Στη μόνιμη παρακολούθηση των νερών του Παγασητικού κυρίως στις εκβολές του Ξηριά προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω τοποθέτησης σταθμού το πλαίσιο υλοποίησης σχετικού προγράμματος όπως ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας στο πλαίσιο σύσκεψης για την αντιμετώπιση της αερορύπανσης στο Βόλο και όχι μόνο.
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις βιομηχανιών της περιοχής στο έδαφος.
Αυτά ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Περιβάλλοντος, Φώτης Λαμπρινίδης. Η χθεσινή σύσκεψη αποτέλεσε σημείο καμπής για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, του εδάφους και των υδάτων στην περιοχή του Βόλου και της ευρύτερης Μαγνησίας

Διαπιστώσεις και δεσμεύσεις για την αέρια ρύπανση
Ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των φορέων –δημόσιων και ιδιωτικών– σχετικά με την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος αέριας ρύπανσης στον Βόλο. Η κοινή αυτή παραδοχή αποτέλεσε τη βάση για τη χάραξη συγκεκριμένων δράσεων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας το πλήρως λειτουργικό δίκτυο τριών σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, προχωρά:
-Στην ανάπτυξη προγνωστικού μοντέλου πρόβλεψης επεισοδίων ρύπανσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
-Στην επέκταση του δικτύου σταθμών και σε άλλες περιοχές,
-Στην υλοποίηση μιας νέας διαδικτυακής πλατφόρμας διαδραστικής ενημέρωσης των πολιτών.
Εμπλοκή όλων των φορέων – Από τις υποσχέσεις στις πράξεις
Ο Δήμος Βόλου, οι μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής (ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία, επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ), ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), το ΚΤΕΛ, αλλά και εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης, ανέλαβαν δεσμεύσεις για συγκεκριμένες ενέργειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
-Η ΑΓΕΤ θα κλείσει τα ανοιχτά τμήματα των μεταφορικών της διαδρομών και θα υλοποιήσει πρόγραμμα δενδροφύτευσης.
-Η Χαλυβουργία θα εφαρμόσει σύστημα διαβροχής των πρώτων υλών για μείωση της σκόνης.
-Ο ΟΛΒ θα μεταφέρει το φορτίο σκραπ σε νέα προβλήτα και θα εφαρμόσει μέτρα κατά των αιωρούμενων σωματιδίων.
Οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνονται ήδη στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των επιχειρήσεων, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, το κρίσιμο βήμα είναι η αυστηρή εφαρμογή και ο έλεγχος της συμμόρφωσης.
Όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης, θεσπίζεται ένα σταθερό πλαίσιο παρακολούθησης των δεσμεύσεων μέσω συστηματικής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων. Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα ενισχύεται διοικητικά, ενώ μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται απολογισμός των δράσεων για την αξιολόγηση της προόδου.

Παρακολούθηση υδάτων και εδάφους – Οι πρώτες κινήσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες και για την προστασία του Παγασητικού και των εδαφών της περιοχής:
-Πιλοτικός σταθμός παρακολούθησης των υδάτων θα εγκατασταθεί στην εκβολή του Ξηριά, με σταδιακή επέκταση σε άλλα σημεία του κόλπου.
-Οι μετρήσεις στα εδάφη (14-15 δείγματα) δείχνουν προς το παρόν ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικά ευρήματα, ωστόσο η παρακολούθηση θα συνεχιστεί συστηματικά.
Η χθεσινή σύσκεψη αποτυπώνει μια θετική στροφή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής: με συλλογική δράση, διαφάνεια, επιστημονικά δεδομένα και μηχανισμούς λογοδοσίας. Ο πολίτης, όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, θα έχει πλέον πρόσβαση σε πλήρη και διαρκή πληροφόρηση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα περιβάλλοντος που επηρεάζουν την καθημερινότητά του.
www.ertnews.gr