Βία ανηλίκων: Ειδικοί και γονείς μιλούν στο Πρώτο για την έξαρση του φαινομένου και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή του


Για τη βία ανηλίκων και τους τρόπους αντιμετώπισής της μέσα από μια σειρά μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση σχολιάζουν ειδικοί και γονείς μιλώντας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην Έλενα Καραθάνου.

Γονείς που τα παιδιά τους έπεσαν θύματα συνομηλίκων τους προβληματίζονται για την έξαρση του κοινωνικού φαινομένου από πολύ μικρές ηλικίες.

Όπως και υπογράμμισε ο πατέρας ενός 14χρονου κοριτσιού στη Γλυφάδα “Δυστυχώς μεταξύ των εφήβων υπάρχει μία ομερτά (…). Δεν ξέρω πώς μπορεί να το λύσει αυτή η κυβέρνηση, να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και κουλτούρα μεταξύ των εφήβων (…). Το παιδί παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο σε εβδομαδιαία βάση από την ημέρα του γεγονότος. Βέβαια είχαμε ξεκινήσει με παιδοψυχίατρο ένα χρόνο πίσω γιατί το παιδί με αυτά που συνέβαιναν είχε ήδη ζοριστεί. Το τραύμα στην ψυχή της είναι μεγαλύτερο σήμερα από ότι ήταν την ημέρα του συμβάντος. Το παιδί βλέπει καθημερινά εφιάλτες. Το παιδί έχει μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, απλά έχει το πλαίσιο στήριξης και υποστήριξης την οικογένεια και τον ψυχοθεραπευτή”.

Από την άλλη, ο πατέρας ενός 12χρονου αγοριού, περιέγραψε ως εξής τα όσα συνέβησαν στο γιο του “Μου είπαν ότι έβαλαν το παιδί σε ένα φρεάτιο. Αυτό. Τίποτα άλλο (…). Προσπάθησα σαν πατέρας να το περάσω σαν παιχνίδι, να τον κατευνάσω, να τον φέρω κοντά μου, να τον αγκαλιάσω και να το θέσω σαν μια επιπόλαιη πράξη και να προσέχει κτλ. Δεν τον κατσάδιασα, αλλά τον αγκάλιασα, τον φίλησα και του μίλησα. Τα παιδιά είναι δώρο Θεού (…). Εμείς θα είμαστε σιωπηροί βοηθοί τους, αλλά για το καλό όμως, όχι για το κακό (….). Έχουν λείψει οι αξίες σήμερα και δεν υπάρχουν ουσιαστικές βάσεις στα παιδιά. Τα παιδιά δεν έχουν στόχους, δεν έχουν προβληματισμούς (….)”.

Με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα νέο πακέτο μέτρων που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο σε όλα τα επίπεδα: πρόληψη, παρέμβαση και καταστολή. 

“Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων είναι μεταξύ άλλων η εφαρμογή Kids Wallet”, επισήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Έπειτα, ο κ. Θεόδωρος Τσούχλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τοποθετείται τόσο ως γονιός, όσο και ως εκπαιδευτικός και εκφράζει τον προβληματισμό του.

Τέλος, ο Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSl.gr και Ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, κ. Μάνος Σφακιανάκης, μας εξηγεί πόσο ωφέλιμο είναι το Kids Wallet, αφού η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή των νέων από πάρα πολύ μικρή ηλικία.

Τα κρούσματα επιθετικής συμπεριφοράς σε σχολεία, πλατείες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο του κράτους, της οικογένειας αλλά και των θεσμών προστασίας των παιδιών. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα νέα μέτρα; Ποιες αλλαγές φέρνουν για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και αστυνομικές αρχές; Και, κυρίως, μπορούν να αγγίξουν τις βαθύτερες αιτίες ενός φαινομένου που μοιάζει να ξεφεύγει από τα παραδοσιακά εργαλεία διαχείρισης;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr