«Ο πάπας Φραγκίσκος αφήνει παρακαταθήκη απλότητας και ανοιγμάτων προς την κοινωνία» – Θεολόγοι μιλούν για το βιο του Ποντίφικα


«Ο πάπας Φραγκίσκος αλλάζει τα πράγματα. Οτιδήποτε συμβεί από εδώ και πέρα δεν θα είναι το ίδιο», δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο θεολόγος και καθηγητής στο ΕΚΠΑ Σταύρος Γιαγκαζόγλου περιγράφοντας το αυστηρό τελετουργικό που ακολουθείται από το Βατικανό μετά την εκδημία του 88χρονου Ποντίφικα. «Ήταν ένας πάπας κοντά στον άνθρωπο, στον φτωχό, στον κατατρεγμένο, στον φυλακισμένο. Αυτό αποδεικνύεται από την πρώτη στιγμή της παποσύνης του», υπογράμμισε ο Φώτιος Αποστολός, επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Θεολογίας της Θείας Λατρείας.

«Έδειξε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την Εκκλησία της Ρώμης, πιο ανθρώπινος, ζεστός, που αγκαλιάζει τους πάσχοντες, τους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Αυτή είναι η μεγάλη του παρακαταθήκη» σχολίασε στην εκπομπή «Newsroom» ο Σταύρος Γιαγκαζόγλου. Μάλιστα όπως τόνισε «οι πολιτικοί ηγέτες που θα συρρεύσουν αναγνωρίζουν την μεγαλοσύνη του μέσα από την απλότητά του».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην προτίμηση που έδειξε ο εκλιπών για τον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο: «Αναγνώριζε ότι η λατρευτική παράδοση της Ανατολής ενέπνευσε τη Δύση. Έλεγε ότι το φως έρχεται από την Ανατολή» προσθέτοντας πως «ο Φραγκίσκος είχε ιδιαίτερη αγάπη για τις κοινές ρίζες Ανατολής και Δύσης και διατήρησε στενές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Η κληρονομιά του ενισχύθηκε με τη σύγκληση Συνόδου για τη συνοδικότητα, η οποία αντλούσε έμπνευση από την Ορθοδοξία. «Αλλάζει τη θέαση της παπικής εξουσίας. Δεν λέει “ο Πάπας είμαι εγώ”, αλλά “είμαι ο επίσκοπος Ρώμης μαζί με τους επισκόπους και τις τοπικές εκκλησίες», εξήγησε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής σημείωσε ότι «περίπου 100 καρδινάλιοι έχουν οριστεί από τον Φραγκίσκο, άρα ένα σημαντικό μέρος του εκλεκτορικού σώματος φέρει το στίγμα του», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η εκλογή να στραφεί σε πρόσωπο που θα συνεχίσει το έργο του.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα ο νέος Πάπας να προέρχεται από τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, απάντησε: «Ναι, ίσως από την Ασία ή την Αφρική. Η στόχευση είναι να συνεχιστεί το άνοιγμα προς την κοινωνία και τον πάσχοντα άνθρωπο».

Τέλος, σχολίασε και τον συμβολισμό του παπικού ονόματος: «Ο εκλιπών επέλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου, και αυτό σημάδεψε την πορεία του. Δεν ήταν τυχαίο».

Το 80% των μελών στο κονκλάβιο ήταν επιλογή του εκλιπόντος

Ο επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Θεολογίας της Θείας Λατρείας, Φώτιος Αποστολός μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τον θρησκευτικό ηγέτη με την έντονη κοινωνική ευαισθησία και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

«Όταν ο πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε το πατριαρχικό αξίωμα το 2013, σπούδαζα στη Ρώμη στο Ινστιτούτο Οριεντάλ. Την επόμενη μέρα της ενθρόνισής του ήρθε στο Πανεπιστήμιό μας. Μου έκανε φοβερή εντύπωση η άμεση προσέγγισή του προς τις ανατολικές εκκλησίες» πρόσθεσε ο κ. Αποστολός.

Περιγράφοντας τις διαδικασίες που ακολουθεί το Βατικανό μέχρι την κηδεία και την εκλογή νέου πάπα και το τρίημερο πένθος που τηρείται σημείωσε: «Έχουν ήδη προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου και η καταστροφή του δακτυλιδιού του, που αποτελεί παρακαταθήκη κάθε Πάπα».

Αναφερόμενος στο κονκλαβιο επισήμανε ότι «περίπου το 80% των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι επιλογή του εκλιπόντος». Η διαδικασία θα διεξαχθεί στην Καπέλα Σιξτίνα υπό απόλυτη μυστικότητα. «Θα είναι απομονωμένοι, χωρίς κινητά. Την πρώτη ημέρα θα τελέσουν Θεία Λειτουργία και μία ψηφοφορία. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα γίνουν δύο ψηφοφορίες πρωί και δύο απόγευμα κάθε μέρα, μέχρι να συγκεντρώσει κάποιος τα δύο τρίτα των ψήφων».

Μιλώντας τέλος για τον Κέβιν Φάρελ, τον camerlengo που έχει επιλέγει από τον πάπα Φραγκίσκο δήλωσε ότι «δεν έχει το δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα, φροντίζει μόνο για τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως η τελετή της κηδείας».

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr