«Παλεύουν» να είναι έτοιμοι ενόψει αρδευτικής περιόδου οι ΤΟΕΒ του νομού – Μάστιγα οι «κυνηγοί» χαλκού

Προ των πυλών μίας δύσκολης από πολλές απόψεις αρδευτικής περιόδου βρίσκονται οι παραγωγοί του νομού Καρδίτσας, με το αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες νερού.

Δεν είναι όμως το μόνο καθώς, όπως διαπίστωσε το KarditsaLive.Net, μιλώντας με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων ΤΟΕΒ του νομού μας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που βάζουν εμπόδια στο να υπάρξει μία ομαλή αρδευτική περίοδος.

Οι βασικότεροι είναι οι ζημιές που προκαλούν στα ποιμνιοστάσια οι κυνηγοί χαλκού, τα εναπομείναντα προβλήματα στα αρδευτικά δίκτυα από το πέρασμα του Daniel αλλά και οι ζημιές της θεομηνίας στο αγροτικό οδικό δίκτυο που περιορίζει την προσβασιμότητα.

Παρόλα αυτά η αρδευτική περίοδος πλησιάζει χωρίς να λογαριάζει προβλήματα και οι ΤΟΕΒ δίνουν την δική τους μάχη για να είναι έτοιμοι και οι παραγωγοί να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

ΤΟΕΒ Ταυρωπού
Κατά τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Μαρκινό το βασικό πρόβλημα είναι τα ελλειμματικά αποθέματα και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο αργά η αρδευτική περίοδος για να εξοικονομηθούν ποσότητες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα πρέπει οι παραγωγοί να εκμεταλλευτούν την όποια βροχή και την υγρασία του εδάφους, τουλάχιστον κατά την περίοδο των φυτρωμάτων για να καθυστερήσει η εκταμίευση. 

Αυτό με δεδομένο πως τα αποθέματα είναι τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας.

Από κει και πέρα, σημείωσε, το δίκτυο δεν είναι και στην καλύτερη δυνατόν κατάσταση μετά τις θεομηνίες. Και πέρυσι και φέτος, συνέχισε, κάναμε περισσότερη συντήρηση, δεδομένων των συνθηκών και δεδομένου επίσης ότι περιμένουμε την έναρξη των εργασιών για το κλειστό δίκτυο.

Σε ότι αφορά τις κλοπές αλουμινίου και τις ζημιές στα αντλιοστάσια, σημείωσε πως σε αυτό το θέμα ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού έχει σταθεί τυχερός γιατί δεν έχει αντλιοστάσια γιατί η παροχέτευση του νερού γίνεται μέσω καναλέτων, με ελεύθερη ροή και δεν χρειάζεται πίεση.

Το μόνο που διαθέτουμε, τόνισε, είναι ένα εκτεταμένο δίκτυο αισθητήρων ρύθμισης των ροών για να εκσυγχρονίσουμε την διαχείριση. Αυτό όμως συνοδεύεται και από ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου που ενημερώνει άμεσα και ανάλογα παρεμβαίνουμε με την βοήθεια της αστυνομίας. Απόπειρες υπήρξαν αλλά αποφύγαμε τα χειρότερα, κατέληξε.

ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος

Για λίμνη Σμοκόβου χωρίς νερού μας μίλησε στο ξεκίνημα ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος κ. Γιωτάκος, τονίζοντας πως γι αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκαν γεωτρήσεις που ήταν ανενεργές εδώ και 17 χρόνια. Οι περισσότερες όμως έχουν τεράστια προβλήματα αφού δεν υπάρχουν μοτέρ, δεν υπάρχουν πίνακες, δεν υπάρχουν καλώδια. Και δεν υπάρχουν, προσθέτει και χρήματα γι αυτό και έχουμε απευθυνθεί στην πολιτεία και περιμένουμε.

Οι κλοπές και οι βανδαλισμοί, συνεχίζει, από τους κυνηγούς χαλκού έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, όχι μόνο σε αυτές τις γεωτρήσεις αλλά και σε αυτές που λειτουργούσαν. Χαλάνε τους μετασχηματιστές και τα καλώδια, σπάνε βάνες και προκαλούν ζημιές που έχουν κόστος και για την ΔΕΗ και για τον ΤΟΕΒ.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν δίνεται λύση καθώς κάνουμε αποκαταστάσεις σε κάποια σημεία και καταστρέφουν άλλα. Από το Φεβρουάριο, σημειώνει, καταγράφουμε ζημιές και ενημερώνουμε ηλεκτρονικά τον ΔΕΔΔΗΕ. Τον επισκεφθήκαμε και ως ΤΟΕΒ και ζητήσαμε μεγαλύτερη αμεσότητα στις παρεμβάσεις. Προσπαθούν αλλά επικαλούνται και έλλειψη προσωπικού.

Σε ότι αφορά στο δίκτυο του ΤΟΕΒ που είναι τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα, σημείωσε ότι στα περισσότερα σημεία που είχαν γίνει ζημιές από τον Daniel έγινε υπογειοποίηση και τα προβλήματα έχουν περιοριστεί, ενώ για το αγροτικό οδικό δίκτυο ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια και από τον ΤΟΕΒ να είναι προσβάσιμο, με μηχανήματα που ρίχνουν χαλίκι σε σημεία που υπάρχουν λακκούβες και κινδυνεύουν μηχανήματα και οχήματα.

ΤΟΕΒ Σελλάνων

Για σοβαρές ζημιές τουλάχιστον στο 10% των αντλιοστασίων μίλησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σελλάνων κ. Μπύρος, σημειώνοντας ότι το πλέον πιθανόν είναι να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, κάτι που θα γίνει αντιληπτό όταν θα αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει στα χωράφια.

Μπαίνουν μέσα, τονίζει, σπάνε τους πίνακες κόβουν τα καλώδια, αφαιρούν βάνες, με όλο αυτό το κόστος να καλείται να το επωμισθεί ο ΤΟΕΒ. Αν σπάσουν 50 βάνες των αγωγών θα πρέπει να πληρώσουμε πάνω από 2.000 ευρώ.

Το κόστος των μετασχηματιστών που καταστρέφουν συνεχίζει, είναι του ΔΕΔΔΗΕ αλλά εμάς μας επηρεάζει άμεσα το ότι χωρίς μετασχηματιστή δεν μπορεί να αντληθεί νερό. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επεμβαίνει γρήγορα, σημειώνει. Έχουμε δηλώσει βλάβη εδώ και δύο μήνες και ακόμα δεν αποκαταστάθηκε, την ώρα που υπάρχουν παραγωγοί που θέλουν να βάλουν κηπευτικά και δεν τα έχουν φυτέψει γι αυτό το λόγο.

Για την «κληρονομιά» του Daniel ο κ. Μπύρος μας είπε πως υπάρχουν ακόμα μεγάλες ζημιές. Αναφέρθηκε σε βουλωμένες πομώνες. Σε σωληνώσεις που έχουν χαθεί για αρκετά μπαζωμένα κανάλια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παραγωγών και για μία προβληματική αγροτική οδοποιία.

Π.Κ.

Πηγή www.karditsalive.net