Ένα συγκλονιστικό και βαθιά επικριτικό μήνυμα προς τους επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση Καρώνη για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό η Ελένη Γεωργιάδη, θεία του Γεράσιμου-Ιάσονα Γεωργιάδη, ο οποίος παραμένει σε κώμα εδώ και δύο χρόνια μετά τη μοιραία σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.
Η κα. Γεωργιάδη, ειδικός παθολόγος και στενό συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των τραγικών θυμάτων, εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για τα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία – όπως αναφέρει – ενοχοποιεί τα έλαια σιλικόνης ως παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία πυρόσφαιρας. Μια ερμηνεία που, όπως υποστηρίζει, δεν αντέχει σε καμία επιστημονική βάση και οδηγεί τη χώρα σε επιστημονική απαξίωση και ηθική κατάρρευση.
«Είμαι μια απλή γιατρός… Δεν έχω τα εύσημα της διδαχής, αλλά εκείνα της κλινικής εξέτασης. Λυπάμαι πάρα πολύ για το πολυπόθητο, ελεεινό πόρισμα της επιστήμης σας» γράφει με δριμύ τόνο, επισημαίνοντας πως η χώρα θα έπρεπε, πριν ανακοινώσει τέτοια ευρήματα, να συγκαλέσει διεθνές επιστημονικό συμβούλιο.
Στο κείμενό της, η κα. Γεωργιάδη θέτει ρητορικά ερωτήματα, τα οποία λειτουργούν ως φωνή ολόκληρης της τραγικής κοινότητας των συγγενών των θυμάτων:
«Τόσο άχρηστοι και επικίνδυνοι όλοι οι μηχανολόγοι μηχανικοί όλων των άλλων χωρών;… Βγάλτε πρωτοσέλιδο την ενοχοποίηση των ελαίων σιλικόνης και σταματήστε όλα τα τρένα της γης μέχρι να βρείτε ασφαλέστερο υλικό».
Η ανάρτησή της διανθίζεται από πικρία, ειρωνεία και ένα βροντερό “ντρέπομαι” για το επίπεδο της επιστημονικής τεκμηρίωσης που αποδίδεται σε ένα γεγονός που συγκλόνισε τη χώρα.
«Μας καταστρέψατε όλους… Εύχομαι να μπείτε στο Γκίνες ευρηματικότητας, ανακάλυψης και προστασίας του πολίτη… Με θυμό».
Η τοποθέτηση της κα. Γεωργιάδη έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και αποτελεί μια κραυγή αγωνίας και αμφισβήτησης για το αν η πολιτεία και οι επιστημονικοί της μηχανισμοί λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοπιστία.
Σημειώνεται ότι ο Γεράσιμος-Ιάσονας, νέος και πολλά υποσχόμενος επιστήμονας, είχε επιβιβαστεί στο μοιραίο Intercity την ώρα της σύγκρουσης και από τότε δίνει τη δική του μάχη, εγκλωβισμένος σε ένα παρατεταμένο κώμα. Η οικογένειά του, όλα αυτά τα χρόνια, παλεύει για να κρατήσει τη μνήμη, την αλήθεια και την ευθύνη ζωντανές.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί πλέον είναι ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη. Ή μήπως η χώρα θα αρκεστεί, για ακόμη μία φορά, σε «πορίσματα» που – όπως λέει και η ίδια – ανακοινώνουν τι δεν βρέθηκε, αντί για το τι πραγματικά έγινε.