Οι νέες επενδύσεις της Metlen – Τι είπε ο Ε.Μυτιληναίος για τα δυο νέα εργοστάσια στον Βόλο

Ενώπιον 160 αναλυτών πραγματοποιείται το Capital Markets Day της METLEN στο Λονδίνο, κατά το οποίο η διοίκηση του Ομίλου παρουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της για EBITDA 2 δισ. ευρώ. Όπως γίνεται γνωστό, το επιχειρησιακό μοντέλο, οι προτεραιότητες στην κατανομή κεφαλαίου και η αναπτυξιακή στρατηγική θα στηριχθούν σε τρεις νέους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης: Κρίσιμα Μέταλλα (Γάλλιο), Κυκλική Μεταλλουργία και Άμυνα, τα οποία συμπληρώνουν και ενισχύουν την ηγετική της θέση στους τομείς της Ενέργειας, των Μετάλλων και των Υποδομών.

Ο επικεφαλής της METLENΕυάγγελος Μυτιληναίος, κατά την εναρκτήρια παρουσίασή του αφού ξεκίνησε ενθυμούμενος τις σπουδές του στο LSE και την επιστροφή του στην Ελλάδα στη συνέχεια για να αναλάβει την μικρή, τότε, οικογενειακή επιχείρηση, πραγματοποίησε μία μίνι αναδρομή της πορείας του Ομίλου λέγοντας πως «κάποιοι λένε ότι αν τα καταφέρεις στην Νέα Υόρκη μπορεί να πας παντού. Αυτοί δεν έχουν έρθουν στην Ελλάδα!». Μίλησε για την εποχή της Lehman όταν «είχαμε ακούσει από την κυβέρνησή μας ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα», όπως είπε, αλλά την περιπέτεια αργότερα με την ελληνική κρίση, τις εγγυήσεις κοντά στα 600 εκατ. ευρώ που έπρεπε να αντικατασταθούν, την άσχημη εμπειρία της κρίσης που κράτησε για μεγάλο διάστημα όλο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την περίοδο του 2015 όταν η χώρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνης και ήταν πολύ δύσκολο να για τον όμιλο να συνεχίσει την πορεία του.

Συνέχισε λέγοντας πως το 2017 όταν ηρέμησε το τοπίο ξεκίνησε το Βig1, την πρώτη φάση αναδιοργάνωσηςκαθώς η Ελλάδα προσπαθούσε να ανακάμψει από την ύφεση και η εταιρεία άρχισε να ανεβαίνει. Τότε σημείωσε έγιναν εξαγορές και απορροφήσεις θυγατρικών, έγινε η είσοδος στη λιανική, η πορεία ήταν στη συνέχεια δύσκολη λόγω covid αλλά η ενεργειακή κρίση αντί να πάνε πίσω τον όμιλο «αποτέλεσαν ένα είδος ευκαιρίας για εμάς».

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως «όταν υπάρχει πρόβλημα στόχος μας είναι να μπορούμε να το λύσουμε και να κερδίσουμε κάτι από αυτό και αυτό έγινε τα τελευταία 3 χρόνια. Ο χώρος των μετάλλων που έχει μεγάλη ένταση αναφορικά με την ενέργεια έκανε τα πάντα πιο ξεκάθαρα.Δεν υπάρχει μεταλλουργία χωρίς ενέργεια. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως να τα συνδυάσουμε αυτά τα δύο και τελικά ενέργεια και μέταλλα συνδυάστηκαν. Και ήταν ένα πολύ πετυχημένο μοντέλο που το ακολουθούν πλέον και άλλες εταιρείες στον κόσμο. Η ενεργειακή κρίση ήταν τραυματική για την μεταλλουργία και για την ίδια την ενέργεια. Πολλές εταιρείες πτώχευσαν. Πριν 15 χρόνια είχαμε 12 ή 15 παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο, τώρα είμαστε 3 έως 4», συμπληρώνοντας πως «φτάσαμε εδώ πολύ δύσκολα, τίποτα δεν μας προσφέρθηκε».

Ακολούθως τόνισε πως τα επόμενα χρόνια τα έργα πήγαν καλά και τα νούμερα καλύτερα και το 2023 τα EΒΙΤDΑ έφθασαν το 1 δισ. ευρώ. Μετά έπρεπε να καταφέρουμε να ενοποιήσουμε πάνω από 1 δισ. και τα πράγματα πήγαιναν καλά. Τώρα πάμε στο επόμενο βήμα γιατί τα νούμερα τα έχουμε. Είμαστε εδώ να πούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το βήμα. Στις 3 Ιουνίου θα γίνει το Βig 3 για τον εσωτερικό μετασχηματισμό που χρειαζόμαστε για να εκπληρώσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εταιρεία. Πρόκειται για το πρόγραμμα μετατροπής “Big Three Transformation” του οποίου λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες τομείς. Για παράδειγμα στην λιανική ανεβήκαμε στο 20% με στόχο να πάμε στο 30%. Για την παραγωγή φέρνουμε το γάλλιο, εκμεταλλευόμαστε και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία στον τομέα της άμυνας και τα κρίσιμα μέταλλα και κυρίως στα κυκλικά μέταλλα. Στην εταιρεία τα ονομάζουμε Game Changer που θα αλλάξουν το παιχνίδι. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται ο εσωτερικός μετασχηματισμός που θα είναι κάτι πολύ βαρύ. Το μέγεθος των αλλαγών μεγάλο και άκρως απαραίτητο, με στόχο EBITDA ύψους 2 δισ. για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Άρα λέμε μεσοπρόθεσμα, που στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 3-5 χρόνια και πρέπει να συμμορφωθούμε σε αυτό», κατέληξε στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του ο κ. Μυτιληναίος.

newmoney.gr

Πηγή www.thenewspaper.gr