Σε ένα χρόνο αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη η θρυλική C-47A Dakota «Ποσειδώνας» της ΠΑ για την πλήρη ανακατασκευή της


Κάπου στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου, μια ομάδα Άγγλων τεχνικών, με εξειδίκευση στην αποκατάσταση ιστορικών αεροσκαφών, θα ανοίξει τις τεράστιες πόρτες ενός υποστέγου της 113 Πτέρυγας Μάχης στην Αεροπορική Βάση Μίκρας, όπου βρίσκεται η «φωλιά» ενός από τα ομορφότερα αεροσκάφη που πέταξαν ποτέ στον ουρανό της Ελλάδας: της Dakota «Ποσειδώνας» της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Η «βασίλισσα» αυτή των αιθέρων θα περάσει μαζί τους αρκετούς μήνες εργασιών ώσπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να ξαναδούν στον αέρα τη διάσημη, καλυμμένη με σκούρο πράσινο-γκρι Vietnam χρωματισμό σιλουέτα της, να φεύγει για τον βορρά της Ευρώπης, σε δώδεκα μήνες από σήμερα.

Το αγέρωχο αεροσκάφος περίμενε με στωικότητα τη στιγμή αυτή. Δεν ήταν χωρίς αγώνες η ζωή της συγκεκριμένης Dakota, δεν ήταν χωρίς μάχες για επιβίωση και η υπηρεσία της στην ΠΑ της Ελλάδας. Τόσες και τόσες ψυχές έχει μεταφέρει, άλλωστε, στις δεκαετίες πτήσεων της. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ζαναζήσει. Οι μηχανικοί, που θα φτάσουν από μια μακρινή χώρα, θα τη φροντίσουν με αγάπη και πάθος ώστε οι πανίσχυροι Pratt & Whitney R-1830-92 Twin Wasp κινητήρες που «φοράει» να της δώσουν τη δύναμη να πετάξει μια ακόμη φορά.

«Η αγάπη που έχουμε πάρει από τον κόσμο είναι αυτή που μας κινεί ώστε να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να βρεθούν στον αέρα ιστορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε σε αυτή την έκταση. Μια αγάπη που μας δίνει το …καύσιμο για την ενδυνάμωση της αεροπορικής ιδέας. Το Κοινωφελές Ίδρυμα ΙΚΑΡΟΣ συνεχίζει την πορεία του σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των vintage αεροπλάνων της ΠΑ της Ελλάδας, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αγάπη, μια αγάπη που εισπράττουμε και από την ΠΑ. Ο Πίτερ Λιβανός και εγώ προσωπικά χαιρόμαστε που τα δύο πρώτα αεροσκάφη, το Spitfire MJ75 και το Harvard είναι πλέον σε κατάσταση ικανή για πτήση, εκπροσωπούν την ΠΑ σε παρελάσεις -ελπίζουμε σύντομα και σε αεροπορικά σόου στο εξωτερικό- και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως υπογράψαμε με την ΠΑ τη σύμβαση για τα επόμενα δύο αεροπλάνα. Μιλάμε για το Dakota της Θεσσαλονίκης, το αεροσκάφος το οποίο ονειρευόμασταν πολλά χρόνια να δούμε ξανά να πετάει, αλλά και για το de Havilland DH.82 Tiger Moth, ένα κατασκευασμένο από ξύλο αεροπλάνο, το οποίο επίσης θα αποκαταστήσουμε. Ελπίζουμε πως μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα δούμε και τα δύο αεροπλάνα να συνοδεύουν το Spitfire και το Harvard στους ελληνικούς ουρανούς με τα χρώματα της ελληνικής ΠΑ», εξηγεί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην ειδική εκπομπή για θέματα στρατιωτικής, αμυντικής, αεροδιαστημικής τεχνολογίας «Ειδικές Αποστολές», ο Δημήτριος Κόλιας, αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ.

Καμάρια της Πολεμικής Αεροπορίας

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η δεύτερη Πολεμική Αεροπορία, μετά απ’ αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει ιστορικά αεροπλάνα δικά της, εγγεγραμμένα ως πολεμικά. Αυτό σημαίνει πως όλα τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι ιδιωτικά, ενσωματωμένα π.χ στον στόλο ενός μουσείου ιστορικά αεροσκάφη, αλλά αεροσκάφη που επιστρέφουν στην Πολεμική Αεροπορία και πετάνε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτήν. Η RAF, λοιπόν, και η ΠΑ της Ελλάδας είναι οι μοναδικές Πολεμικές Αεροπορίες στον κόσμο που έχουν τέτοια αεροπλάνα εγγεγραμμένα στον στόλο τους», αναφέρει ο κ. Κόλιας.

Το συγκεκριμένο Dakota, που θα πετά ξανά, το 49-2622 «Ποσειδώνας» της Θεσσαλονίκης, πήρε μέρος στον πόλεμο της Κορέας στο πλαίσιο αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, τον μακρινό Νοέμβριο του 1950, μέσα από το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών. Η Ελλάδα συμμετείχε τότε στην αποστολή με οκτώ αεροσκάφη C-47 Dakota και 67 αξιωματικούς και οπλίτες, ενώ μέχρι τον Μάιο του 1955, το 13ο Σμήνος πραγματοποίησε 2.916 πολεμικές αποστολές μεταφοράς προσωπικού, εφοδίων, συλλογής πληροφοριών και μεταφοράς τραυματιών, μεταφέροντας συνολικά 70,568 επιβάτες, 9.243 τραυματίες και καταγράφοντας 13.777 ώρες πτήσης. Ένας «Ποσειδώνας», που σεμια απίστευτη ιστορία αντοχής έπαθε σοβαρή ζημιά στη λασπωμένη ζούγκλα, στην οποία είχε καταπέσει, μετά από προσγείωση. Τότε, Έλληνες τεχνικοί είχε χρειαστεί να μεταφέρουν το αεροσκάφος στις Φιλιππίνες ώστε να επισκευαστεί.

Έπρεπε να φτάσει το 2025 ώστε να «ζωντανέψει» ο βετεράνος ξανά… «Την Ντακότα C-47A τη βάλαμε στη σειρά των ανακατασκευών ως νο.3 προτεραιότητα, μετά τα αεροσκάφη Spitfire και Harvard, εγχειρήματα αρκετά δύσκολα και τολμηρά και τα δύο. Και η Dakota, λοιπόν, δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα, διότι είναι ένα μεγάλο αεροσκάφος. Για την Dakota της Θεσσαλονίκης έχει γίνει ήδη προεργασία καθώς έχουμε φέρει, μέχρι σήμερα, τρεις φορές τεχνικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο για το αεροσκάφος αυτό, και έχουμε μελετήσει σε βάθος την πορεία ανακατασκευής του. Έτσι, έχουμε καταλήξει και συμφωνήσει να γίνει μια μερική αποκατάσταση στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το αεροσκάφος για περίπου 8 με 9 μήνες. Τεχνικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρθουν για τον σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα. Αυτοί θα αποκαταστήσουν για όσο καιρό χρειάζεται και σε σημεία όπου χρειάζεται το αεροσκάφος -π.χ στους κινητήρες, τα συστήματα πλοήγησης, ώστε να είναι εφικτό η Dakota να πετάξει για μια πτήση από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό, αν και έχει μεγαλύτερο κόστος για το Ίδρυμα, ήταν ο καλύτερος τρόπος να μεταφερθεί στην Αγγλία. Είναι η ακριβότερη επιλογή, αλλά η καλύτερη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα για το ιστορικό αυτό αεροσκάφος και ως ΙΚΑΡΟΣ αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Στην Αγγλία θα γίνει η εκτεταμένη αποκατάσταση του αεροπλάνου που θα επιστρέψει στην αρτιότερη δυνατή κατάσταση, πάντα με χρήση αυθεντικών υλικών και υποσυστημάτων στον μέγιστο βαθμό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΙΚΑΡΟΣ.

Η Dakota C-47A 49-2622 «Ποσειδώνας» που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπως εξήγησε ο κ. Κόλιας, δεν θα αποκατασταθεί στο Biggin Hill, όπου έγινε η αποκατάσταση του Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά σε έτερο εργοστάσιο, που ειδικεύεται στην αποκατάσταση αεροσκαφών μεγαλύτερου μεγέθους.

Πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της C-47A «Ποσειδώνας»

Το αεροσκάφος θα παραμείνει για την τελική αποκατάστασή του στο Ηνωμένο Βασίλειο για ένα με δύο χρόνια, χρόνος που θα εξαρτηθεί από τον εικόνα του στο πτητικό σκέλος της μετάβασης στην Αγγλία. «Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το τι θα μας δείξει η Ντακότα στον αέρα κατά τη διάρκεια της μετάβασής της στην Αγγλία. Το λιγότερο που υπολογίζουμε είναι 12 μήνες και το περισσότερο 24, άρα υπολογίζουμε συνολικά σε τρία χρόνια, μαζί με τις όποιες δοκιμαστικές πτήσεις που θα απαιτηθούν για να δει το κοινό το C-47A 49-2622 στους ελληνικούς ουρανούς», εξήγησε ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος Ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ.

«Η Πολεμική Αεροπορία, αυτή τη στιγμή δείχνει μια πολύ μεγάλη διάθεση στήριξης της προσπάθειας και οργανώνει μια ξεχωριστή Μοίρα Ιστορικών Αεροσκαφών, που θα ασχολείται με αυτά τα αεροσκάφη. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, έχει αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα και με πάρα πολύ μεγάλη θέρμη προσπαθεί να το ανεβάσει ένα επίπεδο παραπάνω και να φτάσει στη δημιουργία της Μοίρας Ιστορικών Αεροσκαφών, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η Μοίρα θα έχει έδρα στο Τατόι, όπου μάλιστα θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, θα δημιουργηθεί ένα νέο υπόστεγο -κατασκευές στις οποίες θα συμβάλει και το Ίδρυμα- και έτσι θα γίνει εκεί ένας πολύ ωραίος χώρος-μουσείο για τα vintage αεροσκάφη για να τα επισκέπτεται όλος ο κόσμος. Αυτό που θα φτιαχτεί θα είναι στα επίπεδα του εξωτερικού, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από υποδομές αλλού και θα ενθουσιάσει τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κόλιας.

Τα ιστορικά φτερά θα εκτελούν πτήσεις πάνω από όλη την Ελλάδα. «Το πλάνο είναι όλα τα ιστορικά αεροσκάφη να τα χαίρεται η χώρα, να πετάνε πάνω από πόλεις, να τα θαυμάζει ο κόσμος, να τα χαίρονται μικροί και μεγάλοι εκεί, αλλά να παραμένουν και για μερικές εβδομάδες ίσως σε μεγαλύτερες πόλεις. Να μην βρίσκονται, δηλαδή, μόνιμα στην Αθήνα. Μια καλή ιδέα, μάλιστα, είναι να δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη ένα “παράρτημα” της υποδομής αυτής της συγκεκριμένης Μοίρας. Εμείς ως Ίδρυμα ΙΚΑΡΟΣ, κάτι τέτοιο θα το στηρίξουμε», σημείωσε ο κ. Κόλιας.

Ανακατασκευή του de Havilland DH.82 Tiger Moth

Το έτερο ιστορικό αεροσκάφος που θα αποκατασταθεί σε εξειδικευμένο κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το de Havilland DH.82 Tiger Moth. «Εδώ, …μας πήρε από το χέρι ο νυν Α/ΓΕΑ και μας οδήγησε να δούμε το συγκεκριμένο αεροσκάφος που δεν είχαμε στα αρχικά πλάνα μας και έτσι είχαμε και την έκπληξη της αποκατάστασης του Tiger Moth. Πρόκειται για έναν τύπο, από τον οποίο δεν υπάρχουν πολλά τεμάχια στον αέρα στον κόσμο. Είναι ένα αεροσκάφος κατασκευασμένο από ξύλο, για το οποίο φέραμε ήδη στην Ελλάδα τεχνικούς, οι οποίοι το εξέτασαν. Δυστυχώς χρειάζεται αποκατάσταση το 60% του αεροσκάφους και αν και πρόκειται για ένα μικρό αεροσκάφος, καθότι χειροποίητο -και μάλιστα με κατασκευή από ειδικό ξύλο- θα απαιτήσει μια πολύπλοκη διαδικασία αποκατάστασης. Θα βρούμε αυθεντικά τμήματα του αεροσκάφους για να αποκατασταθεί, κάτι που θα επιδιώξουμε ως Ίδρυμα, όπως κάνουμε σε όλες τις αποκαταστάσεις των ιστορικών αεροσκαφών της ΠΑ, όπου χρησιμοποιούνται στον μέγιστο βαθμό αυθεντικά υλικά και εξαρτήματα», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι τύπος εκπαιδευτικός και, όπως σχολίασε ο κ. Κόλιας, θα μπορεί να βοηθάει ενδεχομένως και στην εκπαίδευση χειριστών για τα ιστορικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον κ. Κόλια, μέσα στο καλοκαίρι, το de Havilland DH.82 Tiger Moth θα διαλυθεί καθότι είναι ένα μικρότερο αεροπλάνο, ενώ υπολογίζεται πως θα απαιτηθεί παρόμοιος χρόνος αποκατάστασης με την Dakota της Θεσσαλονίκης. «Το Tiger Moth θα μπει σε ένα κοντέινερ, θα πάει στην Αγγλία, σε χώρο αποκατάστασης που ειδικεύεται στην αποκατάσταση Tiger Moth, και σε δύο με τρία χρόνια θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Θα ταξιδέψει, μάλιστα, πετώντας πίσω στην πατρίδα μας!», εξήγησε ο κ. Κόλιας.

