Προανακριτική και για τη Χρυσοβελώνη ζητά το ΠΑΣΟΚ για το δυστύχημα των Τεμπών



Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η κατάθεση πρότασης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με φόντο το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Το αίτημα, που αριθμεί 60 σελίδες, στοχεύει στη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για κακούργημα, με επίκεντρο τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 ΠΚ).

Οι πολιτικοί στο μικροσκόπιο

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κατονομάζει πρώην και νυν πολιτικά στελέχη, τοποθετώντας στο επίκεντρο της έρευνας τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, καθώς και τους υφυπουργούς της περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Επιπλέον, αναφορά γίνεται και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμπεριλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και οι τότε υφυπουργοί Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης.

«Γνώριζαν και αδράνησαν» λέει το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρότασης, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών φέρεται να είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ επισημαίνεται ότι είχαν γίνει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις, προφορικές και έγγραφες, από υπηρεσιακούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύμβαση 717/2014, που αφορούσε κρίσιμα έργα για την ασφάλεια των συρμών (τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση, GSM-R), η υλοποίηση της οποίας καθυστέρησε χαρακτηριστικά, καθώς και στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και έλλειψη χρηματοδότησης στον ΟΣΕ.

Για τον Κώστα Καραμανλή αναφέρεται ότι είχε την πολιτική και διοικητική εποπτεία όλων των κρίσιμων υποδομών και ότι «γνώριζε, αλλά δεν παρενέβη» για να ανατρέψει την κατάσταση. Υποστηρίζεται ότι, ενώ είχε τη δυνατότητα να λάβει μέτρα πρόληψης και ασφαλούς λειτουργίας, παρέλειψε να ενεργήσει, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Η επίμαχη περίοδος και το ενδεχόμενο δόλου

Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει στους εμπλεκόμενους ενδεχόμενο δόλο, επισημαίνοντας ότι η τραγική κατάληξη – η σύγκρουση των δύο τρένων και ο θάνατος 57 επιβατών – θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν λειτουργήσει στοιχειώδεις μηχανισμοί ασφαλείας, όπως:

  • το σύστημα τηλεδιοίκησης Λάρισας,
  • το GSM-R,
  • η φωτοσήμανση,
  • η παρουσία δεύτερου σταθμάρχη στη νυχτερινή βάρδια,
  • ή μια απλή εντολή βραδυπορίας λόγω του γνωστού κινδύνου.

Για τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ: Παραγραφή, αλλά έλεγχος

Αν και για τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναγνωρίζεται πως τα ενδεχόμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί, τονίζεται ότι η προανακριτική επιτροπή οφείλει να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει επισήμως την παραγραφή, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στους ίδιους να ζητήσουν δικαστική διερεύνηση των πράξεών τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος.

Συμπεράσματα πρότασης: Συστηματική αδράνεια και παραλείψεις

Η πρόταση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πολιτικά πρόσωπα που ασκούσαν αρμοδιότητες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, παρέλειψαν να διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν για χρόνια συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια.

Η πρόταση κατατέθηκε επισήμως και αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, εφόσον συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Το αν τελικά θα προχωρήσει η διερεύνηση ή όχι, μένει να αποφασιστεί πολιτικά και θεσμικά το επόμενο διάστημα.



Πηγή: www.thenewspaper.gr