Κατολισθήσεις στο δρόμο Κεραμίδι-Σκλήθρο: Ο δήμαρχος Αγιάς ζητά νηφαλιότητα και επιμονή σε κρίσιμα έργα υποδομής

Στην ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στο υπό εξέλιξη οδικό έργο στην περιοχή της Αγιάς αναφέρθηκε εκτενώς ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Βόλου.

Ξεκινώντας από τις πρόσφατες κατολισθήσεις που έχουν πλήξει το έργο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη τεχνικά παρέμβαση, η οποία εκτελείται σε μια ιδιαίτερα απαιτητική γεωλογική και γεωγραφική περιοχή.

«Έχουμε μία μεγάλη κατολίσθηση σε βάθος περίπου 60 μέτρων, κάτω από την επιφάνεια του δρόμου», σημείωσε ο κ. Γκουντάρας, εξηγώντας πως, παρά την προσεκτική μελέτη και τον έλεγχο των αρμόδιων υπουργείων, τα φαινόμενα που εκδηλώνονται στη διάρκεια των έργων δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν.

Όπως ανέφερε, ακόμα και γεωτρήσεις δεν είναι βέβαιο ότι έγιναν στο συγκεκριμένο σημείο όπου εκδηλώθηκε η καταστροφή, με αποτέλεσμα η παρέμβαση να βασίζεται σε τεχνικές αποκατάστασης εκ των υστέρων, με χαλίκια και ειδικά υλικά που σταδιακά συμπιέζονται για να ανακατασκευαστεί ο δρόμος.

Περιοχή με ιστορικό προβλημάτων

Υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό προβλημάτων: «Αυτό έχει ξανασυμβεί. Ο δρόμος Βελίκας – Παλιουριάς, από το 1995 και μετά, μπορεί να έπεσε σε σημεία του και 15 φορές. Τα εδάφη μας είναι δύσκολα και υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Στο γήπεδο της Μελιβοίας παλεύουμε 35 χρόνια να το σταθεροποιήσουμε και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει. Μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο».

Απαιτείται νηφαλιότητα

Ο δήμαρχος στάθηκε και στη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από το έργο, καλώντας σε σαφήνεια και νηφαλιότητα: «Πρέπει να αποφασίσουμε τι λέμε. Αν το έργο είναι άχρηστο, να το πούμε. Αν έχει κακοτεχνίες, να το ελέγξουμε. Αν δεν έπρεπε να γίνει αυτός ο δρόμος αλλά κάποιος άλλος, ας το κουβεντιάσουμε με σοβαρότητα. Όμως, σήμερα όλα τα κάνουμε έναν αχταρμά, χωρίς ξεκάθαρη άποψη. Και φυσικά δεν θα έρχονταν να χτίσει βίλες σε περιοχή natura. Μην λέγονται πράγματα που δεν στέκονται».

Απάντησε στην κριτική

Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική ότι τέτοια έργα γίνονται για λίγους κατοίκους, ο Αντώνης Γκουντάρας υπερασπίστηκε με σθένος τη σημασία των οδικών συνδέσεων για την ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή: «Δώστε μας τότε μια εντολή να κλείσουμε τα χωριά μας και να πάμε όλοι στον Βόλο, στη Λάρισα ή στη Θεσσαλονίκη. Εδώ δίνουμε καθημερινά τη μάχη μας. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από τα αστικά κέντρα».

Η ανάδειξη της λίμνης Κάρλας

Αναφέρθηκε, επίσης, στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο περιλαμβάνει την ανάδειξη της λίμνης Κάρλας, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη διατήρηση της ισορροπίας με το φυσικό περιβάλλον. Όπως είπε, ο δρόμος από τα παράλια της Λάρισας μέχρι το Κεραμίδι και τη Ζαγορά, είχε σχεδιαστεί ήδη από τη δεκαετία του 1980, και υλοποιείται τμηματικά από τη δεκαετία του 1990. “Αν οι περιβαλλοντικοι όροι μας πουν ότι γίνεται η δεν γίνεται το έργο αυτό αποτελείο πεδίο διαβούλευσης”.

Υπενθύμισε ότι το έργο επιθυμούσαν και οι δύο νομοί με αποφάσεις νομαρχιακών συμβουλίων επί νομαρχών Λ. Κατσαρού στη Λάρισα και Α. Παπατόλια στη Μαγνησία και γραμματέα της περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτη Γκούπα, ο οποίος υπέγραψε και τη σύμβαση για τη μελέτη του έργου το Νοέμβριο του 2008. Αναφορά έγινε σε όλο το ιστορικό του έργο μέχρι να φθάσουμε στη σημερινή αντιπαράθεση με το θέμα των κατολισθήσεων να έρχεται στη βουλή με ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Κόκκαλη και Μεϊκόπουλου.

Αξιολόγηση με ρεαλισμό

Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος Αγιάς υποστήριξε ότι τα προβλήματα πρέπει να αξιολογούνται με ρεαλισμό και όχι να ακυρώνουν συνολικά μια μακρόπνοη αναπτυξιακή προσπάθεια, καθώς το έργο ήθελαν και οι δύο νομοί ακόμη επί «Ακόμα και στην Αθήνα, η Μαλακάσα καταρρέει εδώ και χρόνια. Στα Τέμπη έχουμε σταματήσει την κυκλοφορία πολλές φορές. Θα πει κανείς ότι εκεί τα έργα δεν πρέπει να γίνουν;» αναρωτήθηκε, υπερασπιζόμενος την ανάγκη να ολοκληρωθούν κρίσιμα έργα υποδομής, ακόμα και με δυσκολίες.

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr