Το νέο Προεδρικό Διάταγμα (194/2025) για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000, αφορά το 90% της χώρας, μεταξύ αυτών και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Με την εφαρμογή του δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα πολεοδομικά, ιδιοκτησιακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αφού χιλιάδες οικόπεδα μέχρι χθες άρτια και οικοδομήσιμα, ακυρώνονται, χάνουν την αξία τους αφού κανένας δεν μπορεί να κτίσει.
Με όλο το σεβασμό στα θεσμικά όργανα και το ΣΤΕ, πρόκειται για ένα ΠΔ το οποίο πάσχει συνταγματικά, νομικά, πολιτικά και ηθικά, υπό την έννοια ότι αίρει την αξία της περιουσίας εκατομμυρίων Ελλήνων που μέχρι χθες πλήρωναν φόρους γι’ αυτή και σχεδίαζαν το μέλλον τους. Τώρα με συρρίκνωση των ορίων οικισμού και η αλλαγή στους όρους δόμησης, έχει προφανείς οικονομικές επιπτώσεις στην αξία γης, περιορίζει την οικοδομική δραστηριότητα και την αγορά ακινήτων, η οποία πάντοτε ήταν σημαντικός τροφοδότης της Εθνικής Οικονομίας.
Ιδιαίτερα τα ορεινά χωριά τα οποία προσδοκούσαν στην επανακατοίκηση μέσα από την επιστροφή ως τόπο διακοπών και ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού, τώρα καταδικάζονται σε μαρασμό και αργό θάνατο. ‘Επειτα είναι γνωστό ότι στα ορεινά χωριά δεν υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα. Αντίθετα, λόγω ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών, τα πατρώα ακίνητα κληρονομήθηκαν στις επόμενες γενιές, έγιναν κατατμήσεις και με το νέο ΠΔ, κανένας δεν θα μπορεί πλέον να κτίσει. Πέραν της οικονομικής απαξίωσης των ακινήτων, στην πραγματικότητα απαγορεύει την επιστροφή στο χωριό, μαζί και την όποια αναπτυξιακή προοπτική υπήρχε.
Ειδικότερα για τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα το νέο ΠΔ 194/2025 ακυρώνει το Πρόγραμμα «Επιστροφή στην Πατρίδα» και ανατρέπει τα δύο Ειδικά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια , τα οποία ήταν σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Εκεί που προσδοκούσαμε βάσιμα την Ανάπτυξη της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα νέα Πολεοδομικά Σχέδια και την άρση των συνεπειών της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, επιστρέφουμε στο χειρότερο σημείο. Ξεκινάμε από την αρχή και μάλιστα με πιο δυσμενείς όρους, με ορατό κίνδυνο την ερήμωση των χωριών μας.
Πέραν των άλλων καταστροφικών συνεπειών, οικονομικών, κοινωνικών, αναπτυξιακών, επισημαίνουμε ότι αυτή η αδικία θα προκαλέσει σε όλη τη χώρα νέα γενιά αυθαιρέτων με κακής αισθητικής κτίσματα τα οποία θα ξεφυτρώσουν εκεί όπου θα μπορούσαν οι άνθρωποι να κτίσουν νόμιμα.
Οι κοινότητες της Λίμνης Πλαστήρα δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον για το οποίο μοχθήσαμε δεκαετίες τώρα. Η περιοχή μπορεί να συνεισφέρει στην Ανάπτυξη του τόπου μας. Για τους λόγους αυτούς, διεκδικούμε το αύριο με όρους Δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας και αυτό θέλουμε να ισχύσει για όλη την χώρα. Ζητάμε άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για ανάκληση του 194 ΠΔ/2025. Ζητάμε άμεσα την ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων με βάση τις ιδιαιτερότητες, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές κάθε περιοχής.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο καθένας μας θα αναλάβει τις ευθύνες του, έναντι της Κοινωνίας. Προπαντός θα μας δικάσει η Ιστορία, διότι οι επιπτώσεις θα έχουν μεγάλο οικονομκικό και κοινωνικό αντίκτυπο και για την Ύπαιθρο θα είναι η χαριστική βολή.»