Θεσσαλονίκη: 19 Μαΐου- Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- Η αξία των προσφυγικών κειμηλίων


Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, ως Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 με καλεσμένο τον ιστορικό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη και αφιέρωμα στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στέκεται στην ιστορικότητα της σημερινής ημέρας μνήμης.

«Νομίζω ότι ήταν ένα θείο δώρο (σ.σ. τραγούδι και ερμηνεία της Κλαυδίας στο διαγωνισμό της Eurovision) που συνέπεσε και με την ημέρα της Γενοκτονίας. Και χαίρομαι που είχε αυτήν την απήχηση γιατί ξεκίνησε με ελληνικό στίχο, και αυτό πέρασε σε όλα τα εκατομμύρια των θεατών που είδαν την εκδήλωση. Ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας στηρίζεται ακριβώς σε αυτό το χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι στους 353.000 νεκρούς.
Ο πνευματικός μου δάσκαλος ήταν ο Απόστολος Βακαλόπουλος, ο μεγάλος, ο κορυφαίος καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, ο οποίος στο δεύτερο έτος μου είπε «θα ασχοληθείς με τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου. Είσαι ποντιακής καταγωγής. Είναι ένα μεγάλο, κορυφαίο κεφάλαιο» και έτσι ήταν ο δάσκαλός μου, λέει μεταξύ άλλων ο κ. Φωτιάδης και προσθέτει:

«Είναι το μοναδικό μουσείο (σ.σ. για τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών) που έχουμε και είναι λυπηρό που περάσανε 105 χρόνια και δεν έχουμε ακόμη ένα μουσείο της γενοκτονίας και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Όταν έκανα το διδακτορικό στη Γερμανία και δούλευα στα αρχεία, βρήκα εκεί έγγραφα που μιλούσαν για το έγκλημα της γενοκτονίας και τη συμμετοχή και των Γερμανών, πήγα δειλά στον καθηγητή μου και του λέω πέρα από το διδακτορικό για τους εξισλαμισμούς στη Μικρά Ασία και τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου. Και ήτανε ο καθηγητής που μου έδωσε το πρώτο βήμα και μου λέει υπάρχει συμμετοχή της Γερμανίας στο έγκλημα που έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, προχώρησε αυτό το θέμα.
Είναι λυπηρό για εμάς τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής να μην έχουμε ένα ερευνητικό κέντρο. Είναι εξαιρετικό το Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών που αναφέρεται στη δραστηριότητα».

«Ίσως προσωρινά γίνει ένα μουσείο γενοκτονίας και ερευνητικό κέντρο στη Βέροια, σε ένα στρατόπεδο που μου παραχωρούν και μελλοντικά να γίνουν παραρτήματα για να έρθει και ένα ανάλογο υλικό στη Θεσσαλονίκη, γιατί επιβάλλεται εδώ να γίνει το ερευνητικό κέντρο. Οι φοιτητές, το Πανεπιστήμιο είναι εδώ».

Η αξία των προσφυγικών κειμηλίων για τις επόμενες γενιές

Η Ιφιγένεια Πανίδου είναι η πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μέριμνας και ξετύλιξε τη δική της προσωπική ιστορία, καθώς η ιστορία της οικογένειάς της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Μέριμνας.

«Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών φέτος συμπληρώνει 120 χρόνια από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου με πρωτοβουλία της Βασώς Ασλανίδου και την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Κωνστάντιου του Β’.
Ο σκοπός της δημιουργίας της ήταν η διεργασία, υλική υποστήριξη των δεδομένων Προστασίας και αρωγής Ελληνίδων.
Ήθελαν να μαθαίνει ο κόσμος κάποια τέχνη για να μπορεί να επιβιώνει. Μάθαιναν την τέχνη της κοπτικής ραπτικής
Η Μέριμνα δημιούργησε δύο εργαστήρια, ένα κοπτικής ραπτικής και ένα χειροτεχνημάτων.
Οπότε οι κοπέλες που πήγαιναν μάθαιναν την τέχνη και μετά μπορούσαν να δουλέψουν και να βγάλουν τα προς το ζην», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για το πως ιδρύθηκε η Μέριμνα στη Θεσσαλονίκη: «Ζήτησαν από τη Θάλεια Σαουλίδου τα κορίτσια που τη γνώριζαν να δημιουργήσουν εδώ στη Θεσσαλονίκη, ένα εργαστήριο όπως υπήρχε στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Η Θάλεια μαζί με το ζεύγος Θεοφύλακτου και Ιφιγένειας Θεοφυλάκτου βοήθησαν και κάνανε τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στην οποία συνέχισαν οι δραστηριότητες οι οποίες υπήρχαν στον Πόντο. Η σημερινή Μέριμνα, έχει τρεις δομές την ΑΡΓΩ, το Γηροκομείο και το Μουσείο».

Η κα. Ανατολή Δημητριάδου, πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου Μέριμνας Ποντίων Κυριών, μέσω της εκπομπής μας ξεναγεί στους χώρους του μουσείου, εκεί όπου ξετυλίγεται ιστορία ετών, με μοναδικές γκραβούρες, κεντήματα, φορεσιές.

Η Μέριμνα από την ίδρυσή της και μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Εκκλησία και την κοινωνία σε κάθε περίπτωση, ενώ η Μέριμνα προσαρμοζόταν πάντα στις ανάγκες της εποχής και μέχρι σήμερα συνεχίζει το σημαντικό της έργο.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Τοπούζη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr