Το ζήτημα που αφορά τον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Πέτρος Λιάκουρας.
Συζητώντας με τη δημοσιογράφο στον «αέρα» του Πρώτου Προγράμματος, ως προς το τι είναι αυτός ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και γιατί είναι σημαντικός, ο κ. Λιάκουρας σημείωσε «Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός προήλθε από ένα αίτημα το οποίο έχει υποβάλει πολλά χρόνια, όχι τώρα, το 2011… η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε με την κα Δαμανάκη (ως Επίτροπος Αλιείας), η οποία ζήτησε να μάθει ποια είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, για να ξέρουμε πού θα ασκείται η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ποιοι θα δικαιούνται να χρησιμοποιούν και ποιες θαλάσσιες περιοχές. Αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε, δηλαδή να οριοθετήσουμε, για να μπορούμε κάλλιστα να την ενεργοποιήσουμε και ως εκ τούτου έχουμε μείνει απλώς μέχρι εκεί που εμείς πιστεύουμε ότι φτάνουν τα δικαιώματά μας, (αν ποτέ κηρύσσαμε αποκλειστική οικονομική ζώνη και θέταμε σε εφαρμογή τα δικαιώματα τα οποία έχουμε ούτως ή άλλως εξ υπαρχής και αυτοδικαίως στην υφαλοκρηπίδα)».
Η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν μπορεί να γίνει μονομερώς – Πρέπει να το θέλουν τα δύο κράτη
Όσο για το εάν ο χάρτης αυτός, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ, απάντησε χαρακτηριστικά «Όχι βέβαια. Η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, ούτε μπορεί να γίνει επειδή το θέλει κάποιος άλλος. Πρέπει να το θέλουν τα δύο κράτη, τα οποία είναι αντικείμενα και τα οποία έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις. Και αυτό σημαίνει ότι η προβολή των ακτών της μίας χώρας επικαλύπτεται με την προβολή των ακτών της άλλης χώρας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κάθε μία χώρα; Μέχρις ότου εξαντλήσει το όριο. Ποιο όριο; Των 200 ναυτικών μιλίων. Είναι αυτό εφικτό; Όχι (…). Άρα, καταλαβαίνετε ότι είμαστε κάτω από 400 ναυτικά μίλια. Επομένως, εκεί, όταν υπάρχει γεωγραφική στενότητα, πρέπει να γίνεται συμφωνία οριοθέτησης ή αν δεν τα βρίσκουν τα κράτη, παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο ή σε οποιοδήποτε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο προς επίλυση».
Τέλος, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός να αποτελέσει τη βάση ενός νέου διαλόγου ή συνέχισης του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, επισήμανε το εξής «Αυτό εξαρτάται από τα μέρη, την Ελλάδα και την Τουρκία (…)».
Όλη η συνέντευξη του κ. Λιάκουρα ακολουθεί παρακάτω:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος