Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: «Γιατί επέλεξα την Ιστορική Παιδική Λογοτεχνία»

Τους λόγους για τους οποίους απεφάσισε να επενδύσει ο Γιώργος Σύρος στην ιστορική παιδική λογοτεχνία μοιράζεται ο ιστορικός Γιώργος Σύρος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου:

Επέλεξα συνειδητώς να ασχοληθώ με την ιστορική λογοτεχνία για παιδιά, διότι οι ρυθμοί των σύγχρονων καιρών είναι ιδιαιτέρως ραγδαίοι και φρενήρεις. Εισάγεται με πρωτοφανή ένταση μια γενική υποβόσκουσα αμφισβήτηση των πάντων και ένας ισοπεδωτικός σχετικισμός που σαρώνει τα πάντα. Η επένδυση σε αξίες αιώνιες και ιδανικά είναι μονόδρομος, όπως χαρακτηριστικώς διατείνεται η διακεκριμένη ψυχολόγος Ευγενία Σαρηγιαννίδη, σεβόμενοι την παράδοση και την ιστορία. Αυτή δε η προσέγγιση συνιστά αυτομάτως εχέγγυο για την ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι σε άτομα διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου. Η διαχείριση των ζητημάτων ετερότητας που ανακύπτουν συνεχώς προϋποθέτει υπεύθυνη εκπαιδευτική πολιτική. Επένδυσα λοιπόν στην ιστορική παιδική λογοτεχνία για:

✔️ να (ξανα) αγαπήσουν τα παιδιά την Ιστορία
✔️ να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον του Παρελθόντος, ως οδηγού του κοινωνικού μας βίου
✔️ διότι σκοπός της Παιδείας είναι η ανάπτυξη της εθνικής συνειδήσεως κατά το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο σεβασμός απέναντι στους πολιτισμούς και στις ιστορίες των άλλων λαών διέρχεται πρώτα μέσα από τον σεβασμό της δίκης μας Ιστορίας, υπεστήριζε ο αείμνηστος Καργάκος
✔️ διότι όπως λέγει και η Κάρμεν Ρουγγέρη στο οποσθόφυλλο των “Ηρωίδων μου” απαραίτητη είναι η καλλιέργεια της πολιτισμικής ταυτότητας (και ιστορικής αντιλήψεως θα προσθέσω εγώ)

Το ιστορικό βιβλίο ΟΙ ΗΡΩΙΔΕΣ ΜΟΥ θέτει επί τάπητος:

  • τον σημαντικό για την κοινωνική συνοχή – ευημερία ρόλο των Μύθων, ως κεντρικών συνεκτικών ιστορικών μορφοποιητικών μοτίβων
  • Την άρρηκτη σχέση Ιστορίας – Παραδόσεως
  • την σχέση αρχαιότητας – μέσων και νεώτερων χρόνων, άρα και το σχήμα της διαχρονικής ιστορικής συνέχειας
  • την θέση του ελληνισμού των μέσων χρόνων και κατ’ επέκταση της ελληνίζουσας “Ρωμαίων Βασιλείας” (Βυζαντίου)
  • την σχέση με άλλες παραδόσεις, όπως κέλτικες- σκανδιναβικές στο πλαίσιο της υγιούς διαπολιτισμικότητας
  • την ελληνική ιστορία, η οποία δεν λογίζεται και εξετάζεται ως ανάδελφη αλλά ως θεμελιώδες συστατικό μέρος της ευρωπαϊκής.

Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδ. Διάνοια (210 2014089)

O Γεώργιος Σύρος είναι ιστορικός/εκπαιδευτικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με ειδίκευση στον Πολιτιστικό Τουρισμό.

Πηγή www.thenewspaper.gr