Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ο Δήμος Βόλου συμμετείχε στην επίσημη τελετή απονομής των Γαλάζιων Σημαιών για το έτος 2025, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, στις εγκαταστάσεις του Glyfada Golf Gardens, σε συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και του Δήμου Γλυφάδας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ανακοινώθηκαν οι βραβευμένες ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη της χώρας, οι οποίες πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».
Ο Δήμος Βόλου, τιμήθηκε φέτος με 11 Γαλάζιες Σημαίες για τις εξαιρετικά οργανωμένες και πιστοποιημένες ακτές του, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη δέσμευσή του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες, αλλά και στην αειφόρο διαχείριση των ακτών του. Στην εκδήλωση τον Δήμο Βόλου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κυρία Μένη Λαζάρου, η οποία παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου την πρώτη Γαλάζια Σημαία για το έτος 2025.
Η κυρία Λαζάρου, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε: «Η βράβευση του Δήμου Βόλου με 11 Γαλάζιες Σημαίες αποτελεί τιμή αλλά και ευθύνη για όλους μας. Η αναγνώριση αυτή αποδεικνύει τη συστηματική μας προσπάθεια για τη διατήρηση καθαρών, ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον ακτών, που σέβονται τον επισκέπτη και στηρίζουν την τοπική μας οικονομία μέσω της ενίσχυσης του ποιοτικού τουρισμού».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Σταύρος Ν. Παπασταύρου, επικεφαλής του υπουργείου που μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του διενεργεί όλες τις μετρήσεις που αφορούν την πιστοποίηση των υδάτων ως εξαιρετικής ποιότητας στις βραβευμένες ακτές. Ο Υπουργός επεσήμανε τη σημασία του θεσμού της Γαλάζιας Σημαίας ως διεθνούς εργαλείου βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία των υδάτων και των ακτών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η εκδήλωση ενισχύθηκε περαιτέρω με την 4η Ομιλία του Προγράμματος «Προστασία της Φύσης LAB» με θέμα: «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)». Στην ομιλία παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές αποκατάστασης ευαίσθητων οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών στη διαχείριση των φυσικών μας πόρων.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ιδρυθείσα το 1951, είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα και διαχειρίζεται το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» από το 1992 ως εθνικός χειριστής. Στόχος της είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, αλλά και η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων με δράσεις που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», που υλοποιείται διεθνώς από το Foundation for Environmental Education (FEE), αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο ποιότητας στον κόσμο για ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη. Ο θεσμός συνεχώς ενισχύεται, διευρύνεται και καταξιώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίου ποιοτικού προορισμού. Στόχος και για το 2025 είναι η Ελλάδα να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Γαλάζιων Σημαιών, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογικής εθνικής προσπάθειας για την προστασία και την ανάδειξη των ακτών μας.
Ο Δήμος Βόλου, πιστός στη στρατηγική της αειφορίας, συνεχίζει με συνέπεια τις προσπάθειες διατήρησης υψηλών προτύπων στις ακτές του, προσφέροντας ένα βιώσιμο, ποιοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τουριστικό προϊόν, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της περιοχής ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.
