Γενικό Λύκειο Παλαμά: Ενημέρωση για την τεχνητή νοημοσύνη

Μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ενημέρωση για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης (Τ.Ν.) στη ζωή μας πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.

Η ενημέρωση έγινε από το συγγραφέα, δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ κ. Γεώργιο Χατζηβασιλείου, ο οποίος έχει ειδικευτεί στη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας. Το τελευταίο μάλιστα συγγραφικό του έργο «Η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα ταξίδι στο μέλλον» έχει μελετηθεί τμηματικά από ομάδες μαθητών/τριών της Β΄ Λυκείου και με άξονα τις απορίες που τους γεννήθηκαν από την εντρύφηση στο σύγγραμμα αυτό κινήθηκε η συζήτηση με τον κ Χατζηβασιλείου. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ¨Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ¨στο οποίο η σχολική μας μονάδα συμμετέχει επί τρία συναπτά έτη.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αρχικά χαιρέτισε την πρωτοβουλία του σχολείου μας να ενημερώσει τους μαθητές/τριές της για το φλέγον θέμα της Τ.Ν. και την αναπόφευκτη ίσως και επιβεβλημένη χρήση της και στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε με βαθιά επίγνωση οι νέοι μας να τη διαχειρίζονται σωστά. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στη γενική, ειδική Τ.Ν. και την υπερνοημοσύνη, τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές-κινδύνους που εγκυμονεί π.χ. στην εργασία, τη δημοκρατία, την παραπληροφόρηση ή την κακή χρήση της σε περίπτωση πολέμου, την αναγκαιότητα σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και μάλιστα διεθνούς που θα προστατεύσει π.χ. με νέους οικονομικούς όρους ευημερίας τη μεσαία τάξη εξαιτίας της πληθώρας των ανέργων που θα προκύψουν από την Τ. Ν., τον ταχύτατο ρυθμό αυτοεξέλιξής της που ίσως ξεπεράσει τη νοημοσύνη του homo Sapiens. Στον προβληματισμό λοιπόν αν θα μπορεί να ελέγξει ο άνθρωπος κάτι πιο ευφυές από τον ίδιο, δεν απαντούμε με τεχνοφοβία αλλά συνετή, ηθική χρήση και κριτική επίγνωση, γι’ αυτό επιβάλλεται η Τ.Ν. να γίνει αντικείμενο κεντρικής εκπ/κής πολιτικής, να ενσωματωθεί οργανωμένα και μεθοδικά από το κράτος στο εκπ/κό μας σύστημα. Επιπλέον απαιτείται η εκπαίδευση να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια των soft skills, δεδομένου ότι ο νέος ίσως χρειαστεί να αλλάξει πολλά επαγγέλματα στη διάρκεια την εργασιακής του ζωής και επομένως επιβάλλεται να εκπαιδευτεί στην  αντιμετώπιση νέων και σύνθετων καταστάσεων! Τελειώνοντας τόνισε ότι, παρόλο που η Τ. Ν. μαθαίνει να εξελίσσεται, διαθέτει μνήμη, θέτει στόχους, αναγνωρίζει τον εαυτό της, δεν έχει συνείδηση τουλάχιστον ανθρωπόμορφη ούτε και συναισθήματα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χατζηβασιλείου για την προθυμία του να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των μαθητών/τριών μας και να μας διαφωτίσει με την εξειδικευμένη γνώση του επί του θέματος.

Συμμετέχοντες εκπ/κοί:

Βραζάλη Χαρά

Ζάχου Κωνσταντίνα

Κατή Αικατερίνη

Τέτσιου Γεωργία

Γενικό Λύκειο Παλαμά

Πηγή www.karditsalive.net