«Αν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είχε συμβεί αυτό που έγινε με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο Πρόεδρος θα είχε ήδη αποπεμφθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο θα είχε ξηλωθεί», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατά την συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας – Γεωργίας για τις άδειες οδήγησης ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.
Επεσήμανε ότι «Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να αφαιρεθεί ένα κεφάλαιο, το κεφάλαιο για τις αιτίες της πυρόσφαιρας. 40 ημέρες μετά την παρουσίαση του πορίσματος, αντί να εξετάζονται τα συμπεράσματα του πορίσματος, εξετάζεται η έρευνά του. Μιλάμε για το πόρισμα του εθνικού φορέα για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, στο οποίο έβαλαν «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή τους και το οποίο η κυβέρνηση κράδαινε ως το πλέον αξιόπιστο και ολοκληρωμένο.
Αφαιρούνται κεφάλαια, έπειτα ανακαλείται η αφαίρεση και βγαίνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μιλάει για οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Και κάνει κι ένα βήμα παραπέρα με το αδιανόητο συμπέρασμα ότι αν η πυρόσφαιρα δεν προκλήθηκε από κάποιο άλλο εύφλεκτο υλικό, πλην των ελαίων σιλικόνης, τότε δεν υπάρχει μπάζωμα και άρα δεν υπάρχει συγκάλυψη.
Παραλείπει βέβαια να πει ότι αν δεν είχε γίνει η εκχέρσωση και το μπάζωμα του χώρου, αν είχαν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις, που είναι πάγια τακτική σε θύματα πυρκαγιάς, δεν θα γινόταν σήμερα αυτή η ατελείωτη επιστημονική συζήτηση, την οποία ούτε οι πολίτες ούτε εμείς έχουμε την επάρκεια να κατανοήσουμε. Οι παλινωδίες δείχνουν ότι το πόρισμα δεν ήταν τελικά προϊόν επιστημονικής διερεύνησης, αλλά δυστυχώς πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Το πόρισμα δεν αναφέρεται μόνο στα αίτια της πυρόσφαιρας. Αναφέρεται επίσης στην απαξίωση του ΟΣΕ με τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, την απουσία εγκατεστημένων συστημάτων ασφαλείας, τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και την απώλεια στοιχείων λόγω μη έγκαιρης οριοθέτησης του χώρου.
Και να θυμίσω ότι ο κ. Παπαδημητρίου στην παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε μιλήσει για την κακή και απαξιωμένη κατάσταση του σιδηροδρόμου και τις ευθύνες που υπάρχουν για τη σύμβαση 717, τα οποία βέβαια ανακάλεσε και αυτά στη συνέχεια, λέγοντας ότι είναι προσωπικές απόψεις λόγω της συναισθηματικής φόρτισης της διαδικασίας παρουσίασης του πορίσματος.
Πού έχουμε καταλήξει σήμερα;
Οι πολίτες να μην έχουν μια απάντηση για το αν είναι ασφαλές να μπουν στο τρένο και να πάνε στην δουλειά τους. Δεν πείθονται από τακτικές και «επικοινωνιακές αντεπιθέσεις». Να μην αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς» κατέληξε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.
www.ertnews.gr