Με αποφασιστικότητα και νομικά μέσα αποφάσισαν να αντιδράσουν οι επαγγελματίες της παράκτιας ζώνης του Παγασητικού, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στον θαλάσσιο χώρο και τις συνέπειες που υφίστανται οι επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκεντρωθούν στο γραφείο του νομικού τους συμβούλου με στόχο την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας την απόδοση ευθυνών για την υποβάθμιση της περιοχής και την επιχειρηματική ζημία που έχουν υποστεί.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ 1:07:02
Από τη «Daniel» στο σήμερα: Η υπομονή εξαντλήθηκε
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα προβλήματα δεν ξεκίνησαν τώρα. Η καταστροφική κακοκαιρία Daniel, που έπληξε τη Μαγνησία το φθινόπωρο του 2023, είχε σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ζημιές σε υποδομές, ρύπανση των νερών και μαζική καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα, οδήγησαν σε παρατεταμένη κρίση στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.
Οι επαγγελματίες επισημαίνουν πως οι επιπτώσεις δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι σήμερα, ενώ τονίζουν πως συνεχίζουν να καταγράφονται προβλήματα στην αλιεία, στην καθαριότητα της θάλασσας και στην τουριστική εικόνα της περιοχής. «Κάθε μέρα που περνά, χάνουμε έσοδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική σεζόν όταν η εικόνα του Παγασητικού είναι αυτή που είναι», σημειώνει επαγγελματίας της περιοχής.
Εργασίες στον βυθό μεσούντος του καλοκαιριού
Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι επιχειρηματίες ήρθαν πρόσφατα αντιμέτωποι και με υποθαλάσσιες εργασίες, που εκτελούνται εν μέσω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, προκαλώντας περαιτέρω δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων και την προσέλκυση επισκεπτών.
«Αυτές οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μήνες πριν. Τώρα βλέπουμε μηχανήματα, ιζήματα, φασαρία και περιορισμούς, όταν θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
«Πληρώνουμε χωρίς να λαμβάνουμε» – Αίτημα για μείωση τελών
Πέρα από τις περιβαλλοντικές και λειτουργικές προκλήσεις, οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται και για το οικονομικό βάρος που καλούνται να επωμιστούν. Ζητούν μείωση των δημοτικών και λοιπών τελών, καθώς – όπως λένε – οι υπηρεσίες που τους παρέχονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Πληρώνουμε για καθαρισμούς, φωτισμό, υποδομές, ασφάλεια… και δεν έχουμε τίποτα από αυτά. Ζητάμε μια δίκαιη μεταχείριση. Όχι προνόμια. Μόνο τα αυτονόητα», τονίζουν με έντονο ύφος οι καταστηματάρχες.
«Νόμος της Μυκόνου» και Μηλίνα – Πλήγμα για τον τοπικό τουρισμό
Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι καταστηματάρχες της Μηλίνας, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να πλήττονται από την εφαρμογή του λεγόμενου «νόμου της Μυκόνου», παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι η Μαγνησία θα εξαιρεθεί από το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ο εν λόγω νόμος προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς και υψηλά πρόστιμα για χρήσεις σε αιγιαλό και παραλία, γεγονός που – σύμφωνα με τους επαγγελματίες – πνίγει οικονομικά τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές οικογενειακές μονάδες.
«Έχουμε ήδη χάσει τις γιορτές: Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Πάσχα, Πρωτομαγιά… και τώρα πάμε χωρίς ορίζοντα για Ιούνιο και Ιούλιο. Ο τουρισμός δεν είναι μια γενική έννοια. Είναι ο καθημερινός μας αγώνας να μείνουμε ανοιχτοί», τονίζει ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.
Δραστικά μέτρα και διεκδικήσεις
Οι επαγγελματίες δεν σκοπεύουν να μείνουν αδρανείς. Πέρα από τη μηνυτήρια αναφορά, εξετάζουν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση μέτρων που θεωρούν αντισυνταγματικά ή δυσανάλογα με τη φύση και την οικονομία της περιοχής τους.
Παράλληλα, καλούν τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια και τους δήμους να αναλάβουν ουσιαστική δράση και να μην αρκούνται σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Η «κραυγή» απόγνωσης μιας ολόκληρης ακτογραμμής
Ο Παγασητικός δεν είναι απλώς μια θάλασσα. Είναι οικονομική ραχοκοκαλιά για δεκάδες επαγγελματίες, είναι τουριστικός πόλος έλξης, είναι ζωτικός χώρος για την τοπική κοινωνία. Οι επιχειρηματίες ζητούν σεβασμό, προστασία και δικαιοσύνη, για να μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειές τους. Όπως λένε, η αδράνεια δεν είναι επιλογή. Και αυτό το καλοκαίρι, αν δεν αλλάξει κάτι, ίσως να είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων δεκαετιών.