την ΤΝ. «Η κοινοποίηση παραδειγμάτων εργαζομένων που έχουν επωφεληθεί από τη χρήση της ΤΝ ιδίως γυναικών μπορεί να προωθήσει τη μάθηση από ομοτίμους και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση», σύμφωνα με την έρευνα.
Και οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν την ισότιμη υιοθέτηση των εφαρμογών που βασίζονται στην ΤΝ. «Παρακολουθήστε τη χρήση σε όλες τις ομάδες και παρέχετε στοχευμένη υποστήριξη όπου η υιοθέτηση υστερεί, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα οφέλη θα μοιραστούν ευρέως», αναφέρεται στην έρευνα.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της έρευνας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών της International Data Corp οι εταιρείες θα πρέπει:
Να μπορούν να αξιολογούν τακτικά τα ποσοστά υιοθέτησης της ΤΝ και τις μετρήσεις παραγωγικότητας για να εντοπίζουν τα κενά μεταξύ των δύο φύλων. «Εφαρμόστε στρατηγικές, όπως στοχευμένα κίνητρα για υποεκπροσωπούμενες ομάδες, για να διορθώσετε αυτές τις ανισότητες», προτείνει.
Με μια ευρύτερη έννοια, οι επιχειρήσεις πρέπει να προωθήσουν μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς. «Προωθήστε ένα εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη χρήση εργαλείων ΤΝ από όλα τα μέλη της ομάδας».
Οι οργανισμοί πρέπει επίσης να εμπλέξουν τις γυναίκες στην ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ.
Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίκαιο περιβάλλον που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της δημιουργικής ΤΝ για όλους τους εργαζόμενους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της έρευνας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών της International Data Corp.
Πηγή: in.gr