Βόλος: Κρίσιμη σύσκεψη για τα πλημμυρικά απορρίμματα στον βυθό του Παγασητικού

Σε κλοιό περιβαλλοντικής πίεσης και με τον τουρισμό προ των πυλών, Δήμος Βόλου και ΕΥΔΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας καλούνται αύριο να δώσουν λύση στο ζήτημα του τέλους απορριμμάτων, που κρατά σε στασιμότητα τη βυθοκόρηση και αφήνει χιλιάδες κυβικά ρύπων στον πυθμένα του λιμανιού, ενώ η ρύπανση στο λιμάνι του Βόλου παραμένει και αναμένει λύση μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων δειγμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το θέμα παρακολουθείται στενά και από την Εισαγγελία του Βόλου που καλεί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να δώσουν άμεσα απαντήσεις, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του φαινομένου σε βάρος του πολύπαθου Παγασητικού.

Πιο συγκεκριμένα η αυριανή σύσκεψη μεταξύ Δήμου Βόλου και ΕΥΔΕ είναι κρίσιμη, καθώς καλούνται να δώσουν λύση στο ανοιχτό ζήτημα της μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων που παραμένουν στον πυθμένα του λιμανιού και βρίσκονται στο πεδίο εργασιών της εν εξελίξει εργολαβία της βυθοκόρησης και πιο συγκεκριμένα στη δεύτερη ζώνη, στην Ιχθυόσκαλα. Εκεί έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων: από τον παλιό ΧΑΔΑ στον Ξηριά, από πλημμυρικές αποθέσεις της Κάρλας και από φερτές ύλες χειμάρρων. Η εποπτεύουσα αρχή του έργου – η ΕΥΔΕ – αναλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά των απορριμμάτων, κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η τελική διάθεσή τους στον ΧΥΤΑ αποτελεί ευθύνη του Δήμου, άρα δεν θα έπρεπε να είναι απαιτητή η καταβολή τέλους απορριμμάτων ύψους 2,5εκ.€, ζητώντας επί της ουσίας να παρακαμφθεί.

Κάθε ημέρα καθυστέρησης επιτείνει τον κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού και πλήττει την εικόνα της πόλης ενόψει τουριστικής περιόδου, την ώρα που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους καφέ κηλίδες, θολερότητα και έντονη – αν και μειούμενη – δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο από την περασμένη Κυριακή.

Η εκκρεμότητα αυτή έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις: χωρίς τη συμφωνία για τα απορρίμματα, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η απορρύπανση της δεύτερης ζώνης και να προχωρήσει η εργολαβία προς την τρίτη, δηλαδή την είσοδο του λιμανιού. Επιπλέον, των παραπάνω θεμάτων προς διευθέτηση, είναι η έγκριση αναγκαίας άδειας εγκατάστασης πλωτού γερανού από τις λιμενικές αρχές και την Υδρογραφική Υπηρεσία, προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή των απορριμμάτων από τον πυθμένα της θάλασσας και η αποστράγγισή τους πριν ξεκινήσει η φόρτωση και μεταφορά τους προς τον χώρο ταφής. Όλα αυτά οδηγούν τον ανάδοχο σε αίτημα για παράταση του έργου κατά 2-3 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν όλους τους τουριστικούς μήνες το λιμάνι του Βόλου θα είναι εργοτάξιο, με αχαρτογράφητες τις συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η αυριανή σύσκεψη ενδέχεται να κρίνει όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα αλλά και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης ενός έργου που επηρεάζει το περιβάλλον, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την εικόνα του Βόλου ως τουριστικού προορισμού.

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr