Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ελληνογαλλικού Σχολείου Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», την εκδήλωση με τον τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Οι παππούδες μας τη ζούσαν, τα παιδιά μας τη μαθαίνουν», την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2025, το απόγευμα.
Κι αυτό γιατί αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με το επίκαιρο θέμα της Κυκλικής Οικονομίας που απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα σχετικά με το μέλλον της νέα γενιάς και το μέλλον του πλανήτη μας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, Π.Ε. Μαγνησίας & Β. Σποράδων και την Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου, και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Μαγνησίας. Ως φορέας της παράδοσης ο Σύλλογος Σοφαδιτών ανέδειξε ότι οι πρόγονοί μας, ζώντας σε μια άλλη -μη καταναλωτική- εποχή, στήριζαν την επιβίωσή τους στην κυκλική οικονομία. Στην εποχή μας, όμως, που ο υπερκαταναλωτισμός μας έχει εκτροχιάσει, είναι ανάγκη όλοι μας -και ιδιαίτερα τα παιδιά μας- να βάλλουμε ξανά στη ζωή μας τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας («πράσινη» παραγωγή – επιδιόρθωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση)
Το κοινό καλωσόρισε η Διευθύντρια του Ελληνογαλλικού Σχολείου Σοφία Τσαρδακά, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρύσα Τσαγανού, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μουσείων Βόλου Έλενα Αντωνοπούλου που απηύθυναν χαιρετισμό. Γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, οι Βουλευτές Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα και Τέλης Σπάνιας οι Βουλευτές Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Χρήστος Τριαντόπουλος, και η πρ. Υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Στο Α΄ Μέρος η Όλγα Χριστοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε το θέμα «Κυκλική Οικονομία: Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τον πλανήτη μας». Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, Καθηγήτρια Φιλολόγος, και ερευνήτρια του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, μίλησε με θέμα «Οι παππούδες μας στήριζαν την επιβίωσή τους στην κυκλική οικονομία». Τέλος, ο Αντώνης Αντωνίου, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, τόνισε την «Ανάγκη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία μας για την κυκλική οικονομία».
Στο Β΄ Μέρος μικροί μαθητές που παρακολούθησαν ανάλογο πρόγραμμα με τίτλο «…Για να ζήσουμε εμείς καλά κι ο πλανήτης μας καλύτερα» παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με θέατρο, χορό και τραγούδι, και χάρηκαν πραγματικά τη συμμετοχή τους. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν το 2ο Τμήμα της ΣΤ΄ Τάξης του 22ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με την καθοδήγηση της Υποδιευθύντριας Αλεξάνδρας Τσαλίκη, και το 1ο και 2ο Τμήμα της Δ΄ Τάξης του Ελληνογαλλικού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με την καθοδήγηση της Υποδιευθύντριας Κυριακής Γκαβανίδου και των εκπαιδευτικών Ελένης Γεροδήμου, Μερόπης Σταμοπούλου και Έλενας Μπακαλέξη. Όλοι απόλαυσαν το θέαμα και επαίνεσαν τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα οι δύο διευθύντριες, η Δήμητρα Σαλταγιάννη του 22ου Δημοτικού και Σοφία Τσαρδακά του Ελληνογαλλικού Σχολείου.
Το πιο σημαντικό, βέβαια, ήταν ότι η εκδήλωση στάθηκε αφορμή για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων πάνω στο σοβαρό θέμα της κυκλικής οικονομίας στην εποχή μας.
Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας