Ως εκθεσιακός χώρος θα λειτουργήσει το Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου


Σε αποκατάσταση και σε επανάχρηση του παλαιού μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, εντός του αρχαιολογικού χώρου, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σκοπός είναι η μετατροπή του σε σύγχρονο μουσειακό χώρο, που θα στεγάσει ρωμαικές τοιχογραφίες από το αρχαίο θέατρο της πόλης. Οι εγκεκριμένες μελέτες για το παλαιό μουσείο, αλλά και η μουσειολογική – μουσειογραφική προμελέτη, αφορούν στο κτίριο του 1900 (σημαντικό αρχιτεκτονικό και ιστορικό τεκμήριο ). Το κτίριο αυτό, κατασκευάστηκε, τότε, για τη στέγαση των ευρημάτων απ’ τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, στην Αθήνα.

Η προστασία και η συνολική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου, μέσα από σύγχρονη και συνεκτική θεώρηση των μνημείων σε σύνδεση με το παρόν της πόλης, αποτελεί στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται και η αποκατάσταση και αναβάθμιση του κτηρίου του Παλαιού Μουσείου, το οποίο το 1932, μετά  τη λειτουργία του νέου μουσείου λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα, με την ολοκλήρωση νέων υποδομών φύλαξης, κατέστη εφικτή η αποκατάσταση και μουσειακή του αξιοποίηση. Μέσα από την αποκατάσταση των μνημείων του κτηριακού αποθέματος και τη βελτίωση της προσβασιμότητας, επιδιώκουμε να δημιουργηθούν νέοι πόλοι πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός του αρχαιολογικού χώρου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας, στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και στη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η μουσειολογική και μουσειογραφική προμελέτη, αφορά στη μετατροπή του παλαιού μουσείου σε εκθεσιακό χώρο. Οι συγκεκριμένες μελέτες, αφορούν στην επαναλειτουργία του παλαιού μουσείου,ως εκθεσιακού χώρου για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου. Οι μελέτες προβλέπουν και την καθαίρεση του κτιρίου που αποκρύπτει μέρος της πρόσοψης του παλαιού μουσείου. Διατηρείται το αρχικό κτιριακό κέλυφος, με εξωτερικές μορφολογικές επεμβάσεις, συμβατές με τον χαρακτήρα του, ενώ ενισχύεται στατικά το κτίριο. Οι προτάσεις για τον περιβάλλοντα χώρο, αφορούν στις δύο αυλές, με ήπιες φυτεύσεις, καθιστικά, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και πρόβλεψη προσβασιμότητας για ΑμεΑ:

Θα γίνουν στο αίθριο, ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις, τοποθέτηση κλιματισμού, εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων, εσωτερικοί φωτισμοί, σύστημα ασφάλειας, μεγαφωνική εγκατάσταση, σύστημα πυροπροστασίας, υποδομές τηλεπικοινωνίας και πυροπροστασίας.

Το κτήριο, χτίστηκε το 1900, με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας, για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών και λόγω του όγκου των ευρημάτων, επεκτάθηκε το 1907. Το 1932, δομήθηκε από την Αμερικανική Σχολή, το κτίριο που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Μουσείο. Το παλαιό μουσείο, έκτοτε, απέκτησε χαρακτήρα αποθηκευτικού χώρου, μαζί με άλλα τρία βοηθητικά κτίρια που οικοδομήθηκαν κοντά του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μετά και την ανέγερση του νέου συγκροτήματος αποθηκών, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Αρχαία Κόρινθο, μεγάλος όγκος αρχαιολογικού υλικού, έχει μεταφερθεί σταδιακά εκεί, κάνοντας δυνατή τη διάθεση των παλαιών κτιρίων για άλλους σκοπούς. Δύο από τα βοηθητικά κτίρια, προβλέπεται να ανακαινιστούν από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πωλητήριο και αναψυκτήριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr