“Από την κρίση στην ανθεκτικότητα”: Η στρατηγική πρόταση του Καθηγητή, Νίκου Παναγιώτου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Την πρωτοβουλία της Περιφέρεια Θεσσαλίας να διοργανώσει ένα συνέδριο με αυτήν τη θεματική και να αναδειχθούν προτάσεις για τη διαχείριση της εικόνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά την κρίση, αλλά και την ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να ενταχθούν οργανικά στην αλυσίδα διαχείρισης κρίσεων και να αξιοποιηθούν για τη διάχυση έγκυρης, αξιόπιστης και κατανοητής πληροφόρησης στους πολίτες», επισήμανε ο Καθηγητής Επικοινωνίας, Νίκος Παναγιώτου, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Αφορμή το συνέδριο που ξεκινά αύριο στο ΤΕΕ Μαγνησίας, με θέμα «Δημοσιογραφία – Περιβάλλον – Τουρισμός – Ανθεκτικότητα» και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, την ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Ειδικότερα, ο Ν. Παναγιώτου, Καθηγητής, Ερευνητικός Υπότροφος Google, Επικεφαλής Κέντρου για την Ασφάλεια Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των ΜΜΕ -Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ- μιλά με θέμα: “Από την Κρίση στην Ανθεκτικότητα: Μια Πρόταση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Κρίσεων και Ανάκαμψης για την Περιφέρεια
Θεσσαλίας”. Ο κ. Παναγιώτου παρουσιάζει ένα ολιστικό στρατηγικό πλαίσιο για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έμφαση στον κρίσιμο ρόλο των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα στάδια μιας κρίσης: Πρόληψη, απόκριση και ανάκαμψη.

Ο ρόλος των ΜΜΕ: Από απλοί θεατές σε κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας διαχείρισης κρίσεων

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε την ανάγκη για μια ξεκάθαρη επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία δυστυχώς απουσίαζε σε προηγούμενες κρίσεις, όπως οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ή ακόμα και η πανδημία. «Η εμπλοκή των δημοσιογράφων δεν πρέπει να είναι απλώς η αναπαραγωγή δελτίων τύπου. Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να ενταχθούν οργανικά στην αλυσίδα διαχείρισης κρίσεων και να αξιοποιηθούν για τη διάχυση έγκυρης, αξιόπιστης και κατανοητής πληροφόρησης στους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκπαίδευση και συνεργασία: Τα επόμενα βήματα

Ο Καθηγητής πρότεινε τη θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών δράσεων για δημοσιογράφους, με στόχο την ανάπτυξη κοινής γλώσσας και αντίληψης για την κρίση. Επισήμανε, μάλιστα, την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, το οποίο λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη υπό την εποπτεία του ΑΠΘ και υποστηρίζεται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ.

Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο, όχι ως αυθεντία

Σημαντική ήταν και η αναφορά του στη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην ερμηνεία και ανάλυση κρίσεων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα από τέτοια εργαλεία δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, αλλά να περνούν από το φίλτρο της δημοσιογραφικής κρίσης.

«Η εμπειρία της κρίσης μπορεί να γίνει ευκαιρία»

Κλείνοντας τη συνέντευξη στην ΕΡΤ Βόλου, ο Νίκος Παναγιώτου υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες, όπως η σύσταση Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, και μπορεί να αξιοποιήσει τη σκληρή εμπειρία της κρίσης, ώστε να αναδειχθεί σε πρότυπο διαχείρισης. «Η εικόνα της Περιφέρειας μπορεί να αποκατασταθεί, όχι με τεχνικές επικοινωνίας, αλλά με ουσιαστικές δράσεις που εμπνέουν εμπιστοσύνη και δημιουργούν πραγματική ανθεκτικότητα», κατέληξε.

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr