Έξω από καινοτόμες θεραπείες και έρευνες μένουν Βρετανοί καρκινοπαθείς εξαιτίας του Brexit, αντίθετα με Ευρωπαίους ασθενείς που απολαμβάνουν τα οφέλη «μιας χρυσής εποχής» στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Οι Βρετανοί ασθενείς με καρκίνο στερούνται φάρμακα που σώζουν ζωές και δοκιμές επαναστατικών θεραπειών εκτροχιάζονται από τη γραφειοκρατία και το πρόσθετο κόστος που επιφέρει το Brexit, σύμφωνα με μια έκθεση που διέρρευσε.
Ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο μεγαλώνει και οι βελτιωμένες πρωτοβουλίες διάγνωσης ή ευρύτερης ευαισθητοποίησης του κοινού που προκύπτουν συνεχώς, καθιστούν τις παγκόσμιες συνεργασίες για την εύρεση νέων φαρμάκων απαραίτητες.
Κι όμως, πέντε χρόνια μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη επωφελούνται από μια χρυσή εποχή πρωτοποριακής έρευνας και καινοτόμων θεραπειών, οι Βρετανοί με καρκίνο έχουν «μείνει απ’ έξω» εξαιτίας της αύξησης των τιμών και της γραφειοκρατία.
Το Brexit έχει «βλάψει την πρακτική ικανότητα» των γιατρών να προσφέρουν στους ασθενείς του NHS (σ.σ. του αντίστοιχου ΕΣΥ) νέα φάρμακα που σώζουν ζωές μέσω διεθνών κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την έκθεση 54 σελίδων που έλαβε ο Guardian.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος εισαγωγής νέων αντικαρκινικών φαρμάκων για τους Βρετανούς έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί ως αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας μετά το Brexit. Ορισμένα που βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο, είδαν μόνο τα έξοδα αποστολής τους να αυξάνονται 10 φορές από την εφαρμογή του Brexit.
Οι πρόσθετοι κανόνες και το κόστος είχαν «σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο» στην έρευνα για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας «νέα εμπόδια» που «αναστέλλουν την έρευνα που σώζει ζωές» για τους Βρετανούς, αναφέρει η έκθεση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές. Τα παιδιά είναι μεταξύ των καρκινοπαθών του NHS των οποίων οι όγκοι επέστρεψαν ή η θεραπεία σταμάτησε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να αφήνονται στο κενό, στερούμενα φάρμακα που θα μπορούσαν να παρατείνουν ή να σώσουν τη ζωή τους, είπαν ανώτεροι γιατροί στον Guardian.
Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται το πρόβλημα
Πηγές ανέφεραν ότι αξιωματούχοι του υπουργικού Συμβουλίου και του υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας μελετούσαν τα ευρήματα της έκθεσης. Εκεί αναφέρονται στοιχεία από μια σειρά κορυφαίων κλινικών ιατρών, επιστημόνων και ερευνητών. Η έκθεση συντάχθηκε από ειδικούς από οργανισμούς όπως το Cancer Research UK, το Πανεπιστήμιο του Southampton και η Hatch, μια ερευνητική εταιρεία συμβούλων.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές ήταν ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια Βρετανούς με μακροχρόνιες παθήσεις για τους οποίους υπήρχαν περιορισμένες θεραπείες στη συνήθη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με καρκίνο για τους οποίους οι θεραπείες ρουτίνας ήταν αναποτελεσματικές.
Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να «ενδυναμώσουν» τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ στον τομέα της έρευνας και η κυβέρνηση πρόσφερε «εκτεταμένη υποστήριξη» στους ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου για να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.