Πρόθεση για αποκατάσταση Helldiver και Albatross

Ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του ΙΚΑΡΟΣ προχώρησε, όμως, στη μεταφορά μιας ακόμη αποκλειστικής είδησης, μιλώντας στις «Ειδικές Αποστολές» του «Πρακτορείου 104,9 FM». «Θα αποκαλύψω πως έχουμε κάνει ήδη κάποιες κινήσεις και ετοιμάζουμε μελέτη-έρευνα για την περίπτωση αποκατάστασης και του ιστορικού βομβαρδιστικού SB2C-5 Helldiver. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα που κάνουμε για τα συστήματα, τα ανταλλακτικά κ.ο.κ. του αεροσκάφους, θα αποφασίσουμε, αν θα το αποκαταστήσουμε και αυτό σε πλόιμη κατάσταση ή απλώς θα το αποκαταστήσουμε ώστε να μπορεί να κινείται και να τροχοδρομεί. Το δεύτερο είναι σίγουρο, είμαστε όμως πολύ κοντά στο να εξακριβώσουμε πως είναι εφικτό το συγκεκριμένο αεροσκάφος και να πετάει. Είναι μια μελέτη, για την οποία αυτή τη στιγμή δαπανούμε κάποιο ποσό στη δουλειά ομάδας από Αμερικανούς και Βρετανούς μηχανικούς που θα την ολοκληρώσουν. Εκτιμώ πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλιας.

Αναφέρθηκε, όμως σε ακόμη μία πρόθεση-έκπληξη: «Υπάρχει τέλος και ένα Grumman HU-16 Albatross (σ.σ. αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας που υπηρέτησε από το 1969 έως το 1997), κάπου εκεί στο έδαφος. Είναι, επίσης, ένα αεροσκάφος με ιστορική αξία, και μας ενδιαφέρει. Το κοιτάμε με πολύ θετικό βλέμμα, εφόσον όμως προχωρήσουν τα τρία παραπάνω αεροπλάνα. Είναι σημαντικό για εμάς να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος αποκατάστασης των έξι ιστορικών αεροσκαφών (σ.σ Supermarine Spitfire MJ755, T-6 Harvard, C-47A Dakota «Ποσειδώνας», de Havilland DH.82 Tiger Moth, SB2C-5 Helldiver, Grumman HU-16 Albatross). Είναι σημαντικό να δούμε τα πέντε να πετάνε στον αέρα, και πολύ σύντομα να πετάξει και το Helldiver. Θα τα παλέψουμε όλα! Η κινητήριος δύναμη για τα εγχειρήματα αυτά είναι η αγάπη του προέδρου του Ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ, Πίτερ Λιβανού για την ΠΑ της Ελλάδας, με την ανάδειξη και διατήρηση της αεροπορικής κληρονομιάς της Ελλάδας να λειτουργεί ως… «κινητήρας» για κάθε κίνηση.

«Το έχουμε αποφασίσει και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως και όταν ξεκίνησε η ιδέα για τα ιστορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η χαρά του κοινού είναι και δική μας χαρά, μας δίνει …φτερά», κατέληξε ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του ΙΚΑΡΟΣ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr