Αθώοι Κατσανούλη και Καρακώστας για τον θάνατο εργάτη στον Άνω Βόλο – Εκτελούσε εργασίες σε σπίτι δικαστή



Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας η Σταματία Κατσανούλη και ο σύζυγός της Στέργιος Καρακώστας, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε υπόθεση θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που σημειώθηκε το 2018 στον Άνω Βόλο.

Το περιστατικό συνέβη στις 19 Οκτωβρίου 2018, όταν ο 57χρονος εργάτης Γεώργιος Μπέλλος, που συμμετείχε σε εργασίες διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου σε οικία δικαστή στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την πτώση του από τα σκαλοπάτια δημοτικής οδού, σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το εργοτάξιο. Όπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας είχε απομακρυνθεί προσωρινά από τον χώρο των εργασιών για να αγοράσει καφέ και κατά την κάθοδό του από τον κλιμακωτό πεζόδρομο γλίστρησε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.

Ο θανών υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης με την παραπομπή των Κατσανούλη και Καρακώστα, με την κατηγορία ότι δεν είχαν λάβει επαρκή μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καμία εργοδοτική σχέση με τον θανόντα, ούτε βρίσκονταν στον χώρο του ατυχήματος κατά την ώρα του συμβάντος. Μάλιστα, το ένσημο του εργαζομένου είχε πληρωθεί από την ιδιοκτήτρια του ακινήτου, ενώ η εργασία του Μπέλλου είχε προταθεί ως λύση από φιλική σχέση με τον Καρακώστα. Την υπόθεση έφερε εις πέρας για λογαριασμό των κατηγορουμένων ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπισή τους, με τη συνεργάτιδά του Βασιλική Μπουρνούδη. Την άλλη πλευρά εκπροσωπούσε ο δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος.

Καθοριστική υπήρξε η τεχνική πραγματογνωμοσύνη του διπλωματούχου μηχανολόγου Νίκου Κατζού, που επισήμανε ότι το δυστύχημα συνέβη εκτός εργοταξίου, σε δημοτικό χώρο που παρουσίαζε σοβαρές παραλείψεις στη συντήρηση και στην ασφάλεια, όπως έλλειψη κουπαστών, απότομη κλίση, σαθρά υλικά και ύπαρξη εμποδίων στα σκαλοπάτια. Επίσης, η χρήση κράνους ή υποδημάτων ασφαλείας δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την πτώση, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που παρατέθηκαν.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ιατροδικαστική έκθεση, η οποία ανέδειξε ότι ο θανών είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, στοιχεία που ενισχύουν την πιθανότητα απώλειας αισθήσεων πριν την πτώση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΕΔΗΣ



Πηγή: www.thenewspaper.gr