Η σάλπα είναι ένα ψάρι που βρίσκεται στη Μεσόγειο και ξεχωρίζει για τις χρυσές ρίγες, κατά μήκος του ασημένιου σώματός του, αλλά και τα κιτρινωπά μάτια.
Βέβαια, δεν είναι ένα τόσο «αθώο» ψάρι, καθώς μετά την κατανάλωσή του προκαλεί προσωρινές νευρολογικές αλλοιώσεις, όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις λόγω των τοξινών που υπάρχουν στον οργανισμό του.
Γιατί η σάλπα προκαλεί παραισθήσεις;
Το παραισθησιογόνο φαινόμενο που σχετίζεται με τη σάλπα σχετίζεται με τη διατροφή του. Σύμφωνα με το ενυδρείο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, είναι το μόνο γνωστό είδος που τρέφεται με το «φύκι δολοφόνο», που επισήμως λέγεται Caulerpa taxifolia. Το φύκι αυτό περιέχει μια τοξίνη που ονομάζεται caulerpine, η οποία αποφεύγεται από άλλα θαλάσσια ζώα.
Στη συνέχεια, η σάλπα επεξεργάζεται την τοξίνη, μετατρέποντάς την σε νευροτοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα του. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν το ψάρι, μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως παραμορφωμένη όραση και πυρετό.
Πώς η τοξίνη επηρεάζει τον άνθρωπο;
Οι επιπτώσεις της τοξίνης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως οι πεπτικές διαταραχές.
Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για πιο έντονα επεισόδια που διαρκούν έως και 36 ώρες, με εξωπραγματικά οράματα και ήχους.
Περιστατικά με οράματα, έπειτα από την κατανάλωση σάλπας
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Toxicology περιγράφει την περίπτωση ενός 40χρονου άνδρα που υπέστη παρατεταμένα ακουστικά και ψυχεδελικά οράματα μετά την κατανάλωση σάλπας.
Ένα άλλο περιστατικό συνέβη το 1982, όταν μια οικογένεια έφαγε ψητό ψάρι χωρίς να αφαιρέσει τα εσωτερικά όργανα, με αποτέλεσμα ταραγμένα όνειρα και επιθετικά οράματα.
Το 2002, ένας 90χρονος άνδρας στο Saint-Tropez ανέφερε ότι βασανίστηκε από «φτερωτά ζώα με κραυγές», μετά την κατανάλωση σάλπας